Jurnaliștii nu mai plătesc impozit pe veniturile din salarii și drepturi de autor. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege

Jurnaliștii nu mai plătesc impozit pe veniturile din salarii și drepturi de autor. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege
Publicat: 11/02/2020, 15:11

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală. S-au înregistrat 174 de voturi „pentru”, 2 – „împotrivă” şi 91 de abţineri.

Iniţiativa legislativă va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, dar modificarea poate intra oricând în vigoare, pentru că nu are termen specific de aplicare potrivit Adevărul. În prezent, de această măsură beneficiază doar programatorii.

Propunerea legislativă care îi vizează pe angajații din presă a fost iniţiată de către deputatul PSD Valeriu Steriu şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP, iniţiatorii săi justificând această măsură prin faptul că „mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă” şi în consecinţă „piaţa mass-media se restrânge atât în privinţa operatorilor, cât şi a forţei de muncă”. Parlamentarii au mai susţinut că prevederea este în măsură să asigure libertatea şi independenţa presei.

Proiectul prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Actul normativ a mai fost pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, cu raport de respingere, dar a fost retrimis Comisiei de buget, care a rediscutat proiectul în 3 decembrie anul trecut şi a dat un raport suplimentar de adoptare, precizează Agerpres.

Fostul Guvern Dăncilă s-a opus proiectului şi calculase că măsura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venit generează un impact negativ asupra veniturilor bugetare în sumă de 18 milioane lei în anul 2019, la 6 luni.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Afecțiunile medicale ce anulează permisul auto. Bolile incompatibile cu conducerea autoturismului
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Record de cazuri de infectare, la Constanța! Incidența a depășit 17 la mia de locuitori
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Tragedia momentului în România! Avea doar 48 de ani. A fost găsit mort în casă
Codul Rutier se modifică în România. Șoferii au interzis! Ce amenzi uriașe riscă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...