Cel mai important eveniment cultural din România dedicat filmului documentar și-a ales câștigătorii: „Faptul că acest festival există ne dă speranțe”

Cel mai important eveniment cultural din România dedicat filmului documentar și-a ales câștigătorii: „Faptul că acest festival există ne dă speranțe”
Cel mai important eveniment cultural din România dedicat filmului documentar și-a ales câștigătorii: „Faptul că acest festival există ne dă speranțe”. Foto: Facebook
Publicat: 18/09/2020, 00:00

 „CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Astra Film Online se va desfăşura pe platforma festivalului în perioada 16-25 octombrie 2020. Ediţia On Air – Astra Film Festival 2020 – şi-a ales câştigătorii. Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Festivalului Internaţional Astra Film i-a fost acordat şi în 2020 Înaltul Patronaj al Administraţiei Prezidenţiale

Potrivit unui comunicat de presă publicat de organizatori, premiul pentru Cel mai bun film, secţiunea Competiţie România, a revenit producţiei Josefin & Florin (Ellen Fiske, Joanna Karlberg – Suedia, 2019). La aceeaşi categorie, Juriul a acordat şi o Menţiune specială filmului Aşteptaţi răspunsul operatorului (Pavel Cuzuioc, Austria, 2020). Premiul pentru Regie, secţiunea Competiţie România, a fost adjudecat de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom (Totul nu va fi bine, România Ucraina 2020), iar Andrei Dăscălescu (Tatăl nostru / Holy Father) a câştigat Premiul Publicului.

Gala de Decernare a Premiilor a avut loc pe spectaculoasa Scenă Lac din Muzeul Astra, unde valurile AFF, care i-au purtat pe spectatori, în debutul festivalului, la vizionări de film din bărci care plutesc pe lac, s-au întors la mal, în mod simbolic, pe muzica lui Adrian Naidin. Juriul Festivalului a fost alcătuit din Oana Giurgiu, Ştefan Dobroiu şi Steve Rickinson, iar spectatorii au ales câştigătorul Premiului Publicului.

După Gala de Decernare a Premiilor, peste 400 de cadre medicale din Sibiu au participat la o proiecţie specială a filmului Transalpina, Drumul Regilor, de Dumitru Budrala, care a fost dedicată de Astra Film Festival 2020, în semn de mulţumire şi preţuire pentru cei care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19, transmit organizatorii.Cel mai bun film, secţiunea C

Competiţie România – Josefin & Florin (Suedia, 2019).

,,Reprezentând în paralel drumul către maturizare şi calea către asumarea unei vieţi în doi, filmul Josefin & Florin îşi introduce spectatorii într-o lume în egală măsură onestă şi vulnerabilă. În încercarea de a-şi construi o viaţă simplă împreună, acest cuplu neverosimil ilustrează povestea universală a maturizării şi, în acelaşi timp, ne face martorii unei relaţii cât se poate de moderne’’, se arată în motivaţia Juriului.

,,Suntem foarte fericite că am primit acest premiu. Nu doar fiindcă este prima noastră recunoaştere internaţională, ci şi pentru că iubim România’’, a fost mesajul transmis prin Skype de regizoarele suedeze Ellen Fiske şi Joanna Karlberg.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost prezent la acest eveniment

Menţiune specială a juriului, secţiunea Competiţie România – Aşteptaţi răspunsul operatorului (Austria, 2020).
,,O călătorie antropologică din care rezultă o varietate de instantanee ale societăţii de azi – una în care obiceiuri şi interese pe care le împărtăşim cu toţii sunt prezentate pe fondul contrastant al deprecierii comunicării între oameni’’, este motivaţia Juriului.

,,Îmi pare bine că filmul a fost selectat şi proiectat la Astra Film Festival, îmi pare rău că nu am putut ajunge la Sibiu, iar acum mă bucur că filmul a luat o Menţiune specială din partea juriului. Orice premiu înseamnă o motivaţie şi o confirmare’’, a declarat regizorul Pavel Cuzuioc într-o înregistrare proiectată pe ecranul amplasat pe Scena Lac.

Premiul pentru Regie, secţiunea Competiţie România – Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom (România, Ucraina, 2020). Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom au realizat un film-călătorie, ,,o perspectivă îndrăzneaţă asupra vieţii, pe care autorul o realizează apelând cu abilitate la mijloace minimaliste. Urmărind lupta pe care protagoniştii o duc zi după zi pentru o stare de ‘normalitate’, suntem captivaţi de modul neintruziv în care suntem invitaţi să luăm parte la o călătorie senzorială remarcabilă, din care învăţăm că simţurile noastre nu sunt neapărat ceva implicit’’, după cum arată Juriul. Proiectul acestui film a făcut parte dintr-un program dezvoltat la Astra Film Festival în anul 2017, potrivit comunicatului de presă.

