INSP: 19 dintre cele 25 de cazuri confirmate cu Omicron în România au istoric de călătorie. Din ce județe provin persoanele infectate cu varianta sud-africană a COVID-19

INSP: 19 dintre cele 25 de cazuri confirmate cu Omicron în România au istoric de călătorie. Din ce județe provin persoanele infectate cu varianta sud-africană a COVID-19
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/12/2021, 15:29
Actualizat: 28/12/2021, 15:30

De la data de 4 decembrie, când au fost confirmate primele două cazuri din România de infecție cu tulpina sud-africană a COVID-19, numărul cazurilor a ajuns, în 26 decembrie, la 25, potrivit analizei publicate, marți, de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Majoritatea persoanelor infectate prezintă un istoric de călătorie, arată datele oficiale.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) informează că în săptămâna 20 – 26 decembrie au fost confirmate 10 cazuri cu varianta Omicron, numărul la finalul intervalului ajungând la 25.

Per ansamblu, acestea se numără printre cele 7.285 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare confirmate până în prezent, alături de: 1.722 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma și 5.504 cazuri cu varianta Delta.

De la acea dată, Ministerul Sănătății a mai anunțat confirmarea a încă 13 cazuri, luni, 27 decembrie, numărul total ajungând la 38, dintre care 10 sunt din municipiul București, două din județul Ilfov și una din județul Galați.

Capitala, în topul infectărilor

Dintre cele 25 de cazuri cu Omicron anunțate de CNSCBT, 19 (76%) au avut istoric de călătorie în străinătate, cei mai mulți în Africa de Sud (7), dar și Nigeria (3), Marea Britanie (4), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1), Spania (1) și Tanzania (1). Două cazuri (8%) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Omicron. De asemenea, două cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, iar alte două cazuri nu au răspuns apelului telefonic de la DSP, potrivit datelor CNSCBT.

Totodată, dintre cele 25 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 18 (72%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă, însă oficialii precizează că acesta nu este relevant pentru populația generală. „Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecţie a cazurilor de COVID-19 pentru secvenţiere este vaccinarea, aşa încât proporţia de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situaţia din populaţia generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare şi data recoltării probei a fost de 65 – 325 de zile, cu o medie de 205 zile şi o mediană de 206 zile”, subliniază CNSCBT.

Datele CNSCBT arată că cele mai multe cazuri, 9, sunt confirmate în București, urmat de județele Maramureș (5), Brașov (4), Ilfov (2), Bihor (1), Constanța (1), Dâmbovița (1), Prahova (1), Vaslui (1).

Conform sursei citate, până la data menționată nu a fost înregistrat în România niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

Până miercuri, 28 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.804.455 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.964 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare, iar 58.642 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

S 51_Informare Cazuri Cu Variante Care Determina Îngrijorare (VOC) by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult