VIDEO | Dan Dungaciu: „Ceea ce Rusia mai poate spera, în acest moment, este o pace de tip coreean. Voiau să creeze din Ucraina un buffer, adică o federalizare a Ucrainei”

Publicat: 14 09. 2022, 12:35
Actualizat: 14 09. 2022, 12:37

This browser does not support the video element.

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Geopoliticianul a afirmat că, la începutul invaziei din Ucraina, Rusia își dorea să creeze „un buffer, adică o federalizare a Ucrainei”, în contextul în care „federalizarea dădea drept de decizie strategică și de politică externă părții”. În stadiul actual al războiului, însă, invitatul lui Marius Tucă este de părere că „ceea ce Rusia mai poate spera, în acest moment, este o pace de tip coreean”.

M. Tucă: Care este rezultatul final din această invazie în Ucraina?

Dan Dungaciu: Nu mai știu ce mai vor acum, pentru bănuiam ce voiau înainte. Voiau creeze din Ucraina un buffer, adică o federalizare a Ucrainei. Era un buffer perfect pentru Federația Rusă, pentru federalizarea dădea drept de decizie strategică și de politică externă părții – coada care din câine, adică zonei ăleia pe care o controla în Ucraina, așa cum e tranziția pentru Republica Moldova.

Transnistria avea decizie de securitate în politica externă și în decizia de securitate, în general, și, atunci, sigur Rusia era relativ liniștită, pentru controla, prin mișcări constituționale.

M. Tucă: Și s-a schimbat această obiectivă?

Dan Dungaciu: Acum da, pentru federalizarea în Ucraina nu se mai pune. Ceea ce Rusia mai poate spera, în acest moment, este o pace de tip coreean. Pacea de tip coreean înseamnă Ucraina se împarte. Sigur, Rusia ar prefera se împartă Donbas, Donețk, plus sudul ăla bogat, unde sunt banii – zona Hersonului, zona bogată, zona cu minerale, etc. Se trage frontiera și se face pace. Și rămâne o Ucraină în gestiunea Federației Ruse și o Ucraină în gestiunea Kievului.

De ce vrea Federația Rusă asta? Pentru că, evident, ar câștiga războiul. Eu nu-mi imaginez i se poate oferi Federației Ruse asta, eu spun doar ce poate spera ea. Ea știe următoarele lucruri: dacă Rusia controlează o bucată din Ucraina, care într-o mare parte – ne place sau nu – este locuită de ceea ce se numește rus-chimir, adică de populații care sunt apropiate, nu numai lingvistic, de Federația Rusă.

Toată populația estului vorbește limba rusăSunt foarte mulți ucraineni în România care vorbesc limba rusă, nu limbă ucrainiană, pentru pentru ei a fost mai natural vorbească limba rusă. Deci ea știe acea, populație controlată de ea, va putea primească, teoretic, un pic de mâncare, un pic de gaz și securitate, prin armată.

Partea cealaltă, controlată de Kiev, va fi mult mai problematică, pentru populațiile fostului URSS nu au foarte multe valori. Ele nu cred va fi Uniunea Europeană în spațiile astea, nici Moldova, nici în Ucraina. Vor stabilitate.”

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.