Reacție. Specialiștii în piața energiei electrice spun că prețul facturilor va crește cu mai puțin decât s-a estimat, în urma liberalizării

Reacție. Specialiștii în piața energiei electrice spun că prețul facturilor va crește cu mai puțin decât s-a estimat, în urma liberalizării
Publicat: 15/01/2021, 13:20
Actualizat: 15/01/2021, 19:08

Starea de neliniște din rândul populației, generate de liberalizarea pieței de energie, nu este una fondată, în condițiile în care majoritatea facturilor ar putea crește în medie cu doar cinci lei. Exagerările vin pe fondul unei lipse de comunicare din partea celor responsabili, susține Corneliu Bodea, CEO și fondator Adrem Invest.

De la 1 ianuarie, cei șapte milioane de consumatori casnici pot opta pentru oricare dintre furnizorii naționali de energie electrică sau pot să-și păstreze opțiunea de până acum, neschimbată. În urma unei derogări, termenul limită a fost stabilit la 31 martie dar și ulterior acestei date beneficiarii pot migra, în funcție de propriul interes sau de nemulțumiri.

În acest context, au fost vehiculate majorări ale costurilor de până la 26%, fapt ce a speriat mare parte din consumatorii casnici.

„Aș vrea să calmăm populația, diferențele de preț nu sunt catastrofale, sunt gestionabile. Pentru cineva cu venituri mici, este adevărat că și cinci lei poate fi mult”, a declarat Bodea. Invitat în emisiunea Gândul Financiar, el a subliniat că la aproximativ acest nivel, de cinci lei, se va situa de fapt majorarea, în cele mai multe cazuri.

„Există probleme, este un exemplu tipic în care toată lumea greșește, iar liberalizare înseamnă creșterea responsabilității persoanelor implicate în ofertă și cerere”, susține Bodea.

Dubla liberalizare a pieței de energie pentru consumatorul casnic

Actuala liberalizare este de fapt o reluare a inițiativei din 2013, blocate în 2018 de o ordonanță guvernamentală din rațiuni electorale: se apropiau alegerile și erau destule semne că prețul de producție al electricității se putea majora.

„Nu ne focusăm pe problemele importante: creșterea prețului la energie și motivele pentru care ne-am întors, din cauza Ordonanței celebre și triste 114, din piața liberalizată, unde eram în foarte mare parte, la piața reglementată”, susține Bodea.

Adrem Invest, firma la care este CEO și fondator, este cel mai mare furnizor de servicii de administrare grupuri de măsură și citire contoare din România și oferă servicii pentru rețelele de utilități, precum administrare grupuri de măsură, mentenanța infrastructurii electrice și operarea rețelelor de distribuție de energie.

Liberalizarea schimbă profilul consumatorului

Decizia de a permite populației să opteze pentru unul dintre furnizori este un lucru benefic, este de părere și Felix Căprariu, președintele Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică (ATEEE).

„Din punctul meu de vedere, liberalizarea nu înseamnă neapărat scumpire, lucru pe care trebuia să-l pună în evidență autoritatea de reglementare”, a precizat Căprariu. Niciodată liberalizarea nu a însemnat scumpirea unui produs, ci creșterea competitivității pe o piață, transformarea jucătorilor pasivi, în cazul nostru consumatorii, în jucători activi, adaugă acesta.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Surpriză COLOSALĂ! Cine a câştigat Chefi la cuţite 2021
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Casa în care trebuie să locuiești, în funcție de venituri. Toți românii ar trebui să-și...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Șobolani în raftul de patiserie din Mega Image. Reacția companiei. FOTO
Surpriză COLOSALĂ! Cine a câştigat Chefi la cuţite 2021
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce să iei cu tine în Grecia. Greșeala pe care toți românii o fac
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
SE SCHIMBĂ harta României! Zona care ar putea să se RUPĂ de țara noastră
Agent secret: „Eu am ucis-o pe prințesa Diana”. Casa Regală e în stare de șoc
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, şi ce...