HONG KONG. Conflict violent, izbucnit în Parlamentul din Hong Kong, pe fondul unei legi care interzice imnul național

HONG KONG. Conflict violent, izbucnit în Parlamentul din Hong Kong, pe fondul unei legi care interzice imnul național
Conflict în Legislatibul din Hong Kong. Sursă FOTO BBC.com

Un conflict a izbucnit în legislatura din Hong Kong pentru a doua oară luni, în timp ce tabăra pro-democrație  a încercat să renunțe la o lege controversată care interzice insultarea imnului național al Chinei.

Luptele au izbucnit în Comitetul Camerei, un organism care ajută la proiectele  de lege, cu parlamentarii pro-democrație protestanți trași din Cameră de gărzile de securitate, potrivit Erie News.

Politicienii pro-Beijing și pro-democrație, comflict  în Comitetul Camerei

Începând cu luna octombrie, Comitetul Camerei a rămas fără lider, ceea ce înseamnă că niciun proiect de lege nu a ajuns la legiuitor pentru vot, inclusiv unul care criminalizează ridiculizarea imnului național.

Parlamentarii pro-democrație au folosit întârzieri procedurale pentru a opri votarea. În ultimele săptămâni, însă, politicienii pro-Beijing s-au deplasat pentru a rupe impasul.

Luni, tabăra pro-guvernamentală au spus luni că au puterea de a pune capăt impasului. Însă tabăra pro-democrație spune că mișcările sunt ilegale, invocând opinia juridică a avocaților proprii ai legiuitorului.

Luni, un parlamentar pro-democrație a aruncat pagini sfâșiate din manualul legislativ al adversarilor săi. Alții au fost trași din cameră de către agenții de securitate.

Politicienii pro-Beijing și pro-democrație se ceartă săptămâni întregi în fața Comitetului Camerei, care controlează ce proiecte de lege discutate de organul semi-ales. Luni, urmau să aleagă un nou președinte, parlamentarii care susțin guvernul și se așteptau să preia controlul, ștergând calea pentru o serie de proiecte de lege controversate – inclusiv una care interzice  insultul imnului național chinez.

Scenele haotice sunt cea mai recentă expresie a unei crize politice înrădăcinate care cuprinde Hong Kong

Unul dintre parlamentarii derulați, Eddie Chu, a declarat pentru BBC: „Dacă Hong Kong-ul ar fi o democrație, nu ar fi nevoie să începem înșelătorii de genul acesta”.

El a adăugat: „Din păcate, suntem nevoiți să aflăm în această situație. Pot prevedea mai multe lupte în interiorul Camerei și în afara Camerei”.

Scenele haotice evidențiază diviziunile profunde din Hong Kong, care este o regiune administrativă specială din China. Deși protestele străzii de anul trecut au murit în timpul pandemiei, se așteaptă că unele manifestații vor relua.

Este a doua oară în ultimele zile, în Consiliul Legislativ.

Inchide