Eurodeputatul Cristian Bușoi: Vești extraordinare de la Bruxelles! Programul de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro. Am susținut nevoia unui buget suficient de generos

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Vești extraordinare de la Bruxelles! Programul de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro. Am susținut nevoia unui buget suficient de generos
Foto: Facebook
Publicat: 11/11/2020, 11:11
Actualizat: 24/06/2021, 12:18

Eurodeputatul PNL, Cristian Busoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul EU4Health, salută acordul politic încheiat între Consiliul UE și Parlamentul European prin care s-a decis bugetul UE în următorul exercițu financiar, iar una dintre prioritățile pentru care a pledat în cadrul comisiilor de specialitate a fost necesitatea majorării Programului EU4Health

Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul EU4Health, anunță vești extraordinare de la Bruxelles pentru Programul de Sănătate al UE.

„În calitate de raportor al EU4health, salut Acordul prin care bugetul Programului de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro”

„În calitate de raportor al EU4health, salut Acordul prin care bugetul Programului de Sănătate al UE va crește de la 1,7 miliarde Euro la 5,1 miliarde Euro, dovada că sănătatea va fi o prioritate a UE
Vești extraordinare de la Bruxelles! Consiliul European a anunțat aseară un acord politic cu Parlamentul European privind bugetul UE pentru următorii șapte ani, iar Sănătatea și Cercetarea vor primi bani în plus, comparativ cu deciziile luate de Consiliu în vara acestui an” .

Eurodeputatul Busoi a susținut în ultima lună, în cadrul Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European, nevoia ca bugetul EU4Health să fie majorat, alături de colegii din comisia specializată.

Deputații europeni au adoptat în comisia de sănătate a Parlamentului (ENVI), raportul  privind programul de acțiune a UE în sectorul sănătății, luna trecută.

„Am susținut nevoia unui buget suficient de generos pentru a răspunde provocărilor de sănătate actuale și viitoare”

„Programul de Sănătate, EU4Health, pentru care sunt responsabil din partea Parlamentului European va avea un buget de 5,1 miliarde de euro, cu 3,4 miliarde în plus față de suma decisă în luna iulie. Este o victorie și o bucurie pentru mine și întreaga echipă a Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European. Împreună am susținut nevoia unui buget suficient de generos pentru a răspunde provocărilor de sănătate actuale și viitoare.
Programul EU4Health este o politică complementară poticilor statelor membre, iar scopul acesteia este de a suplimenta bugetele în ceea ce privește accesarea medicamentelor și dispozitivelor, finanțarea programelor de prevenție și screening, precum și digitalizarea sistemelor de sănătate din statele membre ale UE” .

Programul va completa politica națională în domeniul Sănătății. Europa nu se luptă numai cu pandemia COVID-19, ci și cu cancerul și bolile cardiovasculare

„Europa nu se luptă numai cu pandemia COVID-19, ci și cu cancerul și bolile cardiovasculare – principalele cauze de deces în UE, cu bolile rare, cu bolile cronice, cu infecțiile și consumul exagerat de antibiotice. Programul va completa politica națională în domeniul Sănătății, va proteja mai bine cetățenii împotriva amenințărilor transfrotaliere, va finanța programe de prevenție și screening, va face ca medicamentele și dispozitivele medicale să fie mai accesibile în special în timpul crizelor medicale și, nu în ultimul rând va susține digitalizarea sistemelor de sănătate din toate statele UE” .
Cristian Busoi, raportor din partea Comisiei ENVI, spune că unui alt program, Horizon Europe, i-au fost alocate 4 miliarde de euro, în plus față de cele 80,9 miliarde de euro, stabilite la reuninea Consiliul European din vară. În contextul în care se preconizează o creștere a bolnavilor de cancer, de la 3,5 milioaane, în prezent, la peste 4,3 miliane până în 2035, învestirea în cercetare și invovare este necesară pentru salvarea de vieti.
Președintele Comisiei pentru Industriei și Cercetare din Parlamentul European, Cristian Busoi, subliniază că Uniunea Europeană dovedește astfel că viață cetățenilor este prețuită

Alocarea a 4 miliarde de euro in plus fata de decizia din iulie pentru Programul Horizon Europe, are ca scop salvarea a cel puțin 3 milioane de vieți ale pacienților bolnavi de cancer, până în 2030

„4 miliarde de euro în plus fata de decizia din luna iulie au fost alocate și Programului de Cercetare al Uniunii Europene, Horizon Europe. Acestă sumă se adaugă celor 80,9 miliarde de euro stabilite la reuninea Consiliul European din vară. Principala misiunea a Horizon Europe- componenta Sănătate, pentru care sunt raportor din partea Comisiei ENVI, este lupta împotriva cancerului, cu ambiții extrem de importate: salvarea a cel puțin 3 milioane de vieți ale pacienților bolnavi de cancer, până în 2030. Cercetarea și inovarea sunt intrumente sigure care ne vor ajuta să fim învingători în lupta cu cancerul. Dacă nu vom acționa rapid, numărul persoanelor nou diagnosticate cu cancer în fiecare an în Europa va crește de la 3,5 milioane, în prezent, la peste 4,3 milioane până în 2035, potrivit specialiștilor. Pe lângă sănătatea și viața pacienților, cancerul afectează sistemele naționale de sănătate și protecție socială, bugetele naționale, productivitatea și creșterea economică.
Noile sume alocate Sănătății și Cercetării reprezintă dovada clară că UE prețuiește viața cetățenilor ei și înțelege că doar o Europă sănătoasă va fi puternică și competitivă pe plan internațional” .

În total, 3,4 EUR din cei 16 miliarde EUR suplimentari obținuți de Parlamentul European vor intra în programul de sănătate EU4Health, care totalizează acum 5,1 miliarde EUR.

Suma finală marchează un pas considerabil înainte, având în vedere că în bugetul 2014-2020 au fost alocate doar 449 milioane EUR în domeniul sănătății Fondului Social European Plus (FSE +).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația