Proiect de OUG al MAI. Vela: Polițiștii vor avea dreptul să intre în orice domiciliu sau sediu, fără acordul proprietarilor, pentru a salva un animal în pericol

Proiect de OUG al MAI. Vela: Polițiștii vor avea dreptul să intre în orice domiciliu sau sediu, fără acordul proprietarilor, pentru a salva un animal în pericol
Membru al Serviciului de Poliţie Canină / Sursa: DGPMB
Publicat: 25/08/2020, 18:07
Actualizat: 25/08/2020, 19:29

Marcel Vela a promovat, marți, în cadrul unei declarații de presă, un proiect de ordonanță de urgență pentru întărirea măsurilor de protecție a animalelor, proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit actului normativ, polițiștii nu vor avea nevoie de acordul proprietarilor sau patronilor pentru a intra într-un domiciliu sau sediu de firmă, în cazul în care există informații că în aceste spații se află un animal în pericol.

Potrivit ministrului Marcel Vela, actul normativ este menit să eficientizeze implicarea polițiștilor și autorităților locale în gestionarea situațiilor de pericol pentru animale și a invitat organizațiile neguvernamentale și toți actorii implicați să transmită propuneri.

„Proiectul are ca scop protejarea animelelor aflate în pericol prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost. De asemenea, prin proiectul de ordonanță instituim obligația consiliilor județene și a Consiliului General al municipiului București de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubirori de animale sau cu alte entități”, a declarat Vela.

În ce condiții pot fi luate animalele în custodie

Ministrul de Interne a precizat că animalele pot fi date în custodie temporară unor organzații neguvernamentale care fac dovada condițiilor de adăpostire și îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopție. În plus, ordinul de plasare în adăpost a animalului poate fi contestat de către deținătorul animalului în condițiile legii contenciosului administrativ.

„Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domeniul, domiciliul sau în reședința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situații de pericol”, a spus Vela.

Concret, situațiile care prezumă existența unui pericol pentru animale sunt: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor.

În plus, acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul, a precizat ministrul.

Prin proiect se modifică și legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura poliției cu personal specializat în medicină veterinară din cadrul Autorității Național Sanitar Veterinare sau din sursă externă, a sublinit ministrul, care a vorbit în declarația de la sediul MAI despre inființarea Poliției animalelor.

„Având în vedere toate aceste noutăți introduse de actul normativ am stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaționalizate în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile Ministerul Afacerilor Interne, Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor vor desfășura activități de informare a populației”, a mai spus Vela.

Proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor a post postat, luni noaptea, în dezbatere publică de MAI. Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului, pe adresa de e-mail [email protected].

Textul integral al proiectului:

MAI Proiect OUG Masuri Protecta Animalelor by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția