Sorin Cîmpeanu, despre ordinul comun cu Ministerul Sănătății: „Am ales răul cel mai mic”

Publicat: 09 03. 2021, 07:41
Sorin Cîmpeanu/ Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări despre ordinul comun cu Ministerul Sănătății, care se referă la funcționarea școlilor în scenariul roșu.

Sorin Cîmpeanu a explicat faptul că măsura de a limita efectivul de elevi la 50% a fost impusă de ministrul Sănătătății, iar dacă ministrul Educației nu ar fi fost de acord, Vald Voiculescu nu ar fi semnat ordinul.

Sorin Cîmpeanu: „Educația nu îmbolnăvește, te învață să respecți regulile”

Ministrul Educației a recunoscut faptul că a făcut compromisuri astfel încât școlile să poată funcționa și în scenariul roșu, chiar dacă, potrivit acestuia, nu a fost de acord cu unele măsuri impuse de Ministerul Sănătății.

„Educația nu îmbolnăvește, te învață să respecți regulile, să nu te îmbolnăvești. Nu am competențe medicale să apreciez inflexibilitatea unor restricții sanitare dar am dreptul ca om de educație să mă întreb care este diferența între elevii claselor I-IV care pot veni cu prezență fizică integral și cei de a VIII-a și a XII-a care nu pot veni cu efective întregi. Am dreptul să mă întreb chestia asta”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, acesta a precizat într-o intervenție în cursul serii de luni, 9 martie, la Digi24, faptul că Ministrul Sănătății nu ar fi semnat ordinul comun dacă nu accepta înjumătățirea efectivului de elevi din clasele terminale.

Ministrul Sănătății, despre ordinul comun: „Am ales răul cel mai mic”

„Ministrul Sănătății a impus aceste reguli și astfel nu am avut soluții. Sunt într-o poziție ingrată, am semnat un ordin de ministru prin care am limitat prezența la 50%. Am ales răul cel mai mic”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Însă ministrul Educației a subliniat și care sunt avantajele ordinului comun semnat recent. Prin acestea se numără evaluările elevilor de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, organizarea simulărilor în format fizic pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, care vor avea loc pe 22 și 29 martie, dar și desfășurarea orelor remediale în format fizic.

„Recuperările vor fi făcute fizic la școală, este stupid să recuperezi în online ce ai pierdut în online”, a mai adăugat ministrul.

Grupele pentru orele remediale vor fi alcătuite din 10-12 elevi.