Maica Antonia, stareța singurei mănăstiri ortodoxe din Elveția, explică de ce să nu ne temem de moarte: E doar o pregătire pentru întâlnirea cu Domnul

Publicat: 07/04/2024, 18:49
Actualizat: 07/04/2024, 19:38

Adrian Artene a avut-o ca invitată, în cea mai recentă ediție a podastului „ALTCEVA”, pe Maica Antonia, stareța singurei mănăstiri ortodoxe din Elveția, „Acoperământul Maicii Domnului”. Printre altele, Maica Antonia a explicat de ce să nu ne temem de moarte și nimic.

„Mărturiseați minunile care au avut loc în interiorul obștii și mă refeream și eu la acea mare minune a Învierii. În contextul Învierii, moartea mai este o plecare înfricoșătoare, așa ar trebui să o privim? Sau dacă ne punem credința în înviere și în Dumnezeu ar trebui să privim moartea ca pe o trecere a noastră?”, a început acest dialog Adrian Artene.

„Iarăși vorbesc din punct de vedere personal, pentru mine… moartea e o ultimă taină a bisericii pe care o trăim, de fapt. Trecerea noastră în veșnicie este un moment foarte important, este nuntirea sufletului cu Mirele, cu Hristos. Și așa cum atunci când ne naștem părăsim pântecele Maicii și e o moarte acelei lumi în care noi suntem confortabili, la fel când trecem către Domnul, murim lumii acestea, dar noi ne naștem către adevărata viața, pentru că viața pe care am petrecut-o aici pe pământ, pe această vale a plângerii, e doar o pregătire pentru întâlnirea cu Domnul și omul. Nu, omul nu poate muri. Omul e veșnic.

Deci, noi trebuie să ne pregătim de acest moment al morții care poate veni oricând, de când ne naștem. Și, pentru mine personal, după slujba Învierii, slujba înmormântării este cea mai frumoasă slujbă. Și atunci când sunt într-un moment de cumpănă sau într-o întristare, o ascult sau o citesc sau ascult cântată și dintr-o dată mi se risipește întristarea și revine bucuria. Că te recentrează, vedeți, deșertăciune sunt toate, căci viața aceasta este umbră și vis, căci în deșert se tulbură tot pământeanul, că de multe ori ne tulburăm și pentru chestie de nimic.

De asta zic… moartea pentru mine e o taină a bisericii, așa cum sunt și celelalte taine. Nunta, botezul, (…) de fapt în viața cu Dumnezeu totul este taine. Dar cred că pentru toți creștinii asta trebuie să fie. Mai spune, iarăși, un părinte ceva foarte frumos, prima dată n-am înțeles. De fapt, părintele nostru Mitropolit spune asta, că… atunci când ne naștem, de fapt suntem bătrâni, pentru că ne despart mulți ani de întâlnirea cu Hristos și că pe măsură ce avansăm în vârstă, întinerim pentru că ne apropiem de adevărata viață”, a spus Maica Antonia, la Podcastul ALTCEVA.

„Acoperământul Maicii Domnului” – istoria locului

În 2013, în micul sat montan Les Sciernes-d’Albeuve din districtul Gruyère al cantonului Fribourg din Elveția, s-a stabilit o comunitate monahală românească ortodoxă, condusă de sora Antonia, trimisă în Elveția de Iosif Pop, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa de Vest și de Sud.

Sub numele de „Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului”, această comunitate de maici  și-a găsit liniștea spiritual și menirea în această localitate, situată la unsprezece kilometri sud de orașul Bulle.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Urmărește podcastul integral AICI:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?