Un şobolan african, decorat pentru curaj şi devotament. Magawa, folosit în detectarea minelor din Cambodgia

Un şobolan african, decorat pentru curaj şi devotament. Magawa, folosit în detectarea minelor din Cambodgia
Publicat: 26/09/2020, 10:17

Magawa, un șobolan african în vârstă de 5 ani, a fost recunoscut cu o onoare de prestigiu pentru munca sa de detectare a minelor și explozivilor din Cambodgia.

„Vitejia salvatoare și devotamentul față de datorie”

Medalia acordată vineri a lăudat „vitejia salvatoare și devotamentul față de datorie” pentru munca de detectare a minelor terestre din Cambodgia. Destinatarul său: un șobolan numit Magawa.

Magawa este primul șobolan care a primit premiul – o medalie de aur acordată de Dispensarul Poporului pentru Animalele Bolnave, o organizație de caritate britanică, care este adesea numită „George Crossul animalului” după o onoare acordată de obicei civililor care recunoaște actele de vitejie și eroism .

„Munca lui Magawa salvează și schimbă în mod direct viața bărbaților, femeilor și copiilor care sunt afectați de aceste mine terestre”, a declarat Jan McLoughlin, directorul general al organizației de caritate, care a acordat premiul într-o ceremonie online. „Fiecare descoperire pe care o face reduce riscul de rănire sau deces pentru localnici.”

„Dedicarea, priceperea și vitejia lui Magawa sunt un exemplu extraordinar în acest sens și merită cea mai înaltă recunoaștere posibilă”, a spus doamna McLoughlin.

De la sosirea sa în Cambodgia, în 2014, Magawa a descoperit 39 de mine terestre şi 28 de muniţii neexplodate, devenind cel mai de succes HeroRAT al organizaţiei caritabile.

Se consideră că peste cinci milioane de mine terestre au fost depuse în Cambodgia în timpul expulzării Khmerilor Roșii și a conflictelor interne din anii 1980 și 1990. Unele părți ale țării sunt, de asemenea, pline de munițe neexplodate căzute în atacurile aeriene din Statele Unite în timpul războiului din Vietnam, a constatat un raport din 2019 al Serviciului de cercetare al Congresului.

Din 1979, peste 64.000 de persoane au fost rănite de mine terestre și alți explozivi în Cambodgia, iar peste 25.000 de amutați au fost înregistrate acolo, potrivit HALO Trust, cea mai mare organizație caritabilă umanitară de eliminare a minelor terestre din lume.

Magawa face parte din inițiativa „Șobolanul erou” care lucrează în Asia de Sud-Est și Africa, antrenând șobolani pentru a salva vieți depistarea minelor terestre și a tuberculozei

Mai mare decât rozătoarele obișnuite, Magawa, un șobolan gigant african în vârstă de 5 ani, face parte din inițiativa „Șobolanul erou” condusă de organizația non-profit belgiană APOPO, care lucrează în Asia de Sud-Est și Africa, antrenând șobolani pentru a salva vieți depistarea minelor terestre și a tuberculozei.

Magawa, cel mai de succes șobolan care a participat la program, a fost instruit pentru a detecta TNT, compusul chimic din explozibili. Abilitatea de a adulmeca TNT îl face mult mai rapid decât orice persoană în căutarea minelor terestre, deoarece poate ignora fier vechi care ar fi preluat de obicei de un detector de metale.

El poate căuta o zonă de mărimea unui teren de tenis în 30 de minute, în timp ce o persoană cu detector de metale ar dura de obicei patru zile pentru a căuta o zonă de acea dimensiune. Când găsește o mină, îi face semn manipulatorului zgâriind pământul de deasupra ei. Spre deosebire de oameni, Magawa este prea ușor pentru a detona o mină, deci există un risc minim de rănire.

Șobolani precum Magawa „accelerează semnificativ detectarea minelor terestre folosind mirosul uimitor și memoria excelentă”, a declarat Christophe Cox, directorul executiv al APOPO. „Acest lucru nu numai că salvează vieți, dar returnează terenurile sigure atât de necesare înapoi comunităților cât mai repede și mai rentabile posibil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912