VIDEO | Dr. Adrian Marinescu: „Vaccinul întotdeauna a rămas în urmă variantei virale, e o realitate. Cei care sunt vulnerabili, adică oamenii în vârstă, cei cu boli cronice, ar trebui să facă și al doilea booster”

Publicat: 12 07. 2022, 01:40
Actualizat: 12 07. 2022, 01:41

This browser does not support the video element.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul.  Acesta a vorbit despre a patra doză de vaccin anti-COVID, pe care o consideră esențială în cazul persoanelor în vârstă sau a celor care suferă de boli cronice. Deși a precizat că vaccinul a rămas în urma dezvoltării virusului, medicul infecționist este de părere că „merită încercat orice mă ajută să nu ajung la Terapie Intensivă”.

„Vaccinul întotdeauna a rămas în urmă variantei virale, e o realitate. Adine-am fi dorit avem un vaccin updatat pentru noua variantă virală, inclusiv la Omicron, la început de an – și nu s-a întâmplat. Și în momentul de față suntem în așteptarea unui vaccin care fie într-adevăr updatat – probabil în toamnă, sperăm. Acum avem niște variante de vaccin care sunt în urma dezvoltării virusului. Dar totuși, cei care au avut schema completă de vaccinare, au avut o probabilitate mai mică de ajunge la complicații. Nu înseamnă nu s-au infectat, nu înseamnă nu s-a transmis – lucrurile astea sunt clare acum – dar, totuși, probabilitatea de a face complicații a fost mai mică.

După părerea mea, cei care sunt vulnerabili, adică oamenii în vârstă, cei cu boli cronice, ar trebui facă și booster-ul – de fapt, al doilea booster. E recomandat la cei care au vârstă, boli cronice. Atenție, nu neapărat vârsta, poți ai 40 de ani și fii cu o grămadă de afecțiuni. Cei vulnerabili pot fi și cei de vârstă medie, care, în teorie, nu se știu cu boli cronice, dar sunt supraponderali, au foarte probabil diabet, boli cardiace, despre care nu știu. Și ei pot ajungă la forme severe”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu a precizat că, deși inclusiv majoritatea anticorpilor monoclonali și a antiviralelor sunt ineficiente împotriva noilor variante de coronavirus, este important orice mijloc de protecție.

„Ceea ce nu se înțelege foarte clar este nu numai vaccinul a rămas în urmă, dar și terapiile antivirale au minusuri în raport cu variantele noi. Nu e așa, un antiviral merge indiferent de tipul de virus SARS-CoV-2 și problema este doar la vaccin. La fel se întâmplă cu anticorpii monoclonali, la fel se întâmplă și cu alte antivirale, adică eficiența e clar mai redusă, dar e ceea ce poți folosești în momentul de față și, atunci, e un plus, e un lucru pe care îl poți face. Până la urmă, cred merită încercat orice ajută nu ajung la Terapie Intensivă”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.