VIDEO | Premierul a dat un ultimatum pentru eliminarea toaletelor din curtea școlilor. Nicolae Ciucă: „Nu admit niciun fel de scuze”. Explicațiile ministrului Educației

Publicat: 30/08/2022, 13:32

Nicolae Ciucă a transmis un ultimatum responsabililor privind situația toaletelor din curtea școlilor, marți, în timpul videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene și al municipiului București pe tema pregătirii începerii anului școlar. În replică, ministrul Sorin Câmpeanu a pasat responsabilitatea în terenul autorităților locale.

Premierul Nicolae Ciucă nu mai vrea ca la începutul anului școlar situația toaletelor din curte școlilor să nu fie rezolvată. În cadrul videoconferinței cu prefecții și cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene și al  municipiului București pe această temă, șeful Executivului a avertizat că nu mai acceptă scuze și discuții „sterile”, dând termen până cel târziu sfârșitul anului pentru elaborarea unui plan clar de remediere a acestei realități a sistemului de învățământ din România. Anul școlar începe lunea viitoare, pe 5 septembrie, pentru 2.940.000 de elevi, de preșcolari și antepreșcolari, în aproximativ 17.872 de unități de învățământ.

Nicolae Ciucă a precizat că, în cadrul întâlnirii de luni cu asociațiile primarilor de comune, orașe, municipii, cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România a bordat și subiectul începerii anului școlar și modul în care sunt pregătite instituțiile, modul în care colaborează pe plan local și se coordonează cu structurile centrale, astfel încât să poată să gestioneze și să asigure derularea în bune condiții a procesului de învățământ. „Am înțeles că sunt o serie întreagă de probleme care au fost rezolvate, dar au fost și unele care sunt în curs de rezolvare și urmează a fi soluționate până pe data de 5 septembrie. (…) Din păcate, avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat. Sunt încă școli care au toaleta în curtea școlii și am înțeles, domnule ministru, că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației, astfel încât până la finele 2024, dacă am înțeles bine, să se finalizeze…”, a afirmat premierul, moment în care ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că este vorba de termenul 2024-2025.

„Eu cred că, așa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenția și resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această problemă, pentru că nu cred că este nevoie de altceva decât de voință și coordonare cu autoritățile locale. Chiar vă rog să avem un plan pe care să-l aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât în momentul în care pot să înceapă lucrările, să înceapă și să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit să realizăm acest lucru și să nu mai discutăm despre subiect”, a subliniat șeful Executivului.

Nicolae Ciucă: „E greu de înțeles acest lucru”

În aceeași întâlnire, ministrul Educației a ținut să clarifice stadiu acestui capitol, cu referire la responsabilitatea autorităților locale.

„Un alt capitol ar fi acela de care deja aţi făcut vorbire, al toaletelor în curte. Dacă autoritățile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educației, am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de școli. Aș vrea să vă spun că, în urmă cu 3-4 ani, aveam mult peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme. Anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educației l-a avut pentru această linie, conformarea toaletelor din școli, s-a întors la bugetul de stat. Fondurile au fost la autoritățile locale și n-au putut să fie folosite. În opinia mea, e greu de înțeles acest lucru”, a spus ministrul Educației.

„Domnule ministru, domnule ministru Bode (Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne – n.r.), rog să existe o coordonare între cele două ministere. Structurile coordonate de Ministerul Educației, iar, la nivelul Ministerului de Interne, prin Instituția Prefectului și autoritățile locale, comunale, poate și orășenești, unde nu există această facilitate rezolvată, până la sfârșitul anului vă rog să vă coordonați astfel încât să avem un plan concret, ca să rezolvăm această problemă. Nu admit niciun fel de scuze. Nu este posibil ca în anul următor să intrăm din nou cu același subiect, aceeași discuție, sterilă, de altfel, din punctul meu de vedere, pentru argumentele – sau nu știu dacă sunt argumente – pentru justificările care se aduc. Important și cert este că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna. Vă aștept nu mai târziu de finele anului cu acest plan”, a conchis premierul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?