Ion Cristoiu, despre „cristalizarea” în romanul lui Stendhal: „Acesta este felul în care unei persoane îi atribui calități pe care nu le are”

Publicat: 16 02. 2024, 09:04

This browser does not support the video element.

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cristoiu a împărtășit o anecdotă captivantă despre Stendhal și conceptul său de „cristalizare” în dragoste, subliniind importanța acestui termen și modul în care poate influența percepția unei persoane asupra celuilalt. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat cum de a ajuns Ion Cristoiu să cumpere un roman de dragoste a lui Stendhal, scriitorul spune: „Povestea este în felul următor… Stendal, care era un soldățoi fără succes la femei, este clar asta, s-a îndrăgosti în Italia, fiind, de una care era măritată și avea un amant. Ăsta, deștept a zis: „bă dacă tot nu mi-a ieșit…” și a făcut o analiză a pasiunii sale și el a introdus, foarte important pentru tineri, un termen numit „cristalizare” și anume el spune așa: „În minele de sare de la Salzburg, dacă arunci o crenguță uscată, ea se împodobește cu tot felul cristale”.

Asta este cristalizare, adică felul în care iubitul, bărbatul sau femeia atribuie unei persoane calități pe care ea nu le are. De ce m-am apucat eu de asta? Pentru că eu am zis că așa am făcut și noi cu Klaus Iohannis, ca să vezi cum am ajuns aici și că așa facem noi, popoarele, la un timp. Klaus Iohannis era „o creangă”. Deci, de fapt, cristalizarea este ce anume îi atribuim lui.

Continuând cu exemple și anecdote, Cristoiu a adus în discuție și lucrări literare celebre, evidențiind aspecte subtile ale narativelor în ceea ce privește acest termen consacrat de „cristalizare”: „Apropo de ce-i place omului. Murad al II-lea, tatăl lui Mehmet, i-a găsit o nevastă, care era fată de emir și care, după gusturile turcești era senzațională, plinuță. Lui îi plăceau cele subțirele. Am dat un exemplu. Toată lumea zicea „bă ce frumoasă e” dar era rotunjoară.

Este foarte important de precizat, pentru că eu m-am preocupat de Stendhal și de Hursel la literatură subiectivă Stendhal, mă rog…literatura clasică Tolstoyan, Rebreanu, Camil Petrescu, Balzac… este o literatură în care are 10 personaje și știe ce gândește fiecare.

De exemplu în romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” noi nu știm niciodată dacă Ela îl înseală sau nu. Noi știm doar cum vede el. În cazul de față geniu lui Bazac a fost ăsta – gagica cuconița, ea era căsătorită cu un polonez și avea un amant italian”, a de declarat Ion Cristoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!”