Dan Dungaciu: „Sarcina principală a secretarului general al NATO va fi să gestioneze situația post-război”

Publicat: 15 03. 2024, 22:36

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Viitorul secretar general al NATO ar urma să aibă o misiune foarte dificilă, aceea de a gestiona situația post-război, spune Dungaciu. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Cred că viitorul secretar general va fi decis inclusiv de atitudinea pe care Occidentul o va avea față de războiul din Ucraina. Acela va fi zgomotul de fond, dincolo de soliștii care ies pe scenă și cântă la chitară. În funcție de asta se va face selecția. Sarcina principală a secretarului general al NATO va fi să gestioneze situația post-război. Depinde de modul în care decizi să închizi războiul din Ucraina. Dacă mergi pe o direcție care astăzi poate fi simțită, adică spre negocieri, NATO va trebui să explice ideea unei negocieri și care va fi poziționarea NATO în acest război, mai ales că Occidentul a investit foarte mult în această luptă. Dacă vrei să continui acest război, trebuie să alegi alt tip de personaj.

România are avantajul că nu este o țară baltică. Este în flancul estic, dar nu foarte contondentă în acest flanc. Avem și un avantaj – faptul că Polonia susține această candidatură. Este un joc pe care Polonia îl face, iar România este integrată. Nu cred că România pleacă fără șanse în această candidatură, mai ales că au fost actori care deja s-au pronunțat împotriva lui Rutte. Există foarte mulți oameni care, se pare, au făcut pași înapoi. Iohannis are șansa lui. Nu este foarte clar cum se raportează un actor important, adică Turcia. A spus că nu îl susține pe Rutte, dar nu a precizat că susține candidatul României”, a spus Dan Dungaciu.

Miza principală a NATO o să fie pacea din Ucraina, consideră analistul politic.

„Există mai multe tendințe care sunt acum pe masă. Poți argumenta în orice direcție (spre pace sau continuarea războiului). Amploarea susținerii nu se mai poate compara cu cea de acum un an. Este clar că Washington se comportă altfel. Administrația începe să fie mai reticență”, a adăugat Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”