Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre mișcarea woke: „E ieșit din comun să schimbăm genurile gramaticale. Ar trebui luată atitudine”

Publicat: 09 08. 2023, 22:00
Actualizat: 09 08. 2023, 22:08

This browser does not support the video element.

Profesorul universitar Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Academicianul este de părere că mișcarea ”woke” ne duce către o lume pe care nu o vom mai putea gestiona. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Eu nu sunt convins că statul român dorește să facă ceva pentru a stăvili acest val. Mi se amintește mereu că Academia este formată din oameni bătrâni. Unii o spun cu dispreț. Ei, acești oameni se străduiesc și iau poziții individuale, iar uneori avem și câte un comunicat colectiv și îl punem pe site-ul Academiei Române. Ar trebui luată o atitudine împotriva curentului woke, care ne introduce într-o lume imposibil de gestionat de acum încolo”, a declarat Ioan-Aurel Pop.

Conform academicianului, mișcările de acest fel „atentează împotriva esenței umane”.

„Din punct de vedere al științelor politice și al democrației, este o răsturnare totală de situație. Democrația a funcționat, din antichitate până azi, după principiul că majoritatea decide și minoritatea se supune majorității. Acum, când aud unii cuvântul „supune”, fac alergie și spun că toți oamenii trebuie să aibă propria voință și voința lor să fie recunoscută. Păi nu se poate, că societatea înseamnă un grup de oameni, iar grup de oameni trebuie organizat. Regula era cei mulți decid și cei puțini se supun celor mulți. Acum, cu mișcările woke, constatăm că se răstoarnă lucrurile. Minoritățile nu mai vor să recunoască diferența între sexele principale și grupurile care cândva erau considerate marginale”, a mai spus președintele Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop: Unele măsuri sunt punitive, ceea ce înseamnă dictatură

„Greșeala pe care o fac este că vor să impună voința minorității, nu neapărat pentru ca minoritatea aceea să poată trăi, pentru că și până acuma ei puteau trăi, dar vor ca majoritatea să se poarte ca ei, această mare majoritate să se poarte ca ei. Dacă nu se întâmplă acest lucru, iau măsuri punitive, ceea ce înseamnă dictatură, o nouă dictatură, o nouă formă de dictatură teribilă.

În Franța există anumiți savanți care nu mai sunt de acord cu termenul de patrimoniu, pentru că el vine de la pater (tată) și vor să fie înlocuit cu matrimoniu. Alții au început să modifice Vechiul și Noul Testament, în loc de masculine să folosească feminine sau neutre”, a mai spus acesta.

Ioan-Aurel Pop consideră că fiecare persoană are loc în societate, însă este exagerat să încercăm să schimbăm genurile gramaticale, limbile. „Din păcate, Academia nu a avut o voce serioasă în acest domeniu. Noi trebuie să ținem de limba română literară, pentru că în acest fel comunicăm ușor și comunicăm bine.”

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”