Dan Dungaciu, analist de politică externă: „Într-un RĂZBOI între SUA și China, România nu ar fi folositoare”

Publicat: 31 05. 2023, 23:38
Actualizat: 31 05. 2023, 23:38

This browser does not support the video element.

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. În următorii ani, China se va dezvolta din ce în ce mai mult, iar România ar trebui să formeze o relație cu acest stat, consideră analistul politic. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Cea mai gravă problemă a României nu este dacă va fi un război între America și China, ci dacă nu va fi. Înainte de potențialul război, stai și «latri», este simplu, n-ai nevoie de foarte multă știință. În momentul în care ei se întâlnesc și nu fac război, ci negociază, tu stai acolo. Cei dintr-o parte nu se uită la tine, că nu mai ai valoare de întrebuințare, nu se mai uită la tine nici cei împotriva cărora ai tot strigat, iar tu ai rămas între cei doi și nu mai folosești la nimic”, a declarat Dan Dungaciu.

Conform analistului politic, probabilitatea unui război este mai mică decât cea a unui tip de înțelegere. „Problema este clară: acolo se va duce mingea – în zona Pacificului, în zona Asiei, în zona Chinei. Asia Centrală bubuie, crește economic. Este o competiție între China și Federația Rusă. China începe să joace pe aceste teritorii, acolo se mută interesul și americanii știu foarte bine asta. D-asta probabil că foarte multe negocieri strategice, inclusiv vânzarea de armament, au legătură cu plecarea americanilor spre Pacific. Și știți cum e, ca la fotbal, domnule, tu trebuie să te duci acolo unde centrează cineva mingea ca să stai acolo la lovitură, să lovești cu capul. Acolo trebuie să fim. În momentul în care vine mingea să te vadă și pe tine cineva, că poate ai o valoare de întrebuințare”, a mai spus Dungaciu.

Dungaciu: „Trebuie să avem oameni care merg în vizite în China, care știu ce se întâmplă”

„Avantajul nostru istoric este că orice am face, nu poți să faci din China, la nivelul percepției publice, o Uniune Sovietică, că presentimentul nostru istoric față de ruși este incomparabil mai mare decât cel față de China.

Delimitarea este cea mai mare greșeală strategică. În următorii 5 ani, cred că fiecare capitală europeană va avea un centru de studii care vor aparține Chinei. Ea va deveni o mare problemă. Trebuie să fim acolo, să ne construim expertiză, să avem oameni care știu ce se întâmplă, oameni care au contacte acolo, care sunt invitați și se duc acolo. În momentul ăla te poți face și tu folositor, inclusiv partener strategic”, a încheiat analistul politic.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”