VIDEO | Analistul Valentin Stan: „Austria a putut bloca pe oricine, și-a deschis frontierele când a vrut”

Publicat: 09 01. 2024, 09:30
Actualizat: 09 01. 2024, 11:35

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Nu avem cum să comparam Austria cu România, întrucât Austria a făcut mereu ce a vrut, când a vrut, spune acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Austria a intrat când a vrut, unde a vrut. Această obligație prin JAI, toată această procedură ce ține de modul în care sunt reglementate aceste dezvoltări în interiorul sistemului, vine doar din momentul în care Schengen-ul ajunge a fi comunitar, adică lege în cadrul sistemic al tratatelor Uniunii, prin Tratatul de la Amsterdam. Asta se întâmplă abia în 1999. Austria a intrat în aer, în apă…când a vrut ea. Frontierele le-a deschis când a vrut ea. Oricine putea fi blocat de Austria, că așa vroia Austria. Italia și Austria au eliminat controalele la frontierele interne. Ele au eliminat, nu Consiliul JAI”, a precizat analistul politic.

„Dacă nu știi cu cine să discuți, nu ai cum să intri în Schengen”

„Pentru victoria cu Schengen, noi am vorbit și cu americanii. Când asemenea oameni (nr – James O’Brien, secretar de stat adjunct al SUA pentru Europa şi Eurasia, și Ronald Lauder, fost ambasador al SUA in Austria si prieten cu Nehammer) se duc și vorbesc în Austria și se întoarce ghidușia, e timpul să te duci la grădiniță și să înveți. Negrescu a menționată că atunci când românii vorbesc cu alte țări despre această problemă, adică să intrăm și noi în Schengen, se pare că nimeni nu are nicio problemă. A declarat că toată lumea ne spune că ar trebui să discutăm cu altă țară și nu știm cu cine să discutăm. Dacă nu știi cu cine să discuți, nu ai cum să intri în Schengen”, a mai spus Valentin Stan.

Ministerul de Interne a anunțat că a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.

Ministerul de Interne a subliniat că în prezent NU sunt în desfășurare negocieri pentru aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, iar o dată pentru acest demers nu a fost stabilită.