BREAKING NEWS | Nicolae Ciucă, vicepremier și ministru de Interne, Sorin Grindeanu la Transporturi. Ultimele noutăți din negocierile secrete

BREAKING NEWS | Nicolae Ciucă, vicepremier și ministru de Interne, Sorin Grindeanu la Transporturi. Ultimele noutăți din negocierile secrete
Ultimele noutăți din negocierile secrete
Publicat: 17/05/2023, 13:02
Actualizat: 17/05/2023, 13:24

Potrivit protocolului încheiat între Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) la momentul formării Coaliției de guvernare, la jumătatea mandatului – în luna mai – are loc rotativa guvernamentală. Atât liberalii, cât și social-democrații au declarat, în ultima perioadă, că se va ajunge cu siguranță la o înțelegere în Coaliție în ceea ce privind împărțirea ministerelor, în contextul în care mai multe ipoteze de lucru au fost lansate în spațiul public.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că rotația guvernamentală, prevăzută de protocolul de guvernare, va fi finalizată până la începutul lunii iunie, iar noul Guvern va avea un premier de la PSD (mai multe detalii AICI). În același timp, liderul social-democraților a atras atenția că este nevoie de ”miniștri buni”, cu atât mai mult cu cât țara noastră traversează o ”criză socială, economică și energetică”.

Eșicherul politic nu este lipsit de semne de întrebare referitoare la portofoliile care urmează a fi preluate de PSD sau PNL, iar Gândul a intrat în posesia unor informații de ultimă oră, în exclusivitate.

Potrivit surselor politice, premierul Nicolae Ciucă va fi vicepremier în noul Guvern și, totodată, va prelua portofoliul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deținut în prezent de liberalul Lucian Bode. 

”Sorin Grindeanu la Transporturi, PNL va prelua portofoliul de la Finanțe”

Aceleași surse au mai spus că social-democrații și liberalii au ajuns la un acord în ceea ce privește Ministerul Transporturilor și Ministerul Finanțelor.

”Sorin Grindeanu va rămâne, 99% la Ministerul Transporturilor, iar PNL va prelua portofoliul de la Finanțe – deținut acum de PSD – în noul guvern”, dezvăluie sursele Gândul.

Potrivit protocolului încheiat între PSD și PNL,  Ministerul Transporturilor ar fi urmat să treacă la liberali, dar ultimele înțelegeri arată că este păstrat de social-democrați.

În ceea ce privește Ministerul Finanțelor, protocolul prevedea, de altfel, ca acesta să fie preluat de liberali, ceea ce, așa cum precizează surse politice, pentru Gândul, se va întâmpla.

 Cine va prelua Justiția, Agricultura și Investițiile Europene?

Sursele politice contactate de Gândul au mai dezvăluit, în exclusivitate, că negocierile dintre social-democrați și liberali s-au concentrat și pe Ministerul Justiției, Ministerul Agriculturii și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Astfel, social-democrații preiau MIPE, aflat acum la liberali și condus de Marcel Boloș, iar Ministerul Justiției și Ministerul Agriculturii vor avea titulari de la PNL.

”Social-democrații păstrează portofoliul de la Ministerul Transporturilor, iar în astfel de condiții, s-a convenit ca Ministerul Justiției și cel al Agriculturii să fie preluate de miniștri liberali. În ceea ce privește Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, portofoliu – așa cum se prevedea și în protocolul încheiat – va fi la PSD”, au mai declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

Rotația guvernamentală, cu alte cuvinte noul Guvern, va avea un prim-ministru care vine din interiorul PSD. În acest moment, acest nume este Marcel Ciolacu. Nu cred că se poate schimba, dar întotdeauna există și această posibilitate”

Marcel Ciolacu, președintele PSD

Rotația la guvernare. Ce este prevăzut în protocolul PNL-PSD

PSD și PNL au prevăzut în protocolul Coaliției – încă de la începutul guvernării – sub ce formă va avea loc rocada de la jumătatea mandatului.

Documentul prevede că, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Marcel Ciolacu se pregătește pentru funcția de premier

Marcel Ciolacu a declarat că se pregătește pentru funcţia de premier, pe care o va prelua odată cu rotația guvernamentală.

Totodată, liderul social-democraților a precizat și că, pe viitor, este posibilă chiar o alianță politică între PSD și PNL.

”Lucrez foarte mult cu echipele pe care le avem la Partidul Social Democrat şi am discuţii mai ales în zona economică, pentru că eu consider că această zonă va fi cea mai importantă pentru perioada următoare. Am discuţii cu colegii cât mai detaliate pe fondurile europene, astfel încât să vedem să nu se mai blocheze niciun fel de mecanism şi lucrurile nu trebuie să stea în mâinile unei singure persoane. Am niște discuţii aplicate privind situaţie militară din zona Mării Negre.

Nu vă ascund şi nu am ascuns-o niciodată. Cred că soluția și în perioada de după 2024 este tot o coaliție largă între cele două partide. Eu cred că împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”, a mai spus Marcel Ciolacu. (informații detaliate AICI)


Citește și:

Daniela Popa (PSD), acuzații la adresa lui Clotilde Armand: ”Ideea de a transforma Piața Amzei într-un hub cultural este doar o fumigenă!”

EXCLUSIV | Culisele scandalului ”Cathedral Plaza”. Av. Radu Dinulescu: ”Nicușor Dan a emis, ilegal, o dispoziție de demolare a unei clădiri private”

Alexandru Petrescu, mesaj pentru Clotilde Armand: ”Ai legătura, cu un festival nu se face primăvară!”

EXCLUSIV | Mohammad Murad, audiat în dosarul ”Dan Diaconescu”: ”Nu le cunoșteam pe cele două gemene!”

EXCLUSIV | Viceprimarul Brașovului, despre cenzura impusă de USR: ”Oare ce le mai ascunde primarul Allen Coliban brașovenilor?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de...
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Ateneul Român a primit Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene