Cum să faci întreținerea periodică a aparatului de aer condiționat acasă

Cum să faci întreținerea periodică a aparatului de aer condiționat acasă
Publicat: 13/12/2021, 17:35
Actualizat: 13/12/2021, 17:37

Aparatul de aer condiționat a devenit un dispozitiv indispensabil din orice locuință. Este utilizat intens în sezonul cald, când temperaturile depășesc gradul de confort, dar și în sezonul rece, când sunt folosite pentru a face căldură în încăpere.

Însă, pe lângă multiplele beneficii pe care ni le aduc aparatele de aer condiționat, acestea pot cauza și neplăceri în cazul în care nu sunt igienizate periodic.

Acest aspect nu trebuie să te sperie. Igienizarea se face foarte ușor, acasă, de către tine. Nu trebuie să apelezi la ajutor de specialitate și nici să cheltui bani suplimentari.

Ce se întâmplă dacă nu faci igienizarea aparatului de aer condiționat

De multe ori efectele necurățării aparatului de aer condiționat sunt resimtite intens, însă multe persoane nu își dau seama de acest aspect. Primele semne, care de multe ori trec neobservate, sunt senzația de înecăciune de pe gât (provocată de înghițirea prafului), tusea sau strănutul. Persoanele alergice sunt cele care sunt intens afectate de acest aspect.

Un alt semn important că a venit timpul să cureți aparatul de aer condiționat, este un miros neplăcut care apare de fiecare dată când pornești aparatul, dar și o senzatie de umezeală în aer.

Riscurile necurățării aparatului de aer condiționat sunt foarte mari, deoarece filtrele pline de praf sunt perfecte pentru bacteriile care se înmulțesc necontenit, dar și pentru înmulțirea sporilor de mucegai. Toate aceste bacterii, spori de mucegai, praful, dar și alți alergeni sunt apoi răspândite în aerul din casă. Astfel, poți suferi de probleme respiratorii, pneumonii și chiar iritații ale pielii.

În plus, nefiind curățat periodic, aparatul de aer condiționat nu va mai funcționa la cote maxime.

Când se face igienizarea aparatului de aer condiționat

Igienizarea aparatului de aer condiționat trebuie efectuată periodic, însă mai des în timpul verii. Vara, este indicat ca aparatul să fie igienizat o dată pe lună. În schimb, în restul anotimpului, o dată la două-trei luni.

Motivul pentru care aparatul trebuie curățat mai des vara este dat de faptul că în casă intră mai mult praf, aparatul funcționează un timp mai îndelungat, iar toate reziduurile din aer se adună rapid în aparat.

Primăvara și toamna, aparatul este folosit mai puțin. De regulă doar în zilele friguroase, când temperaturile sunt mult prea mici și este folosită funcția de căldură. În schimb, iarna, acesta este folosit mai des pentru funcția de încălzire, mai ales în cazul persoanelor care locuiesc în blocuri friguroase. Cu toate acestea, iarna, se acumulează mai puțin praf, deoarece geamurile stau mai puțin timp deschise. Prin urmare, o curățare o dată la două luni, poate fi suficientă.

Cum se face igienizarea aparatului de aer condiționat

Igienizarea aparatului de aer condiționat presupune curățarea filtrului de aer (acesta este cel care trebuie curățat mai des), a vaporizatorului, turbinei, tăviței de condens, și a condensatorului.

Igienizarea filtrelor de aer. Pentru curățarea filtrelor poți folosi o substanță specială din comerț, sau le poti spăla, pur si simplu, cu detergent de rufe, dezinfectant. Avantajul este că acestea se scot din aparat și pot fi curățate în profunzime sub jet de apă, astfel încât să poți elimina orice urma de murdărie. Lasă-le apoi să se usuce bine înainte de a le pune înapoi în aparat.

Igienizarea vaporizatorului. Această componentă necesită o curățare atentă cu soluții speciale degresante care înlătura orice urme de mizerie și impurități, dar care dezinfectează și suprafețele. Curățând vaporizatorul și filtrele vei scăpa de mirosul neplăcut din casă.

Igienizarea turbinei. În procesul de igienizare a turbinei este cuprins și ventilatorul și aripioarele acestuia. Toate trebuie curățate atent cu soluții speciale, degresante, care dezinfectează. Acestea trebuie curățate cu atenție pentru a nu le deteriora.

Igienizarea tăviței de condens. Tăvița de condens se află în unitatea interioară și colectează condensul produs de umiditatea aerului. Este una dintre cele mai murdare componente ale aparatului, deoarece aici se adună, pe lângă apă, și diverse impurități. De cele mai multe ori, apa va avea o culoare verde din cauza bacteriilor și impurităților care se adună în aceasta. Trebuie să acorzi o mare atenție curățării tăviței de condens, care trebuie degresată și bine igienizată cu substanțe speciale.

Igienizarea condensatorului. Pe condensator se strânge o cantitate mare de praf și impurități care, dacă nu sunt curățate, afectează funcționarea acestuia. Curățarea condensatorului se face cu ajutorul unor soluții speciale degresante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun