VIDEO| Situație inedită înr-o comună din Olt. Primarul îi testează pe toți localnicii care tușesc. „Puteam să am Covidul și să-l dau în sat”

Publicat: 06/11/2021, 14:31
Actualizat: 06/11/2021, 14:33

Marin Scurtu, primarul localității Optași-Măgura din Olt, s-a transformat în asistent comunitar și îi testează gratuit pe toți localnicii care tușesc, dar și pe cei care au cele mai banale simptome de răceală. Edilul spune că prin testarea sătenilor împiedică răspândirea virusului, în contextul în care, în mediul rural oamenii interacționează mult unii cu alții.

Marin Scurtu a învățat de la soția sa, farmacistă de profesie, că virusul COVID-19  se combate și prin prevenție și testare. Așa că a decis mai întâi să limiteze numărul de infectări din primărie. A achiziționat teste rapide pentru a verifica, săptămânal, dacă vreun angajat are Covid-19. Astfel, elimina și riscul ca sătenii care intră în primărie să se infecteze. Ulterior, a extins testarea pentru toți localnicii care prezintă simptome specifice.

„M-am dus la primărie cu niște treabă. Și domnului primar i s-a părut că sunt eu un pic răcit. A zis «dacă ești răcit o să îți fac un test». Mi-a făcut testul. Nu a ieșit pozitiv pe loc, era și frig. Domnul primar a plecat spre Slatina, iar în mașină a aflat că a ieșit pozitiv. Și m-a sunat domnul primar, a zis să sun la salvare și să mă izolez. Au venit cei de la salvare și din patru persoane, doar eu cu mama am ieșit pozitivi, soția și fetita nu au avut. Ne-au dat tratament și cu ajutorul lui Dumnezeu suntem bine. Este foarte bine ce a făcut domnul primar, puteam să port Covidul și să-l dau la toată comuna”, a spus un localnic.

„Le-am auzit cum tușeau și le-am întrebat ce au pățit”

Mai mult, dacă edilul află de la soția sa care lucrează la farmacia din localitate că un săteana a cumpărat medicamente pentru răceală, merge la persoana respectivă și o testează.

Au apărut probleme la oameni, ba tușeau și luau medicamente de la farmacie, așa că  am zis să începem să facem teste. Și așa am depistat trei persoane. Întâmplarea a făcut să fiu aproape de persoanele respective. Le-am auzit cum tușeau și le-am întrebat ce au pățit. Unul mi-a spus că a răcit că a dormit pe deal cu vaca și i-am zis “să vii să te testez”. Și i-am făcut testul și a ieșit pozitiv. (…)La țară se infectează mai ușor, unmblă prin sat  și vorbesc între ei. Se transmite repede”, a spus Marin Scurtu, primarul localității Optași- Măgura.

Localnicii nu sunt deranjați că primarul îi testează și laudă  inițiativa lui Marin Scurtu. În comună locuiesc 1200 de oameni, iar 50 % dintre ei sunt vaccinati.

„Eu aveam simptome de răceală. M-am simțit rău și mi-a făcut test. Acum mi-am luat o piatră de pe inimă că nu am Covid. E o idee foarte bună”, a spus un alt localnic al cărui rezultat la test a fost negativ.

Citește și

VIDEO| „Asta înseamnă imunizare naturală. Nevaccinații sunt cei care mor, nu cei vaccinați”. Mărturiile asistentului autopsier care a filmat sacii cu trupurile morților de COVID

VIDEO EXCLUSIV| „Parcă nici la Colectiv nu era așa. N-ai cum să te obișnuiești cu moartea”. Drumul dramatic al pacienților nevaccinați în valul 4 de COVID