Dacă banii nu te fac fericit, atunci nu sunt cheltuiți cum trebuie

Redactor:
Mihai Schiau
Dacă banii nu te fac fericit, atunci nu sunt cheltuiți cum trebuie
Banii nu pot cumpăra fericirea. "Acest sentiment este minunat, popular și aproape sigur greșit", spune psihologul Daniel Gilbert de la Universitatea Harvard într-o lucrare al cărei coautor este, citată de Business Insider.

Banii oferă o „oportunitate pentru fericire” spun autorii lucrării, deoarece oamenii cu bani pot trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, se bucură de securitate financiară, au timp liber și pot controla ceea ce fac în fiecare zi, scrie Business Insider.

De fapt, Daniel Gilbert și colegii săi de la Universitatea din British Columbia și de la Universitatea din Virginia spun că banii nu cumpără „mai multă” fericire.

„[Banii] sunt o oportunitate pe care oamenii o risipesc în mod obișnuit pentru că lucrurile despre care cred că îi vor face fericiți de multe ori nu îi fac fericiți”, spun autorii.

Astfel, „dacă banii nu te fac fericit, atunci, probabil, nu sunt cheltuiți corect”, spun psihologii.

Gilbert sugerează următoarele principii de ghidare a cheltuirii banilor, după cum urmează:

1. Cumpără experiențe în loc de lucruri.

Într-un sondaj la care au participat peste 1.000 de americani, 57% din respondenți au declarat că au trăit o fericire mai mare făcând o achiziție de genul unei excursii, unui concert sau alte evenimente, în dauna unei achiziții materiale, cum ar fi o mașină, un aparat sau un alt obiect. Ne plac experiențele mai mult pentru că vom ajunge să le rememorăm și le apreciem mai mult.

2. Cheltuirea banilor pentru a ajuta pe alții

Fericirea noastră este îmbogățită prin conexiunile noastre sociale. Scanarea creierului arată că cheltuirea banilor pentru alte persoane activează centrele de recompensă ale creierului.

3. Cumpără mai multe plăceri mici în loc de câteva mari

După un timp, marile achiziții devin lucruri normale. Noul iPhone scump se va dovedi, în mod inevitabil, în câteva săptămâni, doar un smartphone.

4.  Cumpără mai puține asigurări

Vestea proastă este că ne adaptăm la lucruri bune.

Vestea bună este că ne adaptăm la lucruri rele.

Deci, cumpără mai puține asigurări.

„Oamenii caută garanții extinse și politici generoase de returnare, cu scopul de a exclude posibilitatea de regret în viitor”, spun autorii, „dar cercetarea sugerează că garanțiile pot fi inutile pentru fericire și politicile de returnare le pot submina, de fapt.”

5. Plătește acum, consumă mai târziu.

Sistemul nostru economic – plin de cărți de credit și promisiuni de „nu cu banii jos”— crează stimulente pentru a consuma acum și a plăti mai târziu.

Acesta „conduce la un comportament miop”, spun autorii, dar „în cele din urmă, piperul trebuie plătit, iar atunci când acest lucru se întâmplă, viața este de multe ori ruinată”.

Așa că cumpără acum și bucurați-vă mai târziu.

6. Gândiți-vă cum e într-adevăr să dețineți lucru pe care doriți să îl cumpărați.

Când ne imaginam cât de minunat ar fi să deținem ceva, avem tendința de a uita detaliile.

Iar fericirea, spun psihologii, este în detalii. Deci, înainte de a face o achiziție mare, luați în considerare toate durerile de cap care ar putea veni odată cu ea: țânțarii care vor intra în căsuța din pădure, modificările de la croitorie pe care va trebui să le faci pentru noul costum.

7. Fără comparație la cumpărături

Avem un mod ciudat de a ne prosti pe noi înșine făcând comparații la cumpărături, susțin psihologii.

„Prin modificarea contextului psihologic în care sunt luate deciziile”, spun autorii, „comparatorul de cumpărături poate distrage atenția consumatorilor de la atributele unui produs, care vor fi importante pentru fericirea lor”.

8. Întrebați-vă prietenii

„Cercetările sugerează că cel mai bun mod de a prezice cât de mult ne vom bucura de o experiență este de a vedea cât de mult s-a bucurat altcineva”, spun autorii. Deci,  consultați-vă prietenii. Și imaginați-vă toate lucrurile care ar putea merge prost și bine.

×
Încă o seară de proteste la Belgrad!

Mii de sârbi sunt din nou in fața Parlamentului pentru a protesta față de măsurile pe care autoritățile le iau împotriva răspândirii coronavirusului.

Publicată de Gandul pe Vineri, 10 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide