Claudiu Stănășel, românul cu cea mai rapidă ascensiune în topul administrației italiene, detalii exclusive despre lupta cu pandemia / Poveștile emoționante ale românilor care au decis să rămână în exil ca să-și protejeze familiile

Claudiu Stănășel, românul cu cea mai rapidă ascensiune în topul administrației italiene, detalii exclusive despre lupta cu pandemia / Poveștile emoționante ale românilor care au decis să rămână în exil ca să-și protejeze familiile
În 2019, când presa italiană anunța victoria în alegeri a tânărului politician român Claudiu Stănăşel: cel mai tânăr consilier local din Italia (24 de ani) și, ulterior, Vicepreședinte al Consiliului Comunal din Prato, era imposibil de anticipat uriașa răspundere pe care urma să și-o asume în gestionarea administrativă a crizei declanșate de pandemie.
Publicat: 18/07/2020, 21:00
Actualizat: 18/07/2020, 22:49

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

În vara anului trecut, când presa italiană anunța victoria în alegeri a tânărului politician de origine română Claudiu Stănăşel: cel mai tânăr consilier local din Italia (24 de ani) și, ulterior, Vicepreședinte al Consiliului Comunal din Prato, era imposibil de anticipat uriașa răspundere pe care urma să și-o asume în gestionarea administrativă a crizei de proporții declanșate de pandemie. Claudiu Stănășel a povestit în exclusivitate, pentru GÂNDUL.RO, cum s-a resimțit criza din vârful administrației italiene și cum au reușit autoritățile din Prato – regiunea Toscana – să traverseze pandemia cu cele mai puține cazuri pozitive și decese din cauza coronavirusului (456 cazuri pozitive si 43 de decese). În același timp, tânărul politician a dezvăluit un adevăr surprinzător: în realitate, cetățenii români responsabili cu reședința sau domiciliul în Italia nu au plecat spre România din dorința de a-și proteja familiile, dar și pentru că au beneficiat de șomaj tehnic și de îngrijire medicală la cele mai înalte standarde în Italia.

Claudiu Stănășel: „Cei care s-au întors în țară nu reprezintă românii din diaspora, în cele mai multe cazuri majoritatea sunt asistați sociali în România care au venit temporar la muncă în Italia”

Comunitatea românească din Toscana numără nu mai puțin de 100.000 de cetățeni români și în orașul Prato peste 4.000. Românii sunt „un exemplu de integrare pentru toate comunitățile de cetățeni străini din întreaga peninsulă. Avem o comunitate puternică și pregatită, care este bine implicată în contextul economic, social, cultural și politic”, spune Stănășel.

„Cei care s-au întors în țară nu reprezintă românii din diaspora, în cele mai multe cazuri majoritatea sunt asistați sociali în România care au venit temporar la muncă în Italia. Am avut foarte multe situații de urgență în acea perioadă și cu ajutorul reprezentanțelor diplomatice din Italia și ale avioanelor de tip charter puse la dispoziție de statul român au fost rezolvate toate cazurile care nu suportau amânare. Sistemul de sănătate din Italia, unul dintre cele mai puternice din Europa, nu a făcut niciodată diferențe între cetățenii români și italieni, problemele de sănătate apărute în această perioadă fiind gestionate la nivel local fără a fi necesară plecarea în România”, ne-a declarat Claudiu Stănășel.

Eforturile administrației orașului Prato au fost dublate de comportamentul disciplinat al cetățenilor, care au contribuit în mod remarcabil la evitarea situațiilor extrem de grave din alte provincii italiene

Tânărul politician spune că eforturile administrației orașului Prato au fost dublate de comportamentul disciplinat al cetățenilor, care au contribuit în mod remarcabil la evitarea situațiilor extrem de grave din alte provincii italiene, lovite devastator de pandemie.

„La începutul acestei crize toți au crezut că orașul Prato va fi unul din cele care vor avea cel mai mult de suferit din această criză, dat fiind faptul că este orașul cu cea mai mare prezență în procente de cetățeni chinezi din Italia, în jur de peste 30.000 dintr- un total de 200.000 de cetățeni. Acest lucru din fericire nu s-a întâmplat, ci dimpotrivă suntem unul dintre orașele cele mai mari din Regiunea Toscana, care a avut cele mai puține cazuri pozitive și decese”, ne-a declarat Claudiu Stănășel.

„Asistăm la un faliment total care a pus la pământ întreaga economie a Italiei, țară care înainte de Coronavirus trăia deja o criză economică accentuată”

Vicepreședinte al Consiliului Comunal din Prato, din partea partidului italian de dreapta Lega (condus de Matteo Salvini), Stănășel explică și actuala situație politică din Italia și vorbește despre eșecul Guvernului de a opri sau limita dezastrul.

„Am asistat la o serie continuă de promisiuni din partea guvernului italian care nici în ziua de azi nu au fost onorate, în consecință, nu au produs rezultatele dorite. Dacă pe planul sanitar a fost un dezastru care se putea evita, pe planul economic asistăm inclusiv în aceste zile la un faliment total care a pus la pământ întreaga economie a Italiei, țară care înainte de Coronavirus trăia deja o criză economică accentuată”, spune politicianul.

Claudiu Stănășel a inițiat deja un proiect în colaborare cu autoritățile române: „Toscana-România, turism şi afaceri”

Un alt subiect important pe care îl are în vedere este dezvoltarea relațiilor economice între regiunea Toscana și România. Astfel, în februarie 2020, Claudiu Stănășel a vizitat România, alături de Lorenzo Marchi, assessore pentru domeniul turismului și patrimoniului în cadrul Primăriei din Prato și Ştefan Stănăsel, președintele Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia (CNCRI), pentru a demara proiectul „Toscana-România, turism şi afaceri”.
Reprezentanții delegației italiene s-au întâlnit cu secretarul de stat Liviu Rogojinaru, cu care au discutat implementarea acestui proiect benefic de ambele părți.

Vă prezentăm în continuare, integral, interviul cu Vicepreședintele Consiliului Comunal din Prato, Claudiu Stănășel

GÂNDUL.RO: S-a împlinit, relativ recent, un an de când sunteți Vicepreședinte al Consiliului Comunal din Prato. Paradoxal, Prato și regiunea Toscana, care are cea mai mare populație de cetățeni de origine chineză, au fost mai puțin afectate de COVID decât alte regiuni cum ar fi Lombardia. Ce contribuție ați avut în gestionarea acestei crize și cum ați perceput criza- din punct de vedere sanitar, social și economic din această funcție?

La începutul acestei crize toți au crezut că orașul Prato va fi unul din cele care vor avea cel mai mult de suferit din această criză, dat fiind faptul că este orașul cu cea mai mare prezență în procente de cetățeni chinezi din Italia, în jur de peste 30.000 dintr- un total de 200.000 de cetățeni. Acest lucru din fericire nu s-a întâmplat, ci dimpotrivă suntem unul dintre orașele cele mai mari din Regiunea Toscana, care a avut cele mai puține cazuri pozitive și decese din cauza coronavirusului (456 cazuri pozitive si 43 de decese). Sunt mândru de cum s-au comportat cetățenii din Prato pe întregul parcurs al ultimelor luni.

Activitatea mea legată de această criză a început in luna Ianuarie 2020, atunci când am depus primul document în cadrul Consiliului local din Prato cu o serie de acțiuni și măsuri urgente pentru a ne pregăti pentru situația critică care a afectat grav nu doar orașul nostru ci toată Italia. Din acel moment până în ziua de azi, am depus în ședințele consiliului peste 20 de documente cu propuneri de măsuri pentru a ajuta cetățenii din Prato în fiecare din cele 3 faze al acestei crize. Am fost mereu alături de Primar și de toată echipa administrației locale pe teren, împreună cu forțele de ordine și asociațiile de voluntariat, cărora le mulțumesc în mod special pentru tot efortul și munca depusă de la începutul crizei până acum. Protagoniștii acestui succes care se vede astăzi în orașul cel mai puțin lovit de această criză, sunt cetățenii din Prato care au fost extraordinari și au demonstrat prin comportamentul lor că au înțeles gravitatea acestei situații încă de la început. Alături de noi, reprezentanții instituțiilor, am reușit împreună să evităm o situație mult mai tragică decât alte orașe sau regiuni care din păcate au trăit această experiență. Munca în echipă și eforturile făcute ne-au permis să menținem situația aceasta sub control pe tot parcursul ei, de la început până în prezent. Acum viața și-a reluat parcursul, dar cu foarte multe greutăți mai ales pe plan economic unde orașul nostru a fost lovit cel mai mult. Dar vreau să fiu pozitiv și sunt convins că așa cum am intrat împreună în aceasta criză, doar împreună vom reuși să ieșim din ea și să punem baza unui viitor mai bun pentru toată societatea noastră.

GÂNDUL.RO: Mulți români au plecat acasă, în România, la debutul crizei. Au fost români care au apelat la dvs pentru ajutor? Ne puteți detalia câteva astfel de situații?

Cetățenii români cu reședința sau domiciliul în Italia nu au plecat spre România din două motive: primul este că majoritatea dintre ei lucrau sau nu aveau cum să plece datorită faptului că au fost în șomaj tehnic și al doilea motiv: cunoscând gravitatea situației din Italia din acele momente , au vrut să își protejeze familiile din România.

Cei care s-au întors în țară nu reprezintă românii din diaspora, în cele mai multe cazuri majoritatea sunt asistați sociali în România care au venit temporar la muncă în Italia.

Am avut foarte multe situații de urgență în acea perioadă și cu ajutorul reprezentanțelor diplomatice din Italia și ale avioanelor de tip charter puse la dispoziție de statul român au fost rezolvate toate cazurile care nu suportau amânare.
Sistemul de sănătate din Italia, unul dintre cele mai puternice din Europa, nu a făcut niciodată diferențe între cetățenii români și italieni, problemele de sănătate apărute în această perioadă fiind gestionate la nivel local fără a fi necesară plecarea în România.

GÂNDUL.RO: Cum vedeți situația politică în Italia după coronavirus? Care sunt percepțiile și sentimentele oamenilor legate de politicile actualului Guvern? Ce grupări politice au câștigat capital de imagine în acest context și cu ce tip de mesaje?

Italia a fost prima țară lovită de Coronavirus în urma dezastrului din China și țara europeană care de la început până acum a suferit cel mai mult din această criză.

Guvernul italian nu are nici o scuză plauzibilă pentru greșelile pe care le-a făcut și pentru modul în care a gestionat această criză luând măsuri parțiale și cu întârziere, neluând în considerare de la început apelurile sistemelor de sănătate din regiunile afectate de virus. În plus nu au fost capabili și încă nu sunt nici în ziua de azi, să organizeze un plan cu o programare clară și soluții politice rapide care să aducă rezultate imediate pentru a ajuta întreaga țară în aceste luni complicate.

Am asistat la o serie continuă de promisiuni din partea guvernului italian care nici în ziua de azi nu au fost onorate, în consecință, nu au produs rezultatele dorite. Dacă pe planul sanitar a fost un dezastru care se putea evita, pe planul economic asistăm inclusiv în aceste zile la un faliment total care a pus la pământ întreaga economie a Italiei, țară care înainte de Coronavirus trăia deja o criză economică accentuată.

În prezent a luat amploare și mai mare în urma crizei cauzate de acest virus și de incompetența guvernului care nu a fost capabil să țină situația sub control și nici să programeze reîntoarcerea la normalitate. În acest moment în Italia, sondajele electorale precum și rezultatele ultimelor alegeri regionale care au avut loc în ultimele 12 luni, spun clar un lucru: majoritatea care conduce acest guvern în momentul de față nu mai reprezintă majoritatea alegătorilor cu drept de vot din Italia.

Câștigă teren partidele din opoziție, primul dintre ele este cel în care activez eu, Lega, condusă de Matteo Salvini. Majoritatea acestui guvern este zilnic într-un conflict permanent asupra oricărui subiect și acest lucru cu timpul, a creat și va crea în continuare o mare instabilitate care va dăuna tuturor. Noi avem nevoie de un guvern puternic și capabil care să scoată Italia din aceasta criză. Eu sunt convins că doar un guvern liberal de centru dreapta ghidat de Lega poate ajuta această țară venind cu programe și soluții clare pentru viitor care să dea speranță tuturor. Ne bazăm în primul rând pe o presiune fiscală mai mică și o susținere puternică a mediului de afaceri.

