Lucian Romașcanu: „Codul Patrimoniului este cel mai important PROIECT al Ministerului Culturii”

Publicat: 10 05. 2023, 16:45

This browser does not support the video element.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre proiectele Ministerului Culturii. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Codul Patrimoniului este cel mai important proiect al Ministerului Culturii, informează Romașcanu.

„Asta înseamnă ca toată legislația din domeniul patrimoniului să fie într-o singură bucată, care ține de Legea 422 (monumente istorice, INP, rețele județene de cultură – tot ce înseamnă patrimoniu). Codul a fost în dezbatere publica și l-am retras. Am căutat specialiști și sper să fie gata într-o lună”, a precizat el.

În legătură cu alte proiecte, ministrul Culturii a declarat că „anul acesta se împlinesc 30 de ani de festival de teatru de la Sibiu, deci trebuie să fie ceva spectaculos. De asemenea, avem Festivalul Enescu, pentru prima dată sub conducerea lui Cristian Măcelaru, așa că trebuie să fie de excepție.”

„Avem 15.000 de monumente istorice, iar 10.000 stau să cadă”

„Îmi doresc un buget bun. În 2022, Ministerul Culturii a avut un buget cu 45% mai mare decât cel din 2021. Aș vrea mai mulți bani pentru patrimoniu. Toată lumea plânge când observă case care cad. Din punctul meu de vedere, facem tot ce putem. Sper să pot să atrag lângă noi și regii autonome sau societăți comerciale ale statului, cum sunt Transgaz/Romgaz, care să intre într-un proiect comun. Avem 15.000 de monumente istorice, din care 10.000 stau să cadă. Noi trebuie să conservăm și să dezvoltăm. Direcția lui Nicușor Dan a fost doar de conservare, motiv pentru care niciun investitor privat n-a cumpărat nicio casă de patrimoniu, că n-aveai voie să bați un cui”, a încheiat Lucian Romașcanu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”