VIDEO Rafila: „Starea de sănătate a românilor s-a îmbunătățit în ultimii 30 de ani, dar din punct de vedere al indicatorilor de sănătate ne situăm în continuare pe penultimul loc în fața Bulgariei”

Publicat: 28 06. 2022, 23:22

This browser does not support the video element.

Starea de sănătate a românilor s-a îmbunătățit în ultimii 30 de ani și datorită tehnologiei care a avansat foarte mult în domeniul medical, dar din punct de vedere al indicatorilor de sănătate, România se situează în continuare, pe penultimul loc în fața Bulgariei, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat care este starea de sănătate a românilor după 30 de ani, ministrul Sănătății a spus: „ S-a ameliorat în mod evident față de anul 1990 de multe puncte de vedere. Gândiți-vă numai la creșterea speranței de viață. Ce tipuri de servicii de sănătate sunt accesibile, sigur, aici nu poți să faci o comparație echilibrată, pentru că noi comparăm mere cu pere, ce tipuri de investigații erau disponibile în anii 90 în general și ce tipuri de investigații sunt disponibile acum, ce medicație exista în anii aceia sau tratamente de radioterapie pentru pacienții de cancer.

Din punct de vedere al indicatorilor de sănătate, România se situează în continuare, pe penultimul loc în fața Bulgariei. Ne menținem acest loc. Și pe la vaccinare și pe la multe alte lucruri se întâmplă același lucru”, a spus el.

Rafila spune că a pregătit o strategie de resurse umane și o strategie pe partea de infrastructură medicală, iar șansa României este o extindere a modelului care s-a dezvoltat în pandemie, adică dezvoltarea serviciilor ambulatorii apropiate de cetățean.

„Avem deja promovată o strategie de resurse umane care să ducă la calificarea unor specialiști care să fie adaptați nevoilor. E foarte important rolul autorităților locale, să-i stabilizăm în teritoriu.

Partea de infrastructură medicală trebuie meargă înainte, dar șansa noastră este o extindere a acestui model care s-a dezvoltat în pandemie, adică dezvoltarea serviciilor ambulatorii apropiate de cetățean, unde omul poate să-și facă un pachet de investigații, să primească un tratament, să-l monitorizeze cineva. Și cel mai important este să dezvoltăm un pachet de servicii medicale preventive, ca să diagnostichezi boala devreme.

Dacă noi o dezvoltăm doar un serviciu de transport al persoanelor de la domiciliu la unitățile de primiri urgențe, cum s-a întâmplat în ultimii 10-15 ani o constatăm vor rămâne pe același loc”, a declarat Alexandru Rafila.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.