Un fost ofițer al armatei britanice, 13 ani de închisoare în România în dosarul Ayahuasca

Un fost ofițer al armatei britanice, 13 ani de închisoare în România în dosarul  Ayahuasca
Un fost ofițer al armatei britanice, 13 ani de închisoare în România în dosarul Ayahuasca. FOTO: The Guardian
Publicat: 31/07/2020, 20:46
Actualizat: 31/07/2020, 20:49

Un fost ofițer al armatei britanice se confruntă cu 13 ani de închisoare în România pentru facilitarea unei ceremonii de ayahuasca în care medicamentul halucinogenic pentru vindecarea amazoniei a fost consumat de figuri importante, inclusiv de fostul șef al poliției secrete a țării.

Thomas Lishman, arestat la 15 decembrie anul trecut, în urma facilitării unei ceremonii de ayahuasca

Thomas Lishman, 58 de ani, a fost arestat la 15 decembrie anul trecut, în timp ce poliția și forțele speciale au atacat un centru de retragere din afara Bucureștiului în zori. A urmat o seară în care participanții s-au așezat într-un cerc meditând și bând ayahuasca, o bere despre care se spune că duce la experiențe mistice care schimbă viața. Unii au fost duși ulterior la spital pentru a oferi probe de sânge, potrivit The Guardian.

Antrenat să învețe modalitățile tradițiilor șamanice după ce a slujit în armata teritorială timp de 10 ani și să conducă ceremonia în județul Dâmbovița, Thomas a fost acuzat de conspirație pentru traficul cu „risc ridicat” dimetiltriptamină (DMT) în țară, întrucât ayahuasca conține psihedelicul natural – un medicament controlat internațional. El a fost reținut în arest timp de trei luni înainte de a fi eliberat, dar limitat la o mică zonă din București.

Ayahuasca, ilegal în Marea Britanie dar legal în România

Apărarea lui Lishman susține că a considerat că ayahuasca este legală în România, după ce a primit consultanță juridică locală, întrucât este un medicament pentru plante etnobotanice obținut ca un ceai din rădăcini și arbuști, mai degrabă decât un medicament sintetizat considerat echivalent în drept cu cocaina, după cum au declarat procurorii sugerat. Ayahuasca nu este DMT sintetic, susține echipa sa legală.

Doi prieteni ai lui Lishman, precum și fiul său, cu o ocazie separată, l-au vizitat în România și ar fi fost supuși intimidării poliției, dotate cu microfoane pentru a se asigura că conversațiile private nu pot avea loc și că telefoanele lor au fost confiscate, susțin susținătorii săi. Ambasada Marii Britanii a fost implicată, oferind asistență consulară și contribuind la facilitarea vizitelor.

În continuare, se susține că Lishman nu a primit în mod repetat interpreți adecvați în conversațiile cu poliția și în timpul audierilor penale. Se presupunea că nu a putut vedea dosarul oficial care detaliază acuzațiile complete împotriva sa în limba engleză, contrar legislației UE și a României, timp de două luni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat:

„Am sprijinit un bărbat britanic în urma arestării sale în România și am fost în contact cu autoritățile române. Suntem pregătiți să oferim asistență suplimentară în cazul în care el o cere.

Cazul a apărut pe canalele de știri de televiziune din România și există temeri că s-a politizat. Presa locală a susținut, fără dovezi, că Lishman este un agent britanic al serviciilor secrete.

Co-inculpatul său, Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret de poliție care a fost renunțat în 2014 pe fondul acuzațiilor de corupție, se confruntă cu aceeași acuzație după ce ar fi participat la ceremonie.

Oltean a declarat presei locale că utilizarea lui de ayahuasca a dus la „renașterea” lui – a încetat fumatul și consumul de alcool, a devenit vegetarian și nu mai suferă de hipertensiune – și a spus că este pregătit să ducă cazul la Curtea Europeană a Omului. drepturile. „Am fugit de viața mea și astăzi o îmbrățișez și o iubesc”, a spus el.

Vanessa Youness, o persoană publică care conduce o clinică de wellness în apropierea Capitalei, se confruntă și cu acuzația, după ce se presupune că a organizat și a participat la ceremonie.

Ceremoniile Ayahuasca sunt în mod eficient legale în unele țări europene și din America de Sud, unde au fost folosite de mii de ani ca parte a culturii autohtone și există dovezi tot mai mari ale efectului său pozitiv asupra sănătății mintale și a PTSD.

Critici puternice împotriva medicamentului halucinogen

Cu toate acestea, în ultimii ani au existat unele decese în asociere cu ceremonii, care au dus la critici pentru puternicul medicament vegetal cunoscut și sub numele de „molecula spiritului”, în timp ce unii șamani lipsiți de scrupule au profitat de oameni în timp ce erau vulnerabili. Este ilegal în Marea Britanie.

O conferință pro-ayahuasca de la București, numită Sumiruna Awakenings, a avut loc pe parcursul mai multor zile din iunie 2016, printre care vorbitorii Dennis McKenna, un expert american în etnobotanice și autorul britanic Graham Hancock.

Lishman este, de asemenea, sprijinit de Fondul de apărare Ayahuasca, un grup de advocacy care ajută să ofere sprijin legal persoanelor care se confruntă cu acuzații în asociere cu medicamente pentru plante din întreaga lume, pe fondul criminalizării crescânde.

Urmărirea penală este extrem de rară, nefiind cunoscute pedepse privative de libertate în ultimii ani, în ciuda globalizării crescânde a ayahuasca.

Natalia Rebollo, avocată a organizației, a declarat: „Când ceea ce a fost considerată ancestral o plantă sacră de milenii se încadrează în sisteme juridice rigide, judecătorii deseori declară în mod arbitrar acest medicament drept un medicament periculos, fără a ține cont în mod corespunzător de dovezi științifice.

„Ayahuasca nu este interzisă la nivel internațional, făcând din detenția și urmărirea penală a lui Tom Lishman un caz reper al drepturilor omului.”

Următoarea audiere preventivă are loc marți. Parchetul român, Diicot Brașov, nu a răspuns solicitarilor The Guardian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...