David Popovici, premiat de ministrul Educației: Aș vrea să inspir cât mai mulți părinți să își ducă copiii să facă un sport

Publicat: 04/08/2021, 16:33

Înotătorul David Popovici a fost premiat, miercuri, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. David Popovici (16 ani) a primit din partea Ministerului Educaţiei un premiu în valoare de 10.000 de lei pentru performanțele sale de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Tânărul care este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Biling „George Coșbuc” din București a fost premiat, miercuri, de către Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, în cadrul unei conferințe de presă.

„Cred că viața deja a început să se schimbe după calificarea la Jocurile Olimpice când am avut un boom în creștere în popularitate și notorietate în sport, în sportul românesc cel puțin, și am rămas destul de la felie, eu sunt același băiat”, a spus elevul.

Tânărul sportiv a afirmat că deocamdată nu ştie unde îşi va continua studiile, după terminarea liceului

Întrebat dacă România are ce să-i ofere la nivel de educație universitară ca să se îmbine și cu această latură sportivă și dacă ia în considerare să plece la studii în Statele Unite, de unde deja a primit oferte, David a răspuns că se află într-un punct de cotitură al vieții în care trebuie să decidă.

„Trebuie să mă decid adcă rămân în România/Europa sau mă duc pe un alt continent să continui studiile. Am lăsat toate aceste gânduri până după vacanță pentru că am vrut să las tot stresul, am nevoie să mă relaxez. Sunt convins că având atâția oameni geniali în spatele meu și în jurul meu, voi reuși să mă descurc foarte bine indiferent de ce variantă aleg. România are ce să-mi ofere, mi-ar plăcea foarte mult ca pentru generațiile următoare să poată fi îmbinat sportul cu școala mai mult, să fie ca un stil de viață și să avem cât mai multe baze sportive în școli, poate chiar în toate”.

David Popovici a îndemnat copiii să facă sport şi pe părinţii acestora să îi ducă la sport.

„Acum, după toate performanţele mele, pe care nu aveam cum să le obţin fără ajutorul lor şi al multor alţi oameni, aş vrea să profit de imaginea şi de valul pe care l-am creat şi să inspir cât mai mulţi copii să se apuce de sport. Aş vrea să inspir cât mai mulţi părinţi să îşi ducă copiii să facă un sport, dar se mai întâmpină probleme câteodată şi cred că (odată) cu această schimbare de ordin sau iniţiativă vom reuşi să ajutăm mai mulţi copii să continue în sport şi să îi putem recompensa într-un fel sau altul pentru că merită. (…) Am rămas la fel, eu sunt acelaşi băiat. (…) Cel mai important lucru cred că este pasiunea pentru sport şi pentru ceea ce faci”, a transmis Popovici.

David a mai spus că s-a vaccinat anti-Covid şi că speră ca şcoala să înceapă cu prezenţă fizică, dar în siguranţă. „Sper ca din 13 septembrie, cu două zile înainte de ziua mea, să reuşim să fim toţi fizic la şcoală, dar şi să fie un mediu sigur. Că altfel va trebui să recurgem la online şi nu e plăcut, dar necesar”, a mai precizat sportivul.

Potrivit Ministerului Educaţiei, cadrul legal trebuie schimbat astfel încât elevii cu performanţe deosebite indiferent de domeniu să poată fi recunoscuţi şi recompensaţi de Ministerul Educaţiei.

David Popovici a obţinut locul patru la 200 m liber (la 2 sutimi de bronz) şi şapte la 100 m liber în finalele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. El a declarat că această olimpiadă i-a adus multă experienţă şi este pregătit să revoluţioneze înotul alături de antrenorul său Adrian Rădulescu.