Valeriu Gheorghiţă: „Românii care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson vor avea rapel cu Pfizer sau Moderna”

Publicat: 29/10/2021, 12:57
Actualizat: 29/10/2021, 15:52

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a făcut precizări cu privire la doza booster pentru cei care s-au imunizat iniţial cu vaccinuri poduse de Moderna sau Johnson&Johnson.

Gheorghiţă a anunțat că persoanele care s-au imunizat la prima schemă cu vaccinul de la Pfizer, de la AstraZeneca şi de la Johnson&Johnson şi care aleg pentru rapel de la Moderna, vor primi o doză întreagă. Pe de altă parte, „persoanele care la prima schemă de vaccinare au fost vaccinate cu vaccinul de la Moderna, vor primi la doza de rapel jumătate de doză. Înseamnă echivalentul la 50 de micrograme, adică 0,25ml din flacon. Această recomandare intră în vigoare începând de luni, 1 noiembrie.”

Persoanele care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson vor avea rapel cu Pfizer sau Moderna

Referitor la persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson, Valeriu Gheorghiță a precizat că „vor avea recomandare de rapel, după minim 6 luni de primă intenție cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, fie vaccinul Pfizer, fie Moderna.

În cazul în care se optează pentru vaccinul de la Moderna, așa cum am spus, doza va fi întreagă. De asemenea, persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la Johnson&Johnson, vor putea opta la rapel și pentru a face același tip de vaccin. Prima recomandare foarte fermă este de a face un vaccin pe bază de ARN mesager, dar se permite, la opțiunea pacientului, să se administreze doza de rapel cu același vaccin de la Johnson&Johnson.

(…) Am observat în ultima perioadă o creștere de adresabilitate la centrele de vaccinare. Am aprobat deschiderea și redeschiderea mai multor centre de vaccinare în ultimele zile”, a anunțat dr. Valeriu Gheorghiță.

Recomandări:

  •  pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna se recomandă efectuarea dozei de rapel cu același tip de produs; opțional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel;
  •  pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul AstraZeneca/Vaxzevria, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe
populaționale:

  • persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din
    educație);
  •  persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli
    cronice indiferent de vârstă).

Administrarea dozei de rapel se poate face prin programare în Platforma ROVaccinare, prin
prezentare directă în centrele de vaccinare sau prin cabinetele medicilor de familie.
Personalul medico-sanitar se poate vaccina în centrele existente la locul de muncă sau în
locațiile arondate.