Gabriela Firea: 1.000 de persoane sunt auto-carantinate la domiciliu în București

Gabriela Firea: 1.000 de persoane sunt auto-carantinate la domiciliu în București
Mesajul electoral al Gabrielei Firea s-a cuantificat în voturile bucureștenilor în 2016
Publicat: 27/02/2020, 14:10

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, joi, că, la nivelul Bucureștiului, sunt 1.000 de persoane auto-carantinate, menționând că Spitalul „Victor Babeș” a alocat deja în corp de clădire separat, pentru pacienții cu coronavirus, iar Spitalul Colentina va funcționa ca spital-suport.

„Toate deciziile se iau la nivelul Comitetului Național special pentru Situațiile de Urgență. Nu e cazul să luăm măsuri anticipative, grave, până nu suntem anunțați că se impun restricții. Dar asta nu însemană că nu facem nimic. Țin legătura permanent, atât eu personal, cât și colegii mei cu domnul Raed Arafat, cu domnul Streinu Cercel. Ei sunt care trebuie să ne anunțe și formal și informal măsurile. Sunt 1.000 de persoane auto-carantinate la domiciliu în București. Iar toate persoanele testate la Victor Babeș sunt sănătoase”, a spus Firea, în cadrul comandamentului de joi, de la Primăria București.

Edilul a subliniat că Spitalul „Victor Babeș” a alocat deja în corp de clădire separat, respectiv pavilionul B4, care are 60 de locuri, complet renovat pentru pacienții cu coronavirus.

„Pentru ei s-a creat un circuit separat încă de la poartă. Personalul e dotat cu echipament special pentru situație. Spitatul Colentina va funcționa ca spital suport. Pacienții care vin de la Matei Balș, care nu aveau coronavirus, dar alte afecțiuni și e indicat să se mute la alt ATI. Demarăm în regim de urgență achiziția unui aparat de testare genetică pentru descoperirea coronavirusilor, la cererea domnului Streinu Cercel”, a mai spus Firea.

La Comandament a fost prezent și managerul Spitalului „Dr. Victor Babeș”, Emilian Ioan Imbri, care a spus că e normal ca toată lumea să „are spaime și griji”, dar că „e nevoie de o gândire rațională și foarte mult calm”.

„Pentru cei întorși din zonele de risc au un traseu care îi duce spre pavilionul B4, într-un pavilion complet renovat prevăzut cu oxigen. Probabil ei vor avea nevoie de o asistență medicală deosebită și izolare. În acest pavilion nu mai avem alt bolnav. Avem doi care sunt suspecți. Ca atare și cei doi vor pleca spre casă, dacă urmează o cale de testare. Personalul în acest pavilion va lucra numai acolo. E dedicat. Sigur că lucrurile par simple, lucrurile sunt, dacă e să vorbim uman, e un pic dificil pentru că toți sunt oameni, toți avem spaime și griji. Confortul psihic, nu că au fost aleși, ei sunt acolo și trebuie să primească acești bolnavi e mai dificil un pic de liniștit. Bolnavii nu trebuie să îi privim ca pe niște condamnați. Sunt niște oameni ca și noi și au avut ghinionul să intre în contact cu alții bolnavi. Avem 60 de paturi, sper și cred că nu va fi cazul să le folosim pe toate. În cazul în care lucrurile se complică, vom elibera încet-încet și pavilioanele de lângă și vom interna acolo pe cei bolnavi. Nu are rost să îi internăm prin alte spitale din București. Rugămintea mea e să înțelegeți că atunci când vom solicita să externăm bolnavi care nu au legătură cu coronavirus să îi putem transfera către alte spitale ale Primăriei. Să înțelegeți că nu e joacă. Avem spitalul, avem planul făcut, avem echipamente de protecție necesare”, a mai spus Imbri.

La același Comandament este prezentă și Simin Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”, care a punctat că „nu e cazul de panică”.

„Această boală e ca toate infecțiile obișnuite. Noutatea e că e un virus nou în circuitul uman. Deja a fost acumulată o experiență destul de bună legat de acest tip de infencție. S-a văzut că mortalitatea e destul de mică, singura chestie e că rata de infectare este destul de mare, dar există forme ușoare sau medii și lucrul acesta nu trebuie să ne panicheze. Va deveni o infecție oarecum frecventă și obișnuită. Există două categorii mari – ce facem noi doctorii din spitale. Ce e recomanda restului lumii în afara spitalelor e o atenție la igiena mâinilor, evitarea expunerii în locuri foarte aglomerate. În ceea ce privește călătorii care vin din zonele cu risc de infecție, ei trebuie să știe că dacă vin dintr-o zonă cu risc vor fi screenați și chiar dacă nu au contact cu anumite persoane, ei trebuie să ceară un sfat, există o linie telefonică și acum, pentru că dacă nu are niciun semn de boală, trebuie să rămână timp de 14 zile în carantină la domiciliu. Va fi contactat dacă apar semne de boală. Dacă nu, trece perioada de incubație. DSP se ocupă să instruiască acești călători. Dacă prezintă semne de boală, adresarea trebuie făcută către spital, unde știe ce are de făcut”, a explicat medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer