RĂSPUNSURI. Când va fi gata vaccinul românesc împotriva COVID-19? Medic de la Cantacuzino: „O cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit”

RĂSPUNSURI. Când va fi gata vaccinul românesc împotriva COVID-19? Medic de la Cantacuzino: „O cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit”
Analiza este făcută pe baza a 11.790 de fișe de supraveghere ale cazurilor confirmate cu COVID-19
Publicat: 28/05/2020, 12:43
Actualizat: 06/04/2021, 22:28

România va aloca suma de  3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirus, însă aceasta va crește, dacă cercetările inițiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen și Institutul Cantacuzino dă rezultate.

Profesor doctor Mircea Ioan Popa spune că perioada de testare este de 18 luni, iar în acest moment este foarte greu de spus când va ajunge vaccinul pe piață.

Mircea Ioan Popa, reprezentant al Institutului Cantacuzino, a spus joi dimineață că Centrul OncoGen din Timișoara este cel care conduce proiectul, ajutorul oferit fiind de testare pe animale de laborator. „Verificăm dacă produsul lor duce la răspuns imunologic”, a subliniat el, potrivit Digi 24.

Vaccinul românesc împotriva COVID-19

„Produsul realizat de colegii din Timișoara este aproape gata pentru a fi pus la dispoziție pentru începerea acestui proiect, e un proiect de cercetare și întotdeauna o cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit, dar pot apărea lucruri pe care nu le poți gândi de la început”, a răspuns medicul, întrebat, când ar putea ajunge să fie folosit acest vaccin, cercetătorul a răspuns:

El a subliniat că urmează semnarea contractului și „foarte rapid” va începe derularea proiectului: „Avem la dispoziție maxim 18 luni și speranța noastră este ca, într-un număr de luni, să putem să vă anunțăm că avem ceva nou de spus față de momentul de astăzi”.

Mircea Ioan Popa a subliniat că, în cazul în care vaccinul se dovedește a fi imunogen, adică a dat rezultate în testele pe animale, vor exista și studiile clinice pe oameni.

El a amintit că modul de administrare al vaccinului românesc nu va fi intravenos, ci intranazal: „Ceva mai ușor de tolerat, inclusiv de cei care nu sunt foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi de foarte bună calitate și că populația României îl va primi așa cum ne dorim”.

Cercetătorul a refuzat să vorbească despre investiția de 3,5 milioane de lei primită de la statul român, în condițiile în care în alte țări se discută despre miliarde de euro în cercetare.

„Nu vom discuta despre banii utilizați de alte țări, dar suma de bani necesară pentru a duce la capăt un produs e mai mare de 3,5 milioane, dar Ministerul Educației nu a țintit tot ce ar trebui să fie țintit, este un produs de cercetare, ca atare vor fi necesare fonduri suplimentare”, a spus el.

Institutul Cantacuzino se implică în dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19

Centrul OncoGen din Timișoara a anunțat pe pagina sa de Facebook că a semnat un acord cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” privind dezvoltarea unui eventual vaccin împotriva COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Totodată, centrul a mai adăugat că, împreună cu Institutul Cantacuzino, a câștigat concursul organizat de Ministerul Educației pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin. Astfel, cele două instituții vor primi 3,5 milioane de lei ca finanțare pentru cercetarea necesară pentru a crea vaccinul împotriva noului tip de coronavirus.

Vaccinul împotriva COVID-19, subiectul unei anchete

Spitalul Județean din Timișoara a anunțat recent o anchetă, după ce șeful Centrului OncoGen, Virgil Păunescu, a anunțat că și-a administrat un vaccin împotriva COVID-19, susținând că nu are încredere în testele efectuate pe animale.

Mi-am administrat vaccinul pe care am anunțat că l-am pus la punct încă din luna februarie. Între timp am primit substanțele, proteinele care compun acest vaccin, și pentru că vrem să colaborăm, și vom colabora cu Institutul Cantacuzino ne-am gândit să îl facem cât mai simplu posibil. Se administrează sub formă de aerosol sau de picături. Eu mi-am administrat picături intranazale într-o soluție de vitamina A”, spunea cercetătorul la acea vreme.

În luna februarie, Virgin Păunescu anunțase că OncoGen este pe cale să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19, folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată folosită în oncologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete