VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea: „Discuția principală trebuie să fie despre învățare și abia după aceea să facem tot felul de scheme de evaluare. Elitele care ne conduc nu sunt rezolutive, ci extractive”

Publicat: 23 07. 2022, 01:45

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a afirmat că, în sistemul nostru de învățământ, accentul ar trebui pus pe învățare, și nu pe evaluare. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că lecțiile celor mai buni profesori din țară ar trebui înregistrate și oferite drept model și cadrelor didactice mai slab pregătite.

Înainte de a evalua un copil, trebuie ne asigurăm el a învățat. Discuția principală trebuie fie despre învățare, de a-l ajuta învețe și abia după aceea să facem noi tot felul de scheme de evaluare. Și, atunci, principala diferență dintre copii este dată – nu de mintea lor, mintea lor, din punct de vedere neurococnitiv, e aceeași, și dacă se nasc la țară, și dacă se nasc în buricul Bucureștiului – diferența majoră este făcută de calitatea cadrului didactic, cine e în fața lor, ce le predă, cum le predă.

Am spus, de zece ani de zile, important este ne centrăm pe învățare, nu pe evaluare, și cei mai buni profesori din această țară trebuie selectați. Lecțiile lor trebuie înregistrate – toate lecțiile, de la clasa I, până la clasa a XII-a, pentru toate materiile. Aceste lecții înregistrate pot fi, apoi, combinate cu texte, cu exemple, contra-exemple, tips-uri, tot fel de lucruri și ai un obiect multimedia, o lecție multimedia, făcută de cei mai bun profesori.

Aceste lecții le pui pe o platformă și, atunci, și eu, un copil de la țară care are un profesor slab, pot accesez acea lecție a celui mai bun profesor,de câte ori doresc, până când o înțeleg. Și părintele meu, care stă lângă mine, poate s-o vadă, inclusiv profesorul care este la mine la țară poate fie motivat predea mai bine, pentru știe eu îl voi compara cu profesorul respectiv sau îl voi ocoli și voi spune că nu interesează”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că elitele care ne conduc nu sunt rezolutive, axate pe a rezolva probleme, ci extractive, bazate pe selectarea unor oportunități pentru propriul beneficiu.

„Din păcate, în această țară, elitele care conduc nu sunt elite rezolutive, sunt elite extractive. Mai concret, dacă cineva e pus pe o poziție publică, de înaltă responsabilitate, din păcate, principalul obiectiv nu este rezolve problemele din sistem – asta înseamnă o elită rezolutivă – ‘Am venit pe poziția asta ca rezolv niște probleme’. Dimpotrivă, principala atitudine este extractivă – ‘Am venit pe poziția asta ca extrag resursele care există în domeniul acesta, pentru grupurile care sunt în spatele meu’. Ce înseamnă resurse?

Bani, contractele publice din domeniul respectiv, job-uri – adică luăm posturile vacante sau le vacantăm, îi dăm afară pe ai lor și îi angajăm pe ai noștri – resurse, oportunități etc. Și, atunci, dacă asta este abordarea, dacă asta este cultura politică, una extractivă, nu rezolutivă, bineînțeles nu se rezolvă probleme sistemului, chiar dacă e atât de simplu se rezolve. Sunt câțiva oameni care vor rezolve probleme. Din păcate, ceilalți extrag”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.