VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea: „Frica îi face pe oameni să accepte regimuri autoritare. Una dintre modalitățile de a ne învinge frica este de a avea proiecte individuale”

Publicat: 23 07. 2022, 02:27

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a precizat că oamenilor le este zilnic cultivată frica, lucru care îi face „să accepte regimuri autoritare”. În acest context, invitatul lui Marius Tucă a afirmat că oamenii sunt tentați să caute lideri puternici, care să îi domine și să le spună ce trebuie să facă.

„Frica îi face pe oameni accepte regimuri autoritare. În fiecare zi s-a cultivat frica, și atunci când era bine spuneau o fie rău. Adică în loc ne bucurăm acum, măcar, e mai bine, o vedem ce va fi – sigur trebuie ne pregătim – dar hai nu ne gândim mereu la o nouă catastrofă, pentru avem o situație care e OK. Mereu au fost cultivate valuri după valuri de frică.

E așa de ușor decupezi din toate evenimentele care se întâmplă în societate numai acele evenimente care sunt periculoase, le prezinți în exces pe toate canalele, discuți numai despre ele, ignori toate celelalte lucruri și, atunci, reprezentarea despre realitate a oamenilor este e o lume plină de pericole.

Care este efectul principal a unei astfel de reprezentări asupra lumii, lumea e plină de pericole? Efectul principal este o toleranță foarte mare la regimurile autoritare – sau altfel spus, când ți-e teamă, cauți un lider sau o forță conducătoare care spună: ‘Aceasta este binele, acesta este răul, aceasta este direcția, asta trebuie faci, asta n-ai voie să faci’. Oamenii caută lideri puternici”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că o metodă prin care ne putem învinge fricile este aceea de a avea proiecte individuale, pentru a ne scădea nivelul de anxietate.

„Una dintre modalitățile de a ne învinge frica – frica aceea care ne cuprinde sufletul și ne face să fim imobili, să fim insensibili la nedreptăți, să acceptăm lideri proști, dar autoritari – este de a avea proiecte, proiecte individuale. Există trei tipuri de incertitudine: o incertitudine care se se numește incertitudine epistemică – adică nu știu exact ce se întâmplă, una este predictivă – nu știu cum va evolua lumea și una este prescriptivă – adică nu știu ce voi face.

Din păcate, atunci când crește incertitudinea, oamenii își suspendă planurile. Suspendându-ne planurile, noi creștem incertitudinea, nu liniștim – dimpotrivă, creștem nivelul de anxietate. Și, atunci, ca reduci activarea acelui centru din creier, trebuie fii și mai încrâncenat să ai planuri. Putem reducem din frică dacă avem vectori – vectorul înseamnă un plan, un proiect personal”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.