Prima pagină » Diverse » Patru factori perturbatori ai somnului și soluțiile lor

Patru factori perturbatori ai somnului și soluțiile lor

Patru factori perturbatori ai somnului și soluțiile lor

Zgomotele ambientale, luminile parazite și temperaturile excesiv de ridicate pe timpul nopții se numără printre principalii factori perturbatori ai somnului, alături de stres, vârstă și diverse afecțiuni. Potrivit unor studii, în aglomerările urbane, zgomotul este factorul care perturbă cel mai mult somnul, însă, la nivel general, acestui element legat de mediul înconjurător i se alătură lumina, mai ales cea albastră a ecranelor, și temperatura nepotrivită din dormitor.

Iată mai jos patru dintre cei mai frecvenți factori perturbatori ai somnului și ce soluții poți adopta în funcție de circumstanțe:

1. Deficitul de melatonină

Cea mai comună dintre tulburările de somn este insomnia, iar una dintre soluțiile pe care le avem la dispoziție este folosirea melatoninei – un hormon pe care organismul uman îl produce, de altfel, în mod natural. Derivată din serotonină („hormonul fericirii”), melatonina are rol în reglarea ritmului circadian și este importantă în inițierea și menținerea somnului.

Aceasta este produsă în corp în funcție de alternanța lumină/întuneric. Melatonina nu ne ajută doar să dormim bine, ci are și proprietăți antioxidante, susține buna funcționare a sistemului endocrin și a celui imunitar.

Atunci când în corp există dezechilibre în ceea ce privește producerea melatoninei apar anumite semne, iar printre principalele simptome se numără insomnia și somnul de proastă calitate.

În cazul unui deficit de melatonină în corp… poți lua în calcul administrarea unor suplimente care o conțin, iar, în ceea ce privește dozajul, poți apela la sfatul unui specialist în domeniu.

2. Stresul părinților

Părinții, mai ales cei aflați la primul copil, pot suferi de tulburări de somn din cauza stresului. În cazul unui nou-născut, aceștia trebuie să se obișnuiască cu trezirile nocturne, iar, în timp, oboseala se acumulează și afectează și mai mult calitatea somnului. Stabilirea unui tipar corect de somn pentru copii înseamnă o doză de relaxare pentru părinți.

În cazul mamelor care alăptează, o soluție temporară poate fi adoptarea unui tipar de somn care să coincidă cu cel al bebelușului. În cazul sugarilor hrăniți cu biberonul, ideală ar fi alternarea nopților între părinți. Pentru copiii care sunt puțin mai mari, este importantă crearea unei rutine, astfel încât organismul să recunoască momentul în care trebuie să intre în „modul de somn”, evitând în același timp suprastimularea.

Uneori, părinții mai pot avea tulburări de somn temporar, de exemplu, în acele momente în care copilul este bolnav. Un caz de varicelă la copii sau de toxiinfecție alimentară este suficient să dea peste cap programul părinților. Din fericire, astfel de situații sunt temporare și nu afectează somnul părinților pe termen lung.

3. Luminile parazite

Lumina este un factor de sincronizare puternic, pentru că resetează constant ceasul biologic, la ciclul de 24 de ore. Lumina menține creierul alert, deși acest lucru este în mod sigur dificil atunci când starea de veghe a depășit 15 ore.

Creierul intră în alertă inclusiv din cauza luminilor de intensitate scăzută, de exemplu, sursele de iluminat de pe stradă care se fac simțite în casă în lipsa unor perdele groase, ori ecranele albastre, ale telefoanelor, laptopurilor, televizoarelor, care stimulează constant creierul.

Soluția este aceea a eliminării tuturor acestor ecrane din dormitor și folosirea unor storuri groase care să blocheze lumina de pe stradă.

4. Temperatura ridicată

Un somn de calitate este esențial pentru ca organismul să se odihnească și să se refacă. Unele studii au demonstrat că temperatura corpului și cea a mediului înconjurător influențează calitatea somnului.

Așadar, pentru condiții perfecte pentru un somn odihnitor, este necesar să verifici și termometrul din cameră. Temperatura corpului uman este, în medie, de 37° C, dar nu este constantă. Pentru a putea adormi, temperatura corpului trebuie să scadă cu 1 – 1,5°C.

De aceea este necesar să ajutăm organismul să-și scadă temperatura și poți face asta cu ajutorul temperaturii ambientale, care ar trebui să fie situată între 18,3 și 21°C, în funcție de organismul fiecăruia.

Multe persoane pot suferi de tulburări de somn la un moment dat în viață. Cauzele sunt diverse, pot fi de origine psihologică, provocate de un stil de viață nesănătos sau de factori de mediu. În cazul celor prezentați mai sus, soluțiile oferite sunt eficiente și simplu de pus în practică.

Sursa foto: Freepik

Mediafax
Guvernul dezbate astăzi măsurile fiscale. Bolojan se întâlnește cu sindicaliștii înainte de ședință
Digi24
„Coldea și Dumbravă sunt statul”. Rolul foștilor generali SRI în rețeaua care promitea unor afaceriști că îi scapă de probleme penale
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
Cu soarta nu te pui. Motivul pentru care Diogo Jota nu a putut urca în avionul spre Liverpool, ci în mașina morții
Mediafax
Decizia privind controlul judiciar al lui Călin Georgescu, amânată pentru 7 iulie
Click
Iuliana Marciuc, în formă maximă! A slăbit fără diete drastice. Iată cum arată meniul dintr-o zi!
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Mihai Leu a lăsat în urmă mesaje pentru oamenii dragi. Preotul le-a citit la înmormântare: „Ar fi trebuit să-ți spun mai des”
Digi24
Ce postase italianul de urs, cu o zi înaintea atacului
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Ce se întâmplă doctore
Cu ce se ocupă Ioana Țiriac, unica fiică a lui Ion Țiriac? La 27 de ani, tânăra are o viață cum mulți visează
observatornews.ro
Mai puţini bani pentru concediile medicale, de la 1 august. Românii care nu vor mai fi scutiţi de la CASS
StirileKanalD
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
KanalD
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Am testat SUV-ul momentului în România. 7 motive să-l iubești și 2 detalii care-ți strică zenul
Descopera.ro
DUBLĂ DETONARE în spațiu! Ce s-a întâmplat cu o stea?
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Evz.ro
Taxa pe care nimeni n-o poate evita. Intră în vigoare de la 1 septembrie
A1
Interviu cu ispita feminină Naba Salem. Ce a însemnat cu adevărat experiența Insula Iubirii sezonul 9 pentru ea: „M-a făcut să...”
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Anna, soția lui Mihai Leu, confesiuni despre ultimele momente ale fostului campion, pe patul de spital. “I-a curs o lacrimă. Am fost șocată.”
RadioImpuls
Ce postase italianul ucis de o ursoaică pe Transfăgărășan înainte cu o zi să fie atacat. Turistul se oprise chiar sub un panou care interzicea hrănirea animalelor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Cele mai folosite acronime și abrevieri pe înțelesul tuturor. Ce înseamnă de fapt WC, OK, ASAP, LOL sau BRB?