SUA și Marea Britanie acuză Rusia că a lansat o nouă armă spațială

SUA și Marea Britanie acuză Rusia că a lansat o nouă armă spațială
SUA și Marea Britanie acuză Rusia că a lansat o nouă armă spațială. FOTO: caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2020, 08:16
Actualizat: 24/07/2020, 08:18

Militarii americani și britanici au acuzat joi Rusia de a efectua un test anti-satelit privind armele la începutul acestei luni, spunând că un satelit rus a eliberat un obiect capabil să vizeze un satelit.

Este pentru prima dată când SUA au acuzat Moscova că a testat o astfel de armă

„Comandamentul spațial american are dovezi că Rusia a efectuat un test nedistructiv al unei arme anti-satelit bazate pe spațiu”, a spus comandamentul spațial american într-un comunicat, spunând că, pe 15 iulie, Rusia „a injectat un nou obiect pe orbită de la Cosmos 2543, „un satelit rus care a fost pe orbită din 2019, transmite CNN.

Declarația a adăugat că noul „obiect” a fost lansat în apropierea unui alt satelit rus, activitate despre care comanda a spus că este „în contradicție cu misiunea declarată a sistemului ca satelit inspector”.

„Acțiuni de acest fel amenință utilizarea pașnică a spațiului și riscă să producă resturi care ar putea reprezenta o amenințare pentru sateliți și sistemele spațiale de care depinde lumea. Solicităm Rusiei să evite orice astfel de testări”, a declarat vicepreședintele aerian Harvey Smyth, șeful Direcției spațiale a Regatului Unit a declarat într-un comunicat.

Acuzații ale SUA împotriva Rusiei

Acuzația vine pe fondul tensiunilor crescute dintre Washington și Moscova pe o serie de probleme. În ultimele zile, SUA au acuzat Rusia de o gamă largă de activități, inclusiv atacuri cibernetice asupra organizațiilor implicate în dezvoltarea vaccinului coronavirus, abuzuri ale drepturilor omului și folosirea mercenarilor ruși pentru destabilizarea Libiei. Rapoartele potrivit cărora agenții ruși au oferit stimulente în numerar militanților talibani legați pentru a viza trupele americane din Afganistan au evidențiat în continuare relația tensionată.
În timp ce SUA a acuzat anterior Moscova că a testat arme anti-satelit, aceasta este prima dată când SUA au acuzat în mod public Rusia că a testat o armă „pe orbită”, adică o armă bazată în spațiu.

„Sistemul satelit rus folosit pentru efectuarea acestui test de arme pe orbită este același sistem de satelit pe care l-am ridicat îngrijorările cu privire la începutul acestui an, când Rusia a manevrat în apropierea unui satelit al guvernului american”, gen. John W. „Jay” Raymond, comandant al Comandamentul spațial american și șeful Forțelor Spațiale SUA au declarat într-un comunicat.

„Aceasta este o dovadă suplimentară a eforturilor continue ale Rusiei de a dezvolta și testa sisteme bazate pe spațiu și este în concordanță cu doctrina militară publicată de Kremlin pentru a folosi arme care dețin activele spațiale americane și aliate în pericol”, a adăugat el.

SUA au acuzat, de asemenea, Rusia că a efectuat un test anti-satelit cu rachete în aprilie

Armele anti-satelit rusești și chineze au fost menționate drept unul dintre motivele pentru care SUA au nevoie de o filială militară concentrată pe spațiu, ceea ce a determinat crearea Forței Spațiale pe care o conduce acum Raymond.

Satelitele americane joacă un rol esențial în orice lucru, de la navigație, țintirea armelor și colectarea informațiilor, inclusiv menținerea filelor la programul de arme nucleare din Coreea de Nord și monitorizarea activității militare rusești și chineze, și există îngrijorare cu privire la capacitatea din ce în ce mai mare de la Beijing și Moscova de a viza sateliții.

Cu câteva zile înainte de noul test de arme spațiale ruse, Departamentul de Stat a declarat că intenționează să organizeze o reuniune „Schimb de securitate spațială” cu reprezentanții ruși la sfârșitul acestei luni, spunând că Christopher Ford, secretarul de stat adjunct al SUA în prezent îndeplinind îndatoririle subsecretarului pentru controlul armelor și securității internaționale, finalizase detaliile întâlnirii cu ambasadorul rus.

Ford a trântit joi testul armelor într-un comunicat, afirmând că „Acest eveniment evidențiază susținerea ipocrită a Rusiei de controlul armelor spațiale exterioare, cu care Moscova își propune să restricționeze capacitățile Statelor Unite, fără a avea clar intenția de a opri propriul program de spațiul spațiului – ambele -capacitățile anti-satelit bazate și ceea ce ar părea a fi o armă anti-satelit în orbită. „

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului