Medicul român care l-a vaccinat pe premierului Israelului împotriva COVID-19, dezvăluiri vitale: „Efectele secundare sunt mai minore decât cele ale vaccinului antigripal” (INTERVIU EXCLUSIV)

Medicul român care l-a vaccinat pe premierului Israelului împotriva COVID-19, dezvăluiri vitale: „Efectele secundare sunt mai minore decât cele ale vaccinului antigripal” (INTERVIU EXCLUSIV)
Medicul român care l-a vaccinat pe premierului Israelului împotriva COVID-19, dezvăluiri vitale: „Efectele secundare sunt mai minore decât cele ale vaccinului antigripal”. Ce spune despre vaccinarea copiilor Sursă foto: Facebook Beniamin Netaniahu
Publicat: 31/12/2020, 11:50
Actualizat: 02/01/2021, 14:07

Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, cel care l-a și vaccinat pe prim-ministru împotriva COVID-19 , este un medic româno-israelian, stabilit de mai bine de 40 de ani în Israel. Mândru de originile sale românești, Berkovits s-a născut în Târgu-Lăpus și a urmat cursurile de medicină la Cluj. Mama sa, prizonier în lagărul Auschwitz, și-a dorit ca fiul ei să devină pediatru pentru a-i ajuta pe copii. În 1975, Berkovits a emigrat în Israel împreună cu soția sa, profesoară de pian și cei doi copii. Într-un interviu pentru GÂNDUL.RO,  medicul Berkovits, unul dintre cei mai îndrăgiți români de peste hotare, explică beneficiile vaccinării împotriva SARS-COV-2, cum se raportează israelienii la COVID-19, dar și despre reacțiile secundare ale vaccinului anti-COVID.

Reporter: Sunteți din ’75 în Israel. Cum ați ajuns acolo?
Herman Berkovits:  Eram tineri și am simțit că Israelul este țara noastră. Atunci a fost o perioadă în care foarte mulți evrei au migrat din România. Am terminat medicina la Cluj. Mama mea a hotărât că trebuie să fac medicina, deși am făcut școala reală. Ea este cea care și-a dorit să fiu medic pediatru. Din păcate, ea a fost luată la Auschiwitz la o vârstă foarte fragedă și toată familia ei a pierit, a fost arsă în crematorii. Așa că și-a dorit foarte mult să fiu medic pediatru pentru a-i trata pe copii. Am început ca medic pediatru, între timp am devenit și medic generalist. Astăzi tratez cel puțin trei generații, de la copii la bunici. În Israel am început să fac specializările și mi-am deschis o clinică. Am ajuns să fiu foarte cunoscut. Mama m-a învățat ca înainte să fiu medic, să fiu uman, și valorile acestea le aplic și în medicină.
Reporter: Ați devenit cunoscut drept medicul personal al lui Benjamin Netanyahu, actualul premier al Israelului. Cum ați ajuns în preajma acestuia?

Herman Berkovits: Atunci când s-a născut fiul său m-a căutat, spunându-mi că a auzit de mine și că sunt un medic foarte bun. L-am consultat, și așa am devenit medicul lui Netanyahu și al familiei sale. Inclusiv tatăl său, a murit în brațele mele la 102 ani. Am fost și medicul familiei soției lui Netanyahu. Sunt practic medicul lor de 26 de ani. Când a devenit premier pentru a doua oară în 2009, în Israel a fost o lege specială ca fiecare premier să aibă medicul lui personal. Noi suntem foarte buni prieteni și ne întâlnim la toate festivitățiile. Așa și cu vaccinul. domnul Netanyahu m-a chemat într-o dimineață și mi-a zis că se duce spre aeroport pentru a primi primele doze de vaccin împotriva SARS-COV-2. I-am zis că poate să fie primul vaccinat din Israel, i-am verificat starea de sănătate, să vedem dacă are alergii și i-am dat OK-ul.

 Reporter: Și dvs v-ați vaccinat împotriva virusului SARS-COV-2. Ați avut reacții adverse?

