Pianistul Ștefan Doniga, amintiri despre bunicul său: ”Din păcate, nu a apucat să pună pe hârtie amintirile cu George Enescu”

Publicat: 16 07. 2023, 16:27
Actualizat: 16 07. 2023, 16:28

This browser does not support the video element.

Pianistul Ștefan Doniga, care în toamnă va porni un turneu în jurul lumii, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 15 iulie, începând cu ora 19:00.

Artistul a vorbit, printre altele, și legătura sa cu bunicul său, unul dintre apropiații lui George Enescu.

”Mi-au rămas niște amitiri foarte frumoase de la bunicul meu, care a fost agronom. Membru corespondent al Academiei Române, dar un om extrem de deschis către cultură. Tatăl mamei mele. De acolo, de fapt, se tragte deschiderea asta către un anumit tip de lumină. El a fost un simpatizant comunist, nu ascund lucrul acesta. Dar sincer, onest, a fost apropiat al primilor comuniști de atunci, Ana Pauker, Lucrețiu Pătrășcanu, grupul acela intelectual, care a fost imediat dat la o parte.
Știu că mergeam cu el prin parcul Carol și îmi spunea: unul din locurile astea trebuia sa fie al meu. A scăpat. S-a retras la momentul favorabil lui și a încercat din umbră să înfluențeze foarte mult latura agriculturii inteligente.

Dar, fiind în cercul acela de intelectuali, imediat după 1946, a avut acces la mari artiști, între care și George Enescu.

Și îmi spunea despre câteva întâlniri cu maestrul, îmi spunea cum s-a trezit la casa de la Cumpătu, de lângă Sinaia, cum stătea în curte și s-a trezit cu mâna uriașă a lui Enescu pe umăr. Stânga, care era mult mai mare decât dreapta. Era deformat ca și Lipatti, special pentru instrumentul pe care cânta. Și a pus mâna aia pe el și l-a întrebat ‘Ce faci tinere?’ ‘Vă așteptam, maestre’. Și începe o discuție interesantă. Din păcate, nu a apucat să pună pe hârtie amintirile cu George Enescu, am tras mult de el să facă lucrul ăsta, era ocupat cu alte traduceri”, își amintește Ștefan Doniga.

Cine e Ștefan Doniga

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Ștefan Doniga a concertat alături de numeroase orchestre simfonice ale filarmonicilor din România, precum și în compania Orchestrei Filarmonicii din Razgrad (Bulgaria) și a prestigioasei orchestre cehe ”Camerata Janáček”.

A susținut recitaluri pe scene din țară, dar și peste hotare, în Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia și Norvegia.

În anul 2000, Doniga a reprezentat România la primul ”Festival Balcanic al Tinerilor Pianiști” de la Razgrad, unde a primit Medalia Festivalului. Ștefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexander Skriabin, imprimarea fiind realizată live, în timpul unui recital susținut la Ateneul Român.

În anul 2013, artistul a realizat, alături de Teatrul de Operetă și Musical ”Ion Dacian”, două proiecte inedite: ”6 – O piesă neterminată pentru pian, idei și muză” – un spectacol de teatru-dans a cărui idee îi aparține și în cadrul căruia este și protagonist – și traducerea volumului ”Scrisori către un tânăr dansator” de Maurice Béjart. El este promotorul proiectelor ”Redescoperă România”, ”Un secol de muzică românească”, Orchestra Unirea leagă orașele”, ”Trei secole de muzică românească – de la Cantemir la contemporani” sau ”Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră”.

Urmărește podcastul integral cu Ștefan Doniga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.