Sorin Cîmpeanu, despre pierderile din Educaţie: Unele nu vor fi recuperate niciunde în totalitate

Sorin Cîmpeanu, despre pierderile din Educaţie: Unele nu vor fi recuperate niciunde în totalitate
Sorin Cîmpeanu, minisitrul Educației / Sursa foto: Mediafax FOTO
Publicat: 15/05/2021, 12:39

Educaţia a avut peste tot de suferit, iar unele pierderi nu vor fi recuperate niciunde în totalitate, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu este convins că elevii vor avea parte de săptămâni bune de şcoală, cu prezenţă fizică pentru toţi, până pe 25 iunie.

„Această criză a generat dezechilibre psihice, emoţionale, sociale”

Această perioadă de criză a generat frustrări îndreptăţite – mai mici sau mai mari – în rândul elevilor, dar nu numai, şi în rândul cadrelor didactice şi în rândul tuturor celor care au fost nevoiţi să traverseze această criză. Această criză a generat dezechilibre psihice, emoţionale, sociale. Peste tot nevoia de predictibilitate este acută, mai ales în sistemul de educaţie. Sistemul de educaţie a suferit din cauza lipsei de predictibilitate. Pe de altă parte, nimeni nu a fost pregătit pentru această criză”, a spus Cîmpeanu la Antena 3.

Cîmpeanu a mărturisit că s-au luat decizii în funcţie de evoluţia situaţiei, dar s-a încercat ca deciziile să fie potrivite.

„Nu de puţine ori am fost puşi să alegem între două variante ştiind că ambele variante sunt proaste. A trebuie să alegem cea mai puţin dăunătoare variantă”, a declarat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă crede că a greşit undeva faţă de elevi în perioada de criză, Cîmpeanu a spus că unele lucruri nu pot fi verificate, dar prelungirea vacanţei de primăvară a fost o decizie bună.

„Pierderile din educaţie le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim noi toţi”

„Unele lucruri pot fi verificate, altele nu pot fi încă verificate, dar putea fi verificate. Decizia de extindere a vacanţei de primăvară se vede că a fost o decizie bună pentru că cele două săptămâni în care obligatoriu ar fi fost în online pot fi înlocuite de săptămâni cu prezenţă fizică, pe care o solicită elevii, profesorii, pe care o solicităm şi noi. Educaţia a avut peste tot de suferit. Pierderile din educaţie le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim noi toţi. De aceea este important să ne concentrăm pentru a limita aceste pierderi pe măsura posibilului, fiind foarte onest şi spunând că aceste pierderi nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate”, a mai spus ministrul.

Referitor la situația din România, Sorin Cîmpeanu a mai declarat că pierderile generate de predarea online sunt foarte greu de recuperat.

Răspunsul foarte onest este că pierderile generate de predarea online în sistemul românesc (…) sunt foarte greu de recuperat. Din acest motiv, Ministerul Educaţiei a propus continuarea programului de recuperare a acestor pierderi pe întreg parcursul anului viitor. Din păcate, elevii din anii terminali (…) nu vor avea şansa recuperării acestor pierderi pe parcursul anului viitor. Fiecare săptămână de prezenţă fizică în şcoală este importantă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că este convins că vor fi săptămâni bune de şcoală cu prezenţă fizică pentru toţi elevii până pe 25 iunie.