Școala în scenariul roșu: Au apărut modificări după ce ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Educației a fost schimbat

Școala în scenariul roșu: Au apărut modificări după ce ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Educației a fost schimbat
Școala în scenariul roșu: Au apărut modificări după ce ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Educației a fost schimbat / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 07/03/2021, 07:26
Actualizat: 07/03/2021, 07:42

Școala în scenariul roșu va fi organizată altfel după ce ordinul comun emis de Ministerul Sănătății și cel al Educației a fost modificat.

Inițial, la solicitarea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, vineri, că elevii aflați în ani terminali pot merge fizic la școală și dacă localitatea se află în scenariul roșu, dar doar dacă incidența este mai mică de 6 la mia de locuitori.

Orele remediale, organizate cu prezența fizică

Ulterior, ordinul comun a fost modificat de autorități. Una dintre schimbările majore este faptul că elevii care se afla în anii terminali și urmează să susțină examene pot merge la școală fizic, însă doar jumătate din efectivul unei clase. Astfel, se ajunge la un scenariu hibrid.

O altă prevedere importantă este faptul că orele remediale, de recuperare a materiei, se pot organiza pentru toate clasele în școli.

În document se precizează că, în situația în care rata de incidență este până în 6 la mie, grădinițele vor rămâne deschise, iar elevii din ciclul primar și elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a, precum și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal pot merge la școală fizic.

Însă, în situația în care localitatea intră în carantină, așa cum este cazul Timișoarei, toate cursurile se vor face online.

Școala în scenariul roșu. Ce prevede ordinul comun

  • Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
  • În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

– toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,

– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

Masca de protecție nu este obligatorie pentru preșcolari

  • La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.
  • Este permisă organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:

– simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;

– evaluărilor naționale;

– orelor remediale pentru toate clasele.

  • Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior.
  • La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz, este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.
  • Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier