Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop: „Îmbătați de libertate, am uitat ce înseamnă instruirea. Am pierdut sensul culturii generale”

Publicat: 09 08. 2023, 23:00

This browser does not support the video element.

Profesorul universitar Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta este de părere că România nu este pe drumul cel bun în ceea ce privește educația. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„În ultimii ani, îmbătați cumva de libertatea asta venită brusc după 1989, am uitat ce înseamnă instruire. Am uitat ce înseamnă pregătirea. Ne-am cam bătut joc de școală, de educație. Am schimbat miniștrii unul după altul, am schimbat secretari de stat, cei care chivernisesc educația. N-a existat o continuitate. Au venit chemați și ne chemați, au propus profiluri noi de școli, tipuri noi de licee, au scos profesionalele, apoi le-au reintrodus”, a declarat Ioan-Aurel Pop.

Academicianul consideră că elevii nu mai știu care sunt materiile esențiale pentru construirea culturii generale.

Ioan-Aurel Pop: „Valorile sunt răsturnate”

„Oamenii uită că baza pregătirii stă, de mai bine de 500 de ani, în matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie. Am pierdut sensul culturii generale, sensul instruirii. Valorile sunt răsturnate. În trecut, toți oamenii se nășteau și rămâneau în clasa lor. Dacă părinții tăi erau nobili, tu deveneai nobili și erai un om de succes. Au venit vremurile moderne de după Renaștere, care au introdus meritul în promovare. În 1821, Tudor Vladimirescu zicea să nu se mai dea funcțiile pe bani sau prin naștere, pe bază de merit. Câtă vreme a funcționat acest lucru, societatea a mers cumva înainte și a găsit un echilibru. Astăzi, suntem învățați că meritul nu mai are niciun rol, ci alți factori. Am văzut anunțuri în Statele Unite la anumite universități în care se spunea clar că cel care de o anumită culoare și are o anumită vârstă și are un anumit sex nu trebuie promovat, chiar dacă știe bine materia și reușește la examen. Lumea se întoarce invers.

Deci, din păcate, acuma se răstoarnă valorile chiar în anumite țări pe care noi le admiram și care ne serveau drept modele, ceea ce a creat o foarte mare dezorientare, inclusiv în societatea românească”; a mai spus profesorul universitar Ioan-Aurel Pop.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”