EXCLUSIV | Meniul zilei în ”azilele groazei”: ”Ciorbă de fasole fără fasole, pâine cu margarină, ceai diluat, parizer!”. Între mese, trei biscuiți

EXCLUSIV | Meniul zilei în ”azilele groazei”: ”Ciorbă de fasole fără fasole, pâine cu margarină, ceai diluat, parizer!”. Între mese, trei biscuiți

Nespălați cu zilele, traumatizați, bătuți și batjocoriți cotidian, ”beneficiarii” din ”azilele groazei” erau menținuți la limita subzistenței chiar de cei care avea obligația să îi îngrijească. Desconsiderați și dezumanizați, peste 100 de bătrâni și tineri cu diferite dizabilități s-au aflat, o lungă perioadă de timp, la cheremul unor persoane lipsite de scrupule care și-au urmărit doar propriile interese financiare, iar ”lanțul infracțional” a fost ”rupt” de procurorii DIICOT.

În aceste ”azile ale groazei” din Afumați și Voluntari exista o singură ”regulă de bază”, respectiv umilirea ”beneficiarilor” – mai multe detalii AICI -, iar Ștefan Cristian Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – devenise ”specialist” în a masca mizeria și ororile din centre, în zilele controalelor făcute de autorități. (informații-șoc AICI).

Ancheta de proporții declanșată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a devoalat informații terifiante, fiind formulate propuneri de arestare preventivă pentru 24 de persoane.

Patru persoane acuzate de ororile din ”azilele groazei”, arestate preventiv

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul fiind plasați în arest la domiciliu:

  • Ștefan Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • Fratele acestuia, Dan Godei – coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu – șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra – fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

În referatul de arestare DIICOT, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate, întregul scenariu halucinant pus la cale de cei acuzați a avut câteva puncte de reper esențiale care au alcătuit un adevărat tablou al ororilor petrecute la doar cîțiva kilometri de București.

”Exploatarea acestor persoane era realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea acestora supunându-i la executarea de activități (munci) în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat”, se precizează în referatul de arestare DIICOT.

Am remarcat faptul că la acest cămin (n.red. – ”Casa Cora”) era un miros greu, urât, în tot căminul, și am văzut că era o pacientă care prezenta escare, o pacientă care avea o rană la nivelul mâinii drepte, un pacient pe nume (…), în jur de 30-35 de ani, care avea unghiile foarte lungi netăiate și avea excremente subunghiale. Prezenta înnegrituri la nivelul picioarelor

Martor

”Paste, o dată pe an”

În urma interceptărilor realizate, procurorii DIICOT au reușit să obțină informații de o gravitate extremă, iar viața ”beneficiarilor” acestor ”azile ale groazei” s-a dovedit a fi, pur și simplu, execrabilă.

O interceptare realizată în luna mai a acestui an a dezvăluit că ”beneficiarii” nici măcar nu primeau mâncarea pe farfurii, luând micul dejun direct din mână sau punând așa-zisa mâncare direct pe mesele din încăpăre.

”Numita P.M., zisă D., angajată care își desfășoară activitatea în bucătăria situată la subsolul CIA (Centrul de Îngrijire și Asistență – n.r.) ”Casa Cora”, le oferă beneficiarilor mâncarea aferentă mesei de dimineață direct în mână, fără a fi așezată pe farfurii, mic-dejunul reprezentând aproximativ 3 – 4 felii de pâine cu margarină și parizer. Totodată se observă faptul că beneficiarii servesc mâncarea direct de pe mesele amplasate în încăpere”, se precizează în referatul DIICOT cu propunerile de arestare, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Unul din martorii-colaboratori ai DIICOT în această anchetă a purtat o discuție elocventă cu trei dintre femeile internate într-unul din ”azilele groazei”:

”- Beneficiară 1: Aseară tot ciorbă mi-a dat…
Martor: Cum să îți dea ciorba?

Beneficiară 1: Ba da!
Martor: Nu v-a dat paste? Nu paste… paste alaltăseară…

Beneficiară 1: Nu ne-a dat paste… da… aseară tot ciorbă ne-a dat… ciorbă ne-a dat aseară…
Martor: Pastele alea…
Beneficiară 1: Numai ciorbă…

Beneficiară 2: Pastele alea cu…
Martor: Cu pesmet…
Beneficiară 2: Sunt foarte bune…

Martor: Și… dar nici nu știu cum sunt alea?
Beneficiară 1: Aseară tot ciorbă ne-a dat…
Beneficiară 2: (neinteligibil)
Martor: Ce a fost?
Beneficiară 2: (neinteligibil)

Martor: Nu știu, ce e aia?
Beneficiară 1: Aseară ciorbă a fost…
Martor: Hmm…
Beneficiară 1: Ciorbă ce a fost și ieri… (…)

Martor: … alea cu pesmet cum sunt? Pastele cu pesmet…cu zahăr sunt? Sau cum?
Beneficiară 2: Cu o esență de vanilie…

Martor: Ah… sunt bune?
Beneficiară 2: Da!

Martor: Sunt prăjite un pic? Sau…
Beneficiară 2: Se călește…

Martor: Se călesc… aaa… am înțeles… paste fierte și după aia călite și cu pesmet și esență de vanilie, nu? Și pune și un pic de zahăr să fie dulci?
Beneficiară 2: Dacă nu fac economie, pune și un pic de zahăr…dacă nu, pune numai vanilie…

Martor: Aha… bun… cred că-s bune… te văd… ce îți strălucesc ochii când te gândești la pastele alea, eh? Ce îți dă, o dată pe lună?
Beneficiară 3: Cred că o dată pe an!”, se arată în referatul de arestare DIICOT.

Alimentele aduse de aparținători erau ”rechiziționate” de personalul azilelor

În ”azilele groazei” din Voluntari și Afumați, până și ceaiul diluat era împărțit ”discreționar”, a reieșit din declarațiile martorilor audiați de procurorii DIICOT.

Practic, cei ajunși în acesta ”case de îngrijire” în care tocmai îngrijirea lipsea erau hrăniți atât cât să nu moară de foame, mâncare fiind de o calitate foarte slabă și nici măcar nu era servită în farfurii, pentru a nu se strânge vase care, firește, ar fi trebuit spălate de angajații ”azilelor groazei”.

Alimentația era similară ca la Armonia, adică se folosea margarina (…), același ceai diluat, care era dat preferențial de către D. care oferea ceai numai cui considera ea.

Mai arăt că mâncarea era foarte slab calitativă și nu era pusă pe farfurii, în ideea de a nu mai murdări vasele, adică feliile de pâine erau oferite directe în mâini pacienților”, a declarat unul dintre martorii DIICOT.

Același martor a dezvăluit că a încercat să mănânce, la rândul său, ceea ce le era oferit ”beneficiarilor”, numai că mâncare nici măcar nu era comestibilă, mulți pacienți refuzând-o. Mai mult, la mesele de seară erau servite resturile meniului de la prânz, iar alimentele aduse de aparținătorii pacienților erau ”rechiziționate” de angajatele azilului.

La prânz, mi s-a spus să mănânc și eu din mâncarea respectivă care nu era comestibilă, o ciorbă de fasole fără fasole, pe care au refuzat-o și pacienții. La felul doi s-au servit cartofi fierți, iar în altă zi varză călită, fără carne. Masa următoare de seară a fost paste cu pesmet de asemenea o mâncare dezgustătoare. Mai era o gustare între mese, respectiv trei biscuiți populari.

Pacienta R.M., de etnie romă, suferind de epilepsie, mi-a mai povestit că seara se obișnuiește să primească ceea ce a rămas de la prânz. Totodată, că atunci când aparținătorii veneau în vizite și lăsau diferite alimente, acestea erau însușite de A. și D.”, se menționează în referatul DIICOT.

Masa de dimineață a fost servită în jurul orei 07.30, aceasta era pregătită deja, eu am dus la masă produsele. Era cam aceeași masă în fiecare dimineață. Aceasta era compusă din patru felii de pâine cu margarină (…). Era disponibil un singur baton de parizer de cea mai slabă calitate. care trebuia porționat în așa fel încât să ajungă la cei 28 de beneficiari. De asemenea, le mai serveam 4 borcane de zacuscă pe care trebuia să o împărțim la fel. Am observat o oală de 10 litri plină cu ceai în care erau 7 plicuri de ceai și A. mi-a atras atenția să am grijă să nu le umplu cănile, pentru că nu se ajunge. Astfel, masa era compusă din această cană de ceai neîndulcit, o felie de pâine cu parizer și una cu zacuscă și margarină

Martor

Mâncarea pentru pacienți, adusă în găleți de vopsea lavabilă

Procurorii DIICOT au obținut și informații din care a reieșit încă un crunt adevăr. Într-unul din ”azilele groazei” nu se gătea decât foarte rar pentru pacienți, aceștia primind mâncare adusă din exterior și transportată în găleți de vopsea lavabilă de una dintre angajatele centrului respectiv.

Condițiile inumane în care trăiau pacienții au fost demonstrate prin înregistrări video și audio, puse la dispoziția procurorilor DIICOT, iar bătăile erau, din păcate, la ordinea zilei.

Martorul a relatat că unul dintre beneficiari, numita R., a fost abuzată fizic de o îngrijitoare, fiind lovită cu un băț din lemn și băgată în izolator. În plus, martorul a auzit strigăte și loviri venind din demisolul centrului. Mai mult, a văzut cum o altă beneficiară a căminului se plângea într-una dintre zile unei infirmiere că a fost bătută de către aceasta. Martorul a susținut că centrul de îngrijire funcționează cu nerespectarea legii și a pus la dispoziție dovezi fotografice și video ale condițiilor inumane în care erau ținuți beneficiarii.

Cu privire la alimentație, martorul a declarat că hrana este adusă din exterior o dată pe zi, iar calitatea acesteia este scăzută și că era adusă de T.C.. cu mașina personală, în găleți de vopsea lavabilă, fără a exista servicii de masă specializate. Din câte a perceput, în locația respectivă nu se gătește decât foarte rar, pentru personal. Referitor la calitatea și lipsa mâncării, martorul a relatat că una din beneficiare, R. se plângea în mai multe rânduri că aceasta este îngrozitoare și nu dorește să mai mănânce acolo.

În plus, a afirmat că nu a observat niciodată să vină la căminul de îngrijire Sf. Gabriel, persoane specializate, cum ar fi medici sau psihologi, cu excepția unei asistente sociale care vizitează centrul ocazional”, le-a spus martorul procurorilor DIICOT, potrivit referatului de arestare din care Gândul prezintă extrase, în exclusivitate.

O pacientă agitată a fost dusă cu forța în baia de la parterul centrului pentru a i se aplica un duș rece, întrucât refuza să stea liniștită și aceasta era jignită de femeile angajate în cadrul centrului. Persoana respectivă se manifesta prin plânsete și țipete, dar nu era violentă fizic cu alți pacienți sau cu propria persoană”

Martor


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | În ”azilele groazei”, pacienții erau ținuți nespălați cu zilele: ”Hai că arunc o cană de apă pe ei, am luat mirosul de transpirație!”

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Nu știa ce face. Amărâtul de el” Elena...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire