Eurodeputatul Cristian Bușoi: Vești extraordinare de la Bruxelles! Programul de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro. Am susținut nevoia unui buget suficient de generos

Redactor:
Florentina Dinu
Eurodeputatul Cristian Bușoi: Vești extraordinare de la Bruxelles! Programul de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro. Am susținut nevoia unui buget suficient de generos
Foto: Facebook

Eurodeputatul PNL, Cristian Busoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul EU4Health, salută acordul politic încheiat între Consiliul UE și Parlamentul European prin care s-a decis bugetul UE în următorul exercițu financiar, iar una dintre prioritățile pentru care a pledat în cadrul comisiilor de specialitate a fost necesitatea majorării Programului EU4Health

Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul EU4Health, anunță vești extraordinare de la Bruxelles pentru Programul de Sănătate al UE.

„În calitate de raportor al EU4health, salut Acordul prin care bugetul Programului de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro”

„În calitate de raportor al EU4health, salut Acordul prin care bugetul Programului de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro, dovada că sănătatea va fi o prioritate a UE
Vești extraordinare de la Bruxelles! Consiliul European a anunțat aseară un acord politic cu Parlamentul European privind bugetul UE pentru următorii șapte ani, iar Sănătatea și Cercetarea vor primi bani în plus, comparativ cu deciziile luate de Consiliu în vara acestui an” .

Eurodeputatul Busoi a susținut în ultima lună, în cadrul Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European, nevoia ca bugetul EU4Health să fie majorat, alături de colegii din comisia specializată.

Deputații europeni au adoptat în comisia de sănătate a Parlamentului (ENVI), raportul  privind programul de acțiune a UE în sectorul sănătății, luna trecută.

„Am susținut nevoia unui buget suficient de generos pentru a răspunde provocărilor de sănătate actuale și viitoare”

„Programul de Sănătate, EU4Health, pentru care sunt responsabil din partea Parlamentului European va avea un buget de 5,1 miliarde de euro, cu 3,4 miliarde în plus față de suma decisă în luna iulie. Este o victorie și o bucurie pentru mine și întreaga echipă a Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European. Împreună am susținut nevoia unui buget suficient de generos pentru a răspunde provocărilor de sănătate actuale și viitoare.
Programul EU4Health este o politică complementară poticilor statelor membre, iar scopul acesteia este de a suplimenta bugetele în ceea ce privește accesarea medicamentelor și dispozitivelor, finanțarea programelor de prevenție și screening, precum și digitalizarea sistemelor de sănătate din statele membre ale UE” .

Programul va completa politica națională în domeniul Sănătății. Europa nu se luptă numai cu pandemia COVID-19, ci și cu cancerul și bolile cardiovasculare

„Europa nu se luptă numai cu pandemia COVID-19, ci și cu cancerul și bolile cardiovasculare – principalele cauze de deces în UE, cu bolile rare, cu bolile cronice, cu infecțiile și consumul exagerat de antibiotice. Programul va completa politica națională în domeniul Sănătății, va proteja mai bine cetățenii împotriva amenințărilor transfrotaliere, va finanța programe de prevenție și screening, va face ca medicamentele și dispozitivele medicale să fie mai accesibile în special în timpul crizelor medicale și, nu în ultimul rând va susține digitalizarea sistemelor de sănătate din toate statele UE” .
Cristian Busoi, raportor din partea Comisiei ENVI, spune că unui alt program, Horizon Europe, i-au fost alocate 4 miliarde de euro, în plus față de cele 80,9 miliarde de euro, stabilite la reuninea Consiliul European din vară. În contextul în care se preconizează o creștere a bolnavilor de cancer, de la 3,5 milioaane, în prezent, la peste 4,3 miliane până în 2035, învestirea în cercetare și invovare este necesară pentru salvarea de vieti.
Președintele Comisiei pentru Industriei și Cercetare din Parlamentul European, Cristian Busoi, subliniază că Uniunea Europeană dovedește astfel că viață cetățenilor este prețuită

Alocarea a 4 miliarde de euro in plus fata de decizia din iulie pentru Programul Horizon Europe, are ca scop salvarea a cel puțin 3 milioane de vieți ale pacienților bolnavi de cancer, până în 2030

„4 miliarde de euro în plus fata de decizia din luna iulie au fost alocate și Programului de Cercetare al Uniunii Europene, Horizon Europe. Acestă sumă se adaugă celor 80,9 miliarde de euro stabilite la reuninea Consiliul European din vară. Principala misiunea a Horizon Europe- componenta Sănătate, pentru care sunt raportor din partea Comisiei ENVI, este lupta împotriva cancerului, cu ambiții extrem de importate: salvarea a cel puțin 3 milioane de vieți ale pacienților bolnavi de cancer, până în 2030. Cercetarea și inovarea sunt intrumente sigure care ne vor ajuta să fim învingători în lupta cu cancerul. Dacă nu vom acționa rapid, numărul persoanelor nou diagnosticate cu cancer în fiecare an în Europa va crește de la 3,5 milioane, în prezent, la peste 4,3 milioane până în 2035, potrivit specialiștilor. Pe lângă sănătatea și viața pacienților, cancerul afectează sistemele naționale de sănătate și protecție socială, bugetele naționale, productivitatea și creșterea economică.
Noile sume alocate Sănătății și Cercetării reprezintă dovada clară că UE prețuiește viața cetățenilor ei și înțelege că doar o Europă sănătoasă va fi puternică și competitivă pe plan internațional” .

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: În calitate de raportor al EU4health, salut Acordul prin care bugetul Programului de…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, November 10, 2020

 

 

În total, 3,4 EUR din cei 16 miliarde EUR suplimentari obținuți de Parlamentul European vor intra în programul de sănătate EU4Health, care totalizează acum 5,1 miliarde EUR.

Suma finală marchează un pas considerabil înainte, având în vedere că în bugetul 2014-2020 au fost alocate doar 449 milioane EUR în domeniul sănătății Fondului Social European Plus (FSE +).

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
REZULTATE SONDAJ Mediafax și Ziarul Financiar. Cine câștigă alegerile parlamentare din 6 decembrie
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
A agățat o tipă în club, a adus-o acasă și a obligat-o pe soția sa...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Horoscop 4 decembrie 2020. Zodiile care au noroc în dragoste
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări, felicitări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Oana Radu așteaptă un copil? Detaliul care i-a scăpat vedetei: ”Mă voi descurca”
Inchide