VIDEO | Ștefan Popescu: „România este o periferie în Uniunea Europeană. Suntem o țară care se depopulează de la an la an”

Publicat: 15 11. 2022, 22:04
Actualizat: 15 11. 2022, 22:30

This browser does not support the video element.

România este o „periferie în Uniunea Europeană”, o țară care se depopulează într-un ritm accelerat care deja afectează în mod direct viitorul și economia țării, spune analistul de politică externă, Ștefan Popescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„România este o periferie, din păcate. Am fost o periferie din Imperiul Otoman, am fost o periferie în Imperiu Roman. Suntem, din păcate, o periferie în Uniunea Europeană și cu tot potențialul pe care-l avem, pentru că suntem o țară care se depopulează de la an la an care își pierde cea mai importantă resursă, o țară care nu mai investește în noile tehnologii, se bucură când inaugurează 10 kilometri de autostradă. Este o țară, din păcate, nu are un viitor extraordinar”, a declarat Ștefan Popescu.

Analistul spune că depopularea României deja afectează serios potențialul economic al României.

„Există un studiu al Centrului de Demografie al Academiei Române, coordonat de profesorul Vasile Ghețău care e cel mai mare demograf român și expune drama noastră demografică, felul în care s-a degradat piramida vârstelor, pentru nu contează numai diminuarea populației, care, fără îndoială, afectează capacitatea, potențialul economic al României, dimensiunea pieței”, a spus el.

Întrebat câte persoane pierde România în fiecare an din cauza depopulării, analistul spune: „Cam 150.000 de persoane. Problema e pierdem persoane, cei care pleacă sunt între 20 – 45 de ani, deci populația activă, populație care face copii, dar îi face în altă parte. Și populația îmbătrânește. Populația care pleacă muncește și produce pentru pentru alte țări.

Și vedeți foarte bine există un oportunist demografic al statelor occidentale, inclusiv față de Ucraina, dar nu numai occidentale, și la Polonia, pentru atrag europeni din Europa de Est, care se integrează ușor, nu au revendicări identitare, deci le permit compenseze parțial migrația venită din nordul Africii, din Sahel, din Orientul Mijlociu. Și e o populație pregătită pentru ne iau medici, ingineri, dar și muncitori”, a spus el.

De asemenea, întrebat care este soluția pe care țara noastră ar putea să o adopte pentru a stopa migrația românilor spre țările din vestul Europei, Ștefan Popescu spune: „La noi nu există subiectul. Asta e problema. La noi ar trebui Academia Română, mediu universitar, nu existe zi, nu apară un articol, nu existe dezbateri pe acest subiect, pentru e vorba de viitorul României”, a mai spus Popescu.

Analistul atrage atenția că dacă s-ar începe acum stoparea exodului, abia din anul 2075 s-ar putea stabiliza situația.

„Tot în acest studiu spunea profesorul Ghețău piramida vârstelor este atât de degradată, nu e problema faptului a scăzut populația, ci piramida vârstelor, dacă printr-un absurd s-ar restabili natalitatea s-ar opri plecările și am putea opri căderea undeva după anul 2075”, a declarat Ștefan Popescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.