,,Se spune că fără creaţie nu există progres. Ne vom strădui să creăm ceva nou şi să întâlnim, poate, la Astra Film Festival, la o ediţie viitoare, să verificăm împreună dacă am făcut progrese’’, au arătat cei doi realizatori ai filmului într-un mesaj video. Ei au transmis, de asemenea, că şi-ar fi dorit să fie la Sibiu, pentru a vedea ei înșiși reacţia publicului.

Regizorul Andrei Dăscălescu: ,,Faptul că primesc Premiul Publicului este pentru mine cea mai mare distincţie’’

Premiul Publicului, secţiunea Competiţie România – Tatăl nostru / Holy Father (România, 2020)
Potrivit comunicatului de presă, publicul a votat un film emoţionant, care a încercat să răspundă la întrebarea ,,Cum te pregăteşti să fii un tată bun dacă nu ai avut unul?’’. Regizorul Andrei Dăscălescu şi iubita lui, Paula, află că vor fi părinţi. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa modelelor de urmat în familia ei destrămată, viitorul tată alege să-şi caute tatăl înstrăinat şi devenit între timp călugăr pe muntele Athos. Vizitele lui Andrei la mănăstire încearcă să dezlege misterul plecării tatălui pe când fiul său nu avea decât şase ani. Dar îl va face asta pe Andrei să devină un tată aşa cum şi el şi-a dorit întotdeauna?

,,În ceea ce mă priveşte, mă gândesc foarte mult la public atunci când lucrez la un film, iar faptul că primesc Premiul Publicului este pentru mine cea mai mare distincţie’’, a declarat regizorul Andrei Dăscălescu.

De asemenea, directorul fondator al Astra Film Festival, Dumitru Budrala, a primit distincţia de Cetăţean de Onoare al Sibiului, distincţie care a fost înmânată de doamna Christine Manta-Klemens.

,,Mulţumesc cu recunoştinţă pentru distincţii şi aprecieri. După 27 de ani, Astra Film Festival a devenit un lucru firesc. Pentru mine, acest loc este centrul lumii’’, a transmis Dumitru Budrala.

Dumitru Budrala: „Pentru mine, acest loc este centrul lumii”

Ediţia a 27-a Astra Film Festival s-a desfăşurat în 2020 în condiţii speciale din cauza pandemiei de COVID-19, motiv pentru care organizatorii au fost nevoiţi să-l reinventeze. Astra Film Festival s-a desfăşurat cu respectarea tuturor regulilor impuse de pandemie, în 8 spaţii: Scena Lac, Târgul de ţară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru Digital şi Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava – Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” şi în Piaţa Mică din centrul istoric al Sibiului, potrivit organizatorilor.

În cadrul Galei de Decernare a premiilor, Astra Film Festival a primit Înalt Patronajul Preşedintelui României, care a fost înmânat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor: ,,Preşedintele apreciază că acest festival este o continuă luptă împotriva pandemiei de alienare şi lipsă de solidaritate. Faptul că acest festival există ne dă speranţe. Vă dorim să aveţi energia necesară pentru ediţia de anul viitor’’, a transmis consilierul prezidenţial.

Ciprian Ştefan, directorul Muzeului Astra: ,,Ceea ce a făcut Astra Film Festival în acest an este cel mai amplu program cultural derulat vreodată la muzeul nostru’’

La eveniment a fost prezent şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: ,,Sibiul a înţeles de mult timp importanţa pe care o are viaţa culturală pentru un oraş, iar Astra Film Festival este un eveniment cultural cu o mare tradiţie, care începe în anul 1993, şi care devine an de an din ce în ce mai prestigios pe plan internaţional’’.

,,Ceea ce a făcut Astra Film Festival în acest an este cel mai amplu program cultural derulat vreodată la muzeul nostru’’, a precizat Ciprian Ştefan, directorul Muzeului Astra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imperiul Habsburgic lovește din nou. Cum plănuiește Orban să ajungă noul împărat al Europei
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Domeniul în care românii câştigă peste 11.000 de lei lunar
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Lucrări pe Valea Oltului: Au fost defrişate aproximativ 20% din cele 10 hectare de pădure
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Toți românii care au cont la bancă vor fi anunțați. Băncile din România sunt obligate
TikTok ne spionează
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a...
Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă...
Câți bani face, de fapt, Selly și cum a pierdut 100.000 euro în afaceri: ”Din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Descoperirea unei substanțe chimice pe Marte dezvăluie originile vieții pe Pământ
×