Herman Berkovits: M-am vaccinat împreună cu soția în urmă cu o săptămână. Efectele secunde au fost minore. Am avut o durere locală timp de vreo două zile și durere de cap timp de câteva ore. Nu am luat niciun medicament, mi-a trecut repede. În ultimele zile am avut mulți bolnavi cu forme severe, inclusiv la ATI. În Israel se testează destul de mult mult. Încetul cu încetul avem între 70.000-100.000 teste pe zi.

Reporter: Cum se raportează israelienii la vaccin în comparație cu românii? În România, mulți oameni încă sunt sceptici și refuză vaccinarea, invocând diverse motive până la teoriile conspiraționiste.

Herman Berkovits: Fiecare țară are scepticii lui. Știu că la început, înainte să apară vaccinul, în România erau împotrivă 70%, iar 30% erau pro-vaccinare. În Israel, faptul că premierul s-a vaccinat a dat un exemplu și i-a încurajat foarte mult pe cetățeni. S-a văzut că vaccinul este ok, nu face niciun fel de probleme, iar efectele secundare sunt minore. Românilor să nu le fie frică de vaccinare. Am dat peste 500.000 de vaccine, și nu au existat complicații. Israelienii sunt foarte pozitivi, ceva li s-a schimbat în mentalitate și vor să se vaccineze. Efectele secundare sunt minore, de multe mai mai minore decât la vaccinul antigripal. Până astăzi, cel puțin efectele secundare cunoscute la noi sunt dureri de cap, ceva frisoane, dureri la locul de injectare ca la orice injecție. Efectele secundare sunt nimic, comparativ cu efectele pe care le produce boala. Oamenii mor pe capete și să nu uităm de sechelele și complicațiile pe care ni le dă boala. De aceea, trebuie să ne vaccinăm ca să avem grijă de noi, de părinții și bunicii noștri.
Sursă foto: Herman Berkovits

Reporter: Cei care vor dezvolta un număr mic de anticorpi vor rămâne cu risc crescut de contaminare?

Herman Berkovits: Totul este încă în fază incipientă. Eu cred că în cele două etape de vaccinare, vom face testele de serologie să vedem dacă avem anticorpi. Pe mulți dintre pacienții care au avut boala COVID-19 i-am trimis la testele de serologie pentru a vedea dacă au depistat anticorpi. Majoritatea au trecut boala, însă nu au dezvoltat anticorpi suficienți, au dezvoltat un număr mic de anticorpi De aceea, este important să se vaccineze și cei care au trecut prin boală. Spre exemplu, în Israel, un farmacist a fost vaccinat, iar în loc să primească o doză a primit tot flaconul, cinci doze. Și nu a avut nimic, nicio reacție. Multora nu le vine să creadă și este întrebat mereu cum se simte.

Reporter: Ca medic pediatru la bază, ce puteți să ne spuneți despre vaccinarea la copii?

Herman Berkovits: Eu am mulți copii pe care îi tratez și care au fost infectați cu COVID-19. Aceștia însă au dezvoltat forme foarte ușoare, majoritatea fiind asimptomatici. Momentan copiii nu se vor vaccina, se fac teste și pentru copiii între 12 și 16 ani, iar la sfârșit poate că și aceștia vor primi vaccinul.

Medicul Herman Berkovits a fost decorat în 2017 de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer, pentru contribuția personală la susținerea și promovarea relațiilor dintre Statul Israel și România.  De asemenea, medicul a fost și consilier onorific al fostului premier Viorica Dăncilă.

În 2015, medicul Berkovits a dat o mână de ajutor și victimelor tragediei de la Colectiv: „Am reușit ca o firmă, care produce o unsoare excepțională pentru îndepărtarea țesuturilor afectate grav, să doneze acest medicament în valoare de 150.000 de Euro. În plus, firma a trimis și doi medici specialiști în România pentru a ajuta victimelor“, povestea medicul atunci.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață