FOTOREPORTAJ. Asociația Dăruiește Viață ridică un spital modular pentru bolnavii de COVID-19 pe care îl va transforma într-unul de mari arși: „Un spital pe care România nu îl are la 5 ani de la tragedia Colectiv”

FOTOREPORTAJ. Asociația Dăruiește Viață ridică un spital modular pentru bolnavii de COVID-19 pe care îl va transforma într-unul de mari arși: „Un spital pe care România nu îl are la 5 ani de la tragedia Colectiv”
București 29 aprilie - Asociația Dăruiește Viață ridică un spital pentru bolnavii COVID-19. FOTO ALL: ALEXANDRA PANDREA/GÂNDUL
Publicat: 01/05/2020, 11:50
Actualizat: 01/05/2020, 12:16

De-a lungul anilor, Asociația Dăruiește Viață  s-a dedicat unor astfel de proiecte de  mare anvergură pentru a suplini caranțele sistemului românesc.  În prezent, asociația și-a concentrat toate eforturile în realizarea unui spital modular în curte la Elias pentru bolnavii de Covid-19. După trecerea pandemiei, spitalul va fi transformat într-unul de mari arși> „Un spital de care România încă nu are parte la 5 ani de la tragedia Colectiv”, spune Carmen Uscatu.

Gândul.ro a vorbit cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, despre noul lor proiect care vrea să schimbe în bine soarta pacienților din România. Primul spital este un proiect uriaș: Dăruiește viață și-a asumat misiunea de a ridica primul spital național de copii pentru cancer, boli grave și traumă, construit vreodată în România, exclusiv din donații și sponsorizări.

Spitalul  pentru tratarea bolnavilor cu Covid-19 va avea o suprafață de 1.200 mp, este creat din  71 de containere și va găzdui 38 de paturi  dotate cu gaze medicale, ceea ce înseamnă că în orice moment pot fi transformate în paturi de terapie intensivă.

„La finalul săptămânii viitoare vor fi gata primele două rânduri, astfel încât să poată primi pacienți. Investiția pentru ridicarea spitalului este de aproximativ 2 milioane de euro, iar în acest moment mai avem nevoie de 1 milion de euro. Am început să lucrăm la el imediat ce a fost declarată pandemie globală, uitându-ne la ce se întâmplă în afara țării și cum se pregătesc țări precum Germania și Franța. Spitalul modular este soluția potrivită pentru astfel de cazuri pentru că se realizează într-un timp scurt, poate fi ușor de replicat și ușor de relocat”, a explicat Oana Gheorghiu.

Spitalul pentru bolnavii cu Covid-19, gândit pe trei module

Un modul pentru pacienții testați și neconfirmați, unul pentru pacienții în stare puțin gravă și unul pentru cazurile grave. Va fi dotat cu zonă de laborator, zonă de sterilizare, zona de triaj, zonă depozit materiale, o platformă tehnică, dar și filtre pentru pacienți și cadre medicale.

„Rolul acestui spital modular este, pe de o parte, de a crește capacitatea de tratate a pacienților cu COVID-19, iar, pe de altă parte, de a proteja pacienții cu alte patologii care sunt deja internați în Spitalul Elias. Spitalul Universitar de Urgență Elias este un spital multidisciplinar, inclusiv cu o secție de oncologie, iar pacienții care sunt aici trebuie protejați de infectarea cu COVID-19”, mai spune Oana Gheorghiu. FOTO: ALEXANDRA PANDREA/Gândul

Autoritățile au văzut investiția prea mare

În momentul în care au avut proiectul tehnic al spitalului, Asociația Dăruiește Viață l-a pus la dispoziția Guvernului, încă de pe 25 martie, în speranța că va fi reprodus la nivel național.

„Nu am primit niciun răspuns oficial. Neoficial ni s-a spus că investiția este prea mare. O investiție pentru a salva vieți. Am găsit deschidere, însă, din partea managementului și a echipei Spitalului Universitar de Urgență Elias din București, cu care am și încheiat acest parteneriat, rămânând în responsabilitatea lor să asigure echipamentele și funcționarea spitalului modular. Ne gândim acum însă cum putem sprijini și pe partea de echipamente, în funcție de resursele pe care le vom avea disponibile. Totodată, am primit solicitare din parte Asociației Hera din Brașov pentru a le oferi proiectul tehnic și a ajuta cu adaptarea lui la cerințele Spitalului Județean din Brașov și ne-am oferit sprijinul și aici”, a precizat Carmen Uscatu.

Spitalul pentru Covid-19 va fi transformat într-un spital de mari arși

„Este foarte important de menționat că această investiție în spitalul modular nu se va pierde. Ne propunem să transformăm acest spital, după trecerea pandemiei, în spital de mari arși, un spitalde care România încă nu are la 5 ani de la tragedia Colectiv”, ne-a spus Oana Gheorghiu.

Carmen consideră că sistemul medical din România are o problemă în tot ansamblul său, existând probleme de la lipsa de empatie la lipsa de comunicare.

„E foarte greu să faci o listă o priorităților atunci când vine vorba de ce trebuie îndreptat la sistemul medical din România, pentru că sunt atât de multe zone în care trebuie lucrat – de la empatie față de pacienți și față de colegi, până la relația dintre spitale, CNAS, Ministerul Sănătății și alte instituții. Sunt însă câteva lucruri care trebuie să se întâmple urgent și ale căror efecte se vor vedea imediat. Mă gândesc aici la depolitizarea spitalelor (numirea managerilor de spital în funcție de competență și nu în funcție de afilierea politică), la corectarea acestui sistem feudal în care medicii bine pregătiți depind de deciziile și alegerilor marilor profesori și la transparentizarea felului în care se iau decizii în Ministerul Sănătății”, a spus Carmen Uscatu.

Recent, 120 de organizații și asociații, printre care și Dăruiește Viață, au făcut o petiție pentru transparență, cerând Ministerului Sănătății informații privind dotările spitalelor care sunt desemnate pentru COVID-19, pentru a putea ajuta acolo unde nu ajung autoritățile sau pentru a nu se suprapune „Din nou, niciun răspuns și lipsă totală de transparență”, mai spune Carmen Uscatu.

Asociația are mare nevoie de donații pentru a continua să sprijine acest proiect. Oana și Carmen fac un apel către companiile și către persoane fizice care vor să se alăture cu o sponsorizare sau cu o donație individuală pe www.daruiesteviata.ro. 

Foto: Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. Credit foto: Enrico Brodoloni
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Incendiu de vegetație în Corbeanca! Mihai Gâdea a dat vestea în direct la Antena 3....
Israelul consideră Iranul o ameninţare globală şi ameninţă cu un atac militar
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Raed Arafat face anunțul momentului! Ce spune despre valul 4. Toți românii trebuie să știe
Schimbare MAJORĂ în Codul Rutier din cauza accidentelor? Toți șoferii români trebuie să afle ce...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la...
Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...