GÂNDUL.RO: Care este următoarea „provocare” politică pentru Claudiu Stănășel?

În această perioadă în regiunea Toscana ne pregătim de alegerile regionale, care vor avea loc în data de 20 Septembrie. Partidul meu, foarte mulți cetățeni, precum și aliații noștri din celelalte partide care formează coaliția de centru dreapta, au propus ca eu să fiu candidat pentru funcția de consilier regional. Am ales să nu candidez chiar dacă este o ocazie extraordinară pentru mine, dar consider că parcursul pe care l-am început acum un an în Consiliul Local din Prato este prea important pentru a îl întrerupe acum. Am multe de făcut încă și trebuie să realizez ceea ce am promis în campania electorală de acum un an. Am reușit deja să obțin rezultate, dar mai am nevoie de timp ca să pot duce la bun sfârșit proiectele începute în acest mandat.

Obiectivul meu este să candidez pentru alegerile parlamentare din Italia. Ar fi nu numai o victorie personală, ci o victorie pentru toți românii din Italia și pentru întreaga Românie. Un deputat român în parlamentul italian ar fi în primul rând un mare câștig pentru imaginea tuturor românilor din diaspora și un ajutor în plus pentru toți cetățenii români din Italia. Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc în anul 2023 (dacă nu vor fi alegeri anticipate), atunci cred că putem scrie împreună cel mai important capitol din istoria românilor din Italia din ultimii 30 de ani.

GÂNDUL.RO: Sunteți în legătură cu oameni politici din România? Aveți în vedere un proiect pentru românii din Italia?

Am fost mereu în legatură cu politica din România și cu oameni politici, indiferent de apartenența lor de partid. Sunt român și voi rămâne român, chiar dacă trăiesc în Italia, în Europa, la mine acasă, la Prato. A te integra într-o societate nu înseamnă să uiți de unde ai venit, ci dimpotrivă eu consider că trebuie să transmitem valorile, cultura și tradiția românească aici unde locuim pentru a aduce un plus valoare întregii societăți în care trăim. Mereu am spus că procesul de integrare are multe drepturi dar și multe obligații. Părerea mea este că cel mai important lucru pe care îl putem face și care stă în puterea noastră, este să contribuim la creșterea economică, culturală, socială, politică a societații în care trăim adăugand un plus de valoare în fiecare zi.

Pentru acest motiv am lansat un proiect foarte important: “Toscana – Romania: Turismo & Impresa”, un proiect instituţional, derulat pe două planuri, afaceri şi turism între România si Regiunea Toscana. Acest proiect a fost lansat de către Primaria din Prato la începutul lunii Noiembrie 2019 și apoi lam propus în România, la București, la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri într-o întâlnire cu domnul Secretar de Stat Liviu Rogojinaru și echipa sa. Intenționez să extind ideea acestui proiect și în alte regiuni din Italia, spre exemplu Sicilia și Sardinia. Este pentru prima dată când Italia propune României un astfel de proiect instituţional și sunt convins că împreună vom reuși să obținem rezultate concrete, atunci când starea de urgență/ alertă cauzată de Coronavirus se va sfârși și vom putea începe derularea acestui proiect.

GÂNDUL.RO: Ce ne puteți spune despre diaspora românească din Italia?

Comunitatea românească din Italia este un exemplu de integrare pentru toate comunitățile de cetățeni străini din întreaga peninsulă. Aici in Toscana sunt în jur de 100.000 de cetățeni români și in orașul Prato peste 4.000. Avem o comunitate puternică și pregatită, care este bine implicată în contextul economic, social, cultural și politic. Avem un potențial extraordinar în care am mare încredere și în mod special sunt convins că noile generații de tineri români pot face diferența prin performanță și prin obținerea rolurilor de conducere în orice domeniu ei s-ar implica. Am susținut și mereu voi susține toți tinerii români care vor să se implice în politică dar și în mediul de afaceri sau în alte domenii, pentru că noi putem aduce un plus valoare societății în care locuim, aici in Italia. Dar pentru acest lucru trebuie să înțelegem că doar prin colaborare și munca în echipă putem obține rezultate pentru comunitatea românească din Italia și pentru orașele unde trăim alături de frații noștri italieni.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...