MEDIC DIN DEVA, infectat cu coronavirus după ce a operat fără costum de protecție: „O mască chirurgicală, o pereche de ochelari și un halat de unică folosinţă. Atât am avut!”

MEDIC DIN DEVA, infectat cu coronavirus după ce a operat fără costum de protecție: „O mască chirurgicală, o pereche de ochelari și un halat de unică folosinţă. Atât am avut!”
Medicul Ioan Demeter, de la Spitalul din Deva (FOTO - Replicahd.ro)
Publicat: 07/04/2020, 19:52
Actualizat: 07/04/2020, 20:52

Ioan Demeter, medic la Spitalul Județean Deva, județul Hunedoara, este – începând din 30 martie – unul dintre pacienţii cu coronavirus, fiind tratat în Secţia de Boli Infecţioase a spitalului.

S-a infectat în timpul unei intervenții chirurgicale, de la un pacient de la secția Oncologie, unde mai mulți bolnavi și cadre medicale s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„Momentul de infecţie îl consider efectuarea unei endoscopii digestive la un pacient cu hemoragie digestivă superioară, din secţia Oncologie, cu câteva zile înainte de infectare. E un pacient pe care, desigur, nu am putut să-l las, să nu-i pun un diagnostc şi cu consecinţele terapeutice care urmează după această investigaţie. Nu am avut la dispoziţie, deşi am solicitat, tot echipamentul necesar pentru o astfel de investigaţie care presupune existenţa unor aerosoli. Şi atunci, trebuia să fiu în echipament de protecţie ceva mai complicat decât o simplă mască chirurgicală şi o pereche de ochelari. Atât am avut. Şi un halat de unică folosinţă, care se dă la vizitatori”, a spus medicul Ioan Demeter.

Totul s-a întâmplat în timpul unei endoscopii digestive, pentru că medicul  nu a avut echipament de protecție corespunzător. El a povestit, pentru Mediafax, că a trebuit să facă acea operație fără niciun echipament special de protecţie deoarece, deşi a solicitat, nu a primit.

„O simplă mască chirurgicală şi o pereche de ochelari. Atât am avut. Şi un halat de unică folosinţă, care se dă la vizitatori”, spune doctorul Ioan Demeter.

Acesta a spus că a încercat să se protejeze „cum a putut”.

„Am pus, ce-i drept, două măşti chirugicale în ideea de a mă proteja, dar n-am reuşit. Nici să las pacientul nerezolvat.(…) Deşi, în astfel de cazuri, se intră cu două asistente şi un medic, am solicitat echipament măcar pentru medic şi o asistentă medicală. Am încercat să facem cum am putut. Asistenta, care stătea în spatele pacientului, nu s-a infectat. Eu, care stăteam în faţa pacientului, m-am infectat”, a povestit medicul.

Fost director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara şi la Spitalul Județean Deva, medicul Ioan Demeter spune că în Secţia Boli Infecţioase, unde este internat, personalul medical este echipat corespunzător şi că „totul se desfăşoară ireproşabil”.

În alte secţii ale spitalului, însă, cadrele medicale sunt tensionate pentru că fosta conducere a instituţiei a schimbat planurile, iar medicii nu înţeleg de ce un spital de urgenţă a fost transformat într-un spital pentru tratarea pacienţilor COVID-19.

Potrivit medicului Ioan Demeter, cel puţin două secţii ale SJU Deva sunt acum pline cu pacienţi bolnavi de COVID-19, iar numărul lor ar putea fi mult mai mare, iar el susţine că în această „bătălie” este nevoie ca personalul medical să fie testat periodic şi să aibă suficiente echipamente de protecţie.

„Secţia de Infecţioase, cu 25 de paturi, este plină. Secţia de Interne care a alocat 80 de paturi, dacă nu mă înşel pentru pacienţii cu COVID, este aproape de plină. Cazurile acestea, deocamdată, nu sunt cazuri foarte severe. Sunt cazuri uşoare şi medii. La ATI, nu ştiu să vă spun exact câţi pacienţi sunt, sub zece sunt. Eu sper să nu fie chiar un dezastru la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva (…). O testare mai susţinută a personalului medical care trebuie controlat periodic pentru a nu transmite boala mai departe, la pacienţi şi la familie, este esenţială”, precizează medicul.

Ioan Demeter spune că se va întoarce la muncă, după ce se va vindeca şi medicii îi vor permite, pentru că spitalul este „a doua casă” a sa. Acesta consideră că, după această pandemie, sistemul medical va fi mai bine finanţat.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva şi directorul medical al instituţiei au demisionat astăzi, au anunțat reprezentanții Prefecturii Hunedoara.

Activitatea unității medicale este coordonată de DSP şi de patru experţi medicali de la Craiova şi Timişoara.

Spitalului din Deva e singurul din judeţul Hunedoara în care sunt trataţi acum bolnavii de COVID-19,

FOTO – Replicahd.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația