Un şobolan african, decorat pentru curaj şi devotament. Magawa, folosit în detectarea minelor din Cambodgia

Redactor:
Florentina Dinu
Un şobolan african, decorat pentru curaj şi devotament. Magawa, folosit în detectarea minelor din Cambodgia

Magawa, un șobolan african în vârstă de 5 ani, a fost recunoscut cu o onoare de prestigiu pentru munca sa de detectare a minelor și explozivilor din Cambodgia.

„Vitejia salvatoare și devotamentul față de datorie”

Medalia acordată vineri a lăudat „vitejia salvatoare și devotamentul față de datorie” pentru munca de detectare a minelor terestre din Cambodgia. Destinatarul său: un șobolan numit Magawa.

Magawa este primul șobolan care a primit premiul – o medalie de aur acordată de Dispensarul Poporului pentru Animalele Bolnave, o organizație de caritate britanică, care este adesea numită „George Crossul animalului” după o onoare acordată de obicei civililor care recunoaște actele de vitejie și eroism .

 

„Munca lui Magawa salvează și schimbă în mod direct viața bărbaților, femeilor și copiilor care sunt afectați de aceste mine terestre”, a declarat Jan McLoughlin, directorul general al organizației de caritate, care a acordat premiul într-o ceremonie online. „Fiecare descoperire pe care o face reduce riscul de rănire sau deces pentru localnici.”

„Dedicarea, priceperea și vitejia lui Magawa sunt un exemplu extraordinar în acest sens și merită cea mai înaltă recunoaștere posibilă”, a spus doamna McLoughlin.

De la sosirea sa în Cambodgia, în 2014, Magawa a descoperit 39 de mine terestre şi 28 de muniţii neexplodate, devenind cel mai de succes HeroRAT al organizaţiei caritabile.

Se consideră că peste cinci milioane de mine terestre au fost depuse în Cambodgia în timpul expulzării Khmerilor Roșii și a conflictelor interne din anii 1980 și 1990. Unele părți ale țării sunt, de asemenea, pline de munițe neexplodate căzute în atacurile aeriene din Statele Unite în timpul războiului din Vietnam, a constatat un raport din 2019 al Serviciului de cercetare al Congresului.

Din 1979, peste 64.000 de persoane au fost rănite de mine terestre și alți explozivi în Cambodgia, iar peste 25.000 de amutați au fost înregistrate acolo, potrivit HALO Trust, cea mai mare organizație caritabilă umanitară de eliminare a minelor terestre din lume.

Magawa face parte din inițiativa „Șobolanul erou” care lucrează în Asia de Sud-Est și Africa, antrenând șobolani pentru a salva vieți depistarea minelor terestre și a tuberculozei

Mai mare decât rozătoarele obișnuite, Magawa, un șobolan gigant african în vârstă de 5 ani, face parte din inițiativa „Șobolanul erou” condusă de organizația non-profit belgiană APOPO, care lucrează în Asia de Sud-Est și Africa, antrenând șobolani pentru a salva vieți depistarea minelor terestre și a tuberculozei.

Magawa, cel mai de succes șobolan care a participat la program, a fost instruit pentru a detecta TNT, compusul chimic din explozibili. Abilitatea de a adulmeca TNT îl face mult mai rapid decât orice persoană în căutarea minelor terestre, deoarece poate ignora fier vechi care ar fi preluat de obicei de un detector de metale.

El poate căuta o zonă de mărimea unui teren de tenis în 30 de minute, în timp ce o persoană cu detector de metale ar dura de obicei patru zile pentru a căuta o zonă de acea dimensiune. Când găsește o mină, îi face semn manipulatorului zgâriind pământul de deasupra ei. Spre deosebire de oameni, Magawa este prea ușor pentru a detona o mină, deci există un risc minim de rănire.

Șobolani precum Magawa „accelerează semnificativ detectarea minelor terestre folosind mirosul uimitor și memoria excelentă”, a declarat Christophe Cox, directorul executiv al APOPO. „Acest lucru nu numai că salvează vieți, dar returnează terenurile sigure atât de necesare înapoi comunităților cât mai repede și mai rentabile posibil”.

 

ŞOC! 3 fotbalişti de naţională au chemat o actriţă XXX şi au pus-o să plătească...
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOC! Oana Roman a dat cărţile pe faţă! Cine este bărbatul care o face să...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Pașaportul de vaccinare a fost folosit și în urmă cu 100 de ani. Țara care...
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
STUDIU. Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge. Concluziile cercetătorilor, „extrem...
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă...
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Lidl le are în sute de magazine pentru români: produsele la preț mic care nu...
Un fotomodel a mâncat un covrig. Ce a urmat e terifiant, iar medicii au rămas...
ȘOC! Dispare restricția care îi enerva cel mai mult pe români. Se aplică de la...
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Partea întunecată a muncii în vremea COVID. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o...
Inchide