EXCLUSIV | Culisele scandalului ”Cathedral Plaza”. Av. Radu Dinulescu: ”Nicușor Dan a emis, ilegal, o dispoziție de demolare a unei clădiri private”

EXCLUSIV | Culisele scandalului ”Cathedral Plaza”. Av. Radu Dinulescu: ”Nicușor Dan a emis, ilegal, o dispoziție de demolare a unei clădiri private”
Publicat: 14/05/2023, 14:18
Actualizat: 14/05/2023, 14:58

După ce Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – a anunțat încă o victorie pe pagina sa de socializare, într-un litigiu care a fost declanșat în anul 2013. Avocatul Radu Dinulescu precizează, însă, că Nicușor Dan obține doar o victorie à la Pirus, iar graba de a posta astfel de mesaje în mediul online este demnă de o cauză mai bună.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, chiar dacă Nicușor Dan s-a grăbit să anunțe, în aceeași postare de pe Facebook, că ”schimbă datele problemei” și că poziția sa constantă a fost ”de respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii”.

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu ”temperează” elanul lui Nicușor Dan, reamintind – pe scurt – istoria acestei adevărate ”telenovele judiciare” și explicând de ce primarul general al Capitalei nu ar trebui să fie atât de efervescent la nivelul declarațiilor postate în mediul online.

Trebuie să vă spun că nu este vorba despre vreo mare victorie a lui Nicușor Dan. Absolut deloc. Zice el așa… Datele problemei nu s-au schimbat, totul este foarte simplu. Această clădire a avut, la un moment dat, și autorizație în perfectă regulă, și proces-verbal de recepție, intabulat în cartea funciară.

În baza opoziției Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în speță a monseniorului Robu – la vremea respectivă -, care a strâns împrejurul lui și câteva ONG-uri, unele de sorginte catolică, altele deja cunoscute, respectiv Asociația Salvați Bucureștiul, cu Nicușor Dan în frunte, sau Asociația Eco Civica – în frunte cu Dan Trifu, prietenul lui Nicușor Dan -, a fost deschis un litigiu împotriva hotărârii prin care autorizația a fost declarată ca fiind legală.

Printr-o revizuire, admisă de Curtea de Apel Suceava, s-a reușit anularea sentinței privind legalitatea autorizației. Dar când a reușit Nicușor Dan să facă asta? Abia după ce autorizația își produsese și ultimul efect, anume procesul-verbal de recepție. Aceasta este istoria acestui caz, pe scurt…”, explică avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

”E un proces care, probabil, va intra în istoria Secției Contencios a Tribunalului București”

Până acum, au fost peste 190 de termene în acest proces, iar avocatul Radu Dinulescu declară că Secția Contencios a Tribunalului București va intra, probabil, în istorie.

Sentința nefiind definitivă, compania Millenium Building va face recurs, dar avocatul Dinulescu atrage atenția asupra unui litigiu care este păstrat ”în umbră”, anume cel legat de dispoziția de demolare a Cathedral Plaza, dispoziție emisă de primarul general Nicușor Dan.

Acum 10 ani, noii proprietari ai Millenium Building – ai clădirii Cathedral Plaza – au făcut o acțiune împotriva municipalității pe obligarea de a face, anume obligarea de a emite o autorizație de intrare în legalitate, conform legii. 

Acest litigiu, dacă vă puteți închipui, durează de 10 ani. Pe fond. A avut, până acum, în jur de 190 de termene. E un proces care, probabil, va intra în istoria Secției Contencios a Tribunalului București, din punct de vedere al lungimii sale. În cadrul litigiului, au făcut cerere de intervenție și monseniorul Robu și Arhiepiscopia Romano-Catolică, dar și vestitele ONG-uri despre care vorbeam mai devreme. Pe partea cealaltă fiind primarul general al Capitalei, iar mai nou, de când a preluat mandatul, este Nicușor Dan în această poziție.

Deocamdată, instanța s-a pronunțat cu respingere. Dar vom afla de ce s-a dat respingere după ce se motivează. Evident că titularii acțiunii – compania Millenium – vor face recurs și se va stabili totul la recurs. Deocamdată, Nicușor Dan nu a obținut niciun fel de victorie, nici nu știm de ce s-a respins, dacă respingerea a fost pe motivație de expertiză de structură sau dacă motivația a fost alta. Nu știm…

Dar ce știm cu certitudine este că Nicușor Dan avea, în paralel de acest litigiu, un litigiu de anulare și suspendare a dispoziției de primar pe care, împotriva legii, a dat-o pentru demolarea Cathedral Plaza, adică demolarea unei construcții private, situate pe un teren privat, invocând o hotărâre judecătorească de la Tribunalul Târgoviște, hotărâre care s-a pronunțat între Arhiepiscopie (reclamant) și primarul general al Capitalei (pârât)”, explică avocatul Radu Dinulescu.

Nimeni nu a pus în executare acea dispoziție, pentru că lipsea titularul dreptului de proprietate. Atâta vreme cât eu mă judec cu Popescu pentru casa dumneavoastră, cum ar putea instanța să dispună ceva împotriva dumneavoastră?”

Avocat Radu Dinulescu

”Dacă dispare Cathedral Plaza, se pot prăbuși toate celelalte clădiri istorice de acolo”

Primarul general al Capitalei, punctează avocatul Radu Dinulescu, nu poate să dispună asupra unui teren privat. Plastic, asta ar însemna că Nicușor Dan le-ar putea spune locuitorilor din București și cum să își mobileze locuințele, ceea ce este o absurditate.

Pe de altă parte, demolarea unei astfel de clădiri ar implica niște costuri uriașe, iar un astfel de scenariu nu este viabil. În ultimă instanță, Nicușor Dan nu poate ”bifa” nicio victorie, pentru că urmează recursul, iar la recurs ”se va face lumină”, mai spune avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul. Este doar o victorie  o victorie à la Pirus, aceea obținută cu un cost atât de mare pentru învingător, încât aproape că echivalează cu o înfrângere.

Dacă primarul general al Capitalei putea să dispună asupra unui teren privat, printr-o dispoziție, înseamnă că poate să dispună și asupra mobilierului din casa noastră. Să ne spună cum să ne mobilăm casa. Evident că dispoziția aia dată de el e ilegală.

S-a făcut un calcul, pe vremea primarului Sorin Oprescu, a vrut și el să dea o asemenea dispoziție, dar a renunțat. Experții au spus că o asemenea demolare ar putea avea ca sumă de finalizare 17 milioane de euro.

În plus, nu poți să deșiri clădirea aceea ca pe un covor, are nu mai puțin de 5 niveluri de subsol care au ca rol, printre altele, să consolideze, din punct de vedere structural, și Biserica Sfântul Iosif, dar și Biserica Calvină din spate. Dacă dispare Cathedral Plaza, se pot prăbuși toate celelalte clădiri istorice de acolo.

Exista un acord al monseniorului Robu încă de la faza de PUZ și de PUD, chiar dacă ulterior acesta a devenit un adversar. Și-a pus pecetea și a spus că acea clădire va înnobila Bucureștiul pentru sute de ani. Clădirea nu s-a făcut cât terenul aflat la dispoziție, s-a făcut înaltă și retrasă, a fost lăsată și o piațetă pentru uzul enoriașilor catolici de acolo, ca să se poată aduna la sărbătorile religioase. De aceea este clădirea înaltă și era voie să fie înaltă în acea zonă. De aceea se numește, în traducere, Piața Catedralei. Ulterior, monseniorul Robu și-a schimbat opinia”, mai precizează avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

”Nu există o asemenea victorie la care face referire Nicușor Dan. Nu face decât să țină pe loc funcționarea unei clădiri superbe, care are absolut toate avizele și autorizațiile. Nu are o hotărâre definitivă, este un pas înapoi pentru noi toți. În recurs se va face lumină!”

Avocat Radu Dinulescu

Paul Racoviță, despre demolarea Cathedral Plaza: ”Tehnic este aproape imposibil”

Paul Racoviță – inspectorul general al Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) – a explicat la GÂNDUL EXCLUSIV dacă este sau nu posibilă, din punct de vedere tehnic, demolarea Cathedral Plaza.

Dincolo de controversele politice și de obligația respectării unei decizii definitive a instanței, demolarea unei clădiri de amploarea Cathedral Plaza și aducerea terenului la starea lui inițială implică provocări tehnice majore. Paul Racoviță s-a abținut să comenteze procedura de avizare a proiectului, dar a răspuns la întrebarea privind implicațiile tehnice ale demolării.

”Tehnic, sincer, azi în România nu știu cine ar putea-o face. Pentru că hotărârea instanței, așa cum a fost ea dată, spune «aducerea terenului la starea inițială». Gândiți-vă că această construcție are câteva niveluri bune subterane și mai sunt și niște piloți de fundare care ajung la niște adâncimi foarte mari. Repet: tehnic este aproape imposibil”, a conchis inspectorul general al ISC, la GÂNDUL EXCLUSIV.


Citește și:

VIDEO | Mohammad Murad, pe litoral, după ce a fost citat ca martor în dosarul lui Dan Diaconescu: ”Sunt băiat bun, i-am împrumutat o mașină”

EXCLUSIV | Viceprimarul Brașovului, despre cenzura impusă de USR: ”Oare ce le mai ascunde primarul Allen Coliban brașovenilor?”

Alexandru Petrescu, REVOLTAT de tergiversările lui Nicușor Dan: ”A anunțat că salvează Hanul Solacolu. Istoria Bucureștilor se prăbușește!”

EXCLUSIV | PNL și PSD au boicotat ședința extraordinară CGMB. Semnal de alarmă: ”Nicușor Dan pune pe ordinea de zi doar proiectele care îi convin”

EXCLUSIV | ”Ucigașul de boschetari”, cel mai mare criminal în serie din România, ar putea fi eliberat condiționat: ”Îi ucidea cu pietre!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Gheorghe Dincă a părăsit închisoarea. A fost plimbat cu mașina prin Craiova
Apare o nouă taxă. Turiștii români, direct vizați
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult