Aproape trei milioane de elevi, preșcolari și antepreșcolari revin în bănci. La ce festivitate de deschidere a anului școlar participă șeful statului și premierul

Aproape trei milioane de elevi, preșcolari și antepreșcolari revin în bănci. La ce festivitate de deschidere a anului școlar participă șeful statului și premierul
Klaus Iohannis la deschiderea anului școlar 2021 - 2022 / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 04/09/2022, 13:32
Actualizat: 04/09/2022, 13:36

Anul școlar 2022 – 2023 debutează luni, 5 septembrie, cea mai timpurie dată pentru începerea școlii, cu festivități care nu mai sunt supuse niciunei restricții epidemiologice, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Șeful statului va participa la evenimentul de reluare a cursurilor la un colegiu din Capitală.

Anul școlar 2022 – 2023 începe luni, pe 5 septembrie, pentru 2,94 milioane de elevi, preșcolari și antepreșcolari, în aproape 18.000 de unități de învățământ.

Începând cu ora 10:00, președintele Klaus Iohannis va participa la festivitatea de deschidere a anului școlar 2022-2023 și va susține o alocuțiune la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București, potrivit agendei anunțate de Administrația Prezidențială. Anul trecut, șeful statului a mers la ceremonia de la Liceul Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei, județul Prahova.

Premierul Nicolae Ciucă va participa, de la 9:00, la ceremonia de începere a noului an școlar organizată la Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu din municipiul Craiova, potrivit Palatului Victoria.

Starea infrastructurii școlare

Elevii se întorc la școală de luni 5 septembrie și vor avea 36 de săptămâni de cursuri, la fel ca și în anul școlar trecut, dar multe activități de predare, învățare și evaluare vor fi noi.

Conform ministrului Educației, 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate. „Cele mai multe sunt în București, 36 de unități de învățământ, sunt în Vaslui 40 de unități de învățământ, avem în Constanța 18 unități de învățământ, în Caraș, în Prahova alte 18 unități de învățământ, deoarece fac obiectul unor acțiuni majore de reabilitare a clădirilor și de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depășesc 5 septembrie”, s spus ministrul Sorin Cîmpeanu, la videoconferința convocată de premier cu prefecții.

De asemenea, potrivit ministrului, încă există 3,3% din numărul total de unități de învățământ preuniversitar care nu au încă autorizațiile DSP, dar se lucrează pentru compensarea aspectelor semnalate de DSP pentru ca aceste unități de învățământ să obțină autorizația sanitară până în data de 5 septembrie.

În ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu, două treimi din clădirile școlare – și sunt 24.915 clădiri școlare – nu necesită obținerea acestei autorizații, conform reglementărilor legale. O treime necesită, iar din 33 % avem doar 18,7% și 14,3% care nu au obținut încă, fie sunt în curs de obținere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinere a autorizării pentru securitate la incendiu, a spus Sorin Cîmpeanu.

În plus, responsabilii au ultimatum dat de premier ca până la finalul anului să aibă un plan ferm pentru rezolvarea situației toaletelor în curtea școlilor.

Sursa: Guvernul României

Structura noului an școlar 2022-2023

Din această toamnă de schimbă structura noului an școlar, care va include cinci module de învățare și 5 vacanțe, potrivit Ministerului Educației:

  • cursuri: luni, 5 septembrie 2022 – vineri, 21 octombrie 2022;
  • vacanță: sâmbăta, 22 octombrie 2022 – duminică, 30 octombrie 2022;
  • cursuri: luni, 31 octombrie 2022 – joi, 22 decembrie 2022
  • vacanța de iarnă: vineri, 23 decembrie 2022 – duminică, 8 ianuarie 2023;
  • cursuri: luni, 9 ianuarie 2023 – vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, după caz;
  • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
  • cursuri: luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
  • vacanță de Paște: vineri, 7 aprilie 2023 – marți, 18 aprilie 2023;
  • cursuri: miercuri, 19 aprilie 2023 – vineri, 16 iunie 2023;
  • vacanță: sâmbătă, 17 iunie 2023 – duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie (Ziua internațională a educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevazute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul național „Școala altfel“ și Programul „Săptămâna verde“ se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).

Clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal organizează activități de instruire practică în perioadele dedicate programelor „Școala altfel“ și „Săptămâna verde“.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european