VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre introducerea studiilor superioare de scurtă durată: „Una dintre intenții este ca, pe orice căi, să aduci cât mai mulți elevi la universitate. Demografia este în cădere liberă, sunt tot mai puțini absolvenți de liceu”

Publicat: 23 07. 2022, 00:16
Actualizat: 23 07. 2022, 00:17

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a vorbit despre proiectul de lege care prevede introducerea ciclului de studii universitare de scurtă durată, de doi ani, față de trei, cum este în prezent. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că acest lucru nu reprezintă decât o modalitate prin care universitățile să atragă cât mai mulți studenți, în contextul în care „demografia este în cădere liberă”.

„Una dintre intenții este ca, pe orice căi, aduci cât mai mulți elevi la universitate, pentru demografia este în cădere liberă, sunt tot mai puțini absolvenți de liceu, în mod natural, din cauză demografică, apoi, din cauza faptului nu promovează examenele. Anul acesta, abia 60% din cei care au fost înscriși în clasa Iau ajuns în clasa a XII-ași au dat Bacalaureatul.

Deci avem o pierdere de 40%pe criterii educaționale, dar avem o scădere demografică și, atunci, bineînțeles se caută tot felul de subterfugii, să dăm țării cât mai mulți studenți, ca se mențină universitățile existente, să-și mențină normele. Am vorbit despre autonomia universitară, dar n-am vorbit despre responsabilitatea socială a universităților, trebuie fie o tranzacție foarte clară între autonomia universitară și responsabilitatea publică.

Eu îți dau ție dreptul ai autonomie universitară, dar tu dai seamă, dai socoteală în fața societății. Responsabilitate publică înseamnă și dai socoteală care e rata de încadrare pe piața muncii a studenților care au terminat o anumită specializare, nu care e rata, în general, așa se ascund universitățile. Adică spun: ‘Uitați, avem o rată de angajare foarte mare’. Câți lucrează în domeniul respectiv? Responsabilitate socială înseamnă eu consum banul public și dau socoteală ce am făcut cu el”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Întrebat în ce măsură programele actuale din universități sunt adaptate vremurilor în care trăim, prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că, de cele mai multe ori, acestea nu se pliază pe ceea ce există pe piața muncii.

„Aș face o diferență foarte clară între retorica universitară, pe de o parte, și practica universitară, pe de altă parte. Dacă te uiți la retorica universităților, atunci vei vedea toate spun se adaptează noilor meserii, sunt atente la piața muncii etc. Universitarii sunt foarte buni la a îmbrăca în cuvinte lucrurile – chiar spune au un exces de retorică, un fel de retorită. Dacă te uiți la această retorită, o spună toți că ‘noi suntem foarte atenți la evoluția pe piața muncii’.

Dacă te uiți la realitate, la practica efectivă, atunci vei constata se mențin programe de studii în nu știu câte locuri ca să se asigure normele, programe de studii care nu sunt viabile, continuă rămână, chiar dacă ar trebui fie desființate, nu există o relație foarte puternică cu ce cer firmele sau cu ce cere piața muncii, nu raportează câți au fost încadrați în domeniul în care au terminat, nu în general, că, până la urmă, trebuie te angajezi, trebuie mănânci ceva, până la urmă, apare o rată de angajabilitate.

Din păcate, adesea aceste instituții funcționează, în primul rând, pentru a-și satisface interesele proprii de norme, de posturi, de interese și abia apoi, eventual, de responsabilitate publică. Sunt excepții, dar pot dau foarte multe exemple în care responsabilitatea socială a universităților este mult sub nivelul autonomiei universitare de care ele beneficiază”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.