EXCLUSIV | În ”azilele groazei”, pacienții erau ținuți nespălați cu zilele: ”Hai că arunc o cană de apă pe ei, am luat mirosul de transpirație!”

EXCLUSIV | În ”azilele groazei”, pacienții erau ținuți nespălați cu zilele: ”Hai că arunc o cană de apă pe ei, am luat mirosul de transpirație!”
Publicat: 07/07/2023, 07:00
Actualizat: 07/07/2023, 08:12

 ”Azilele groazei” din județul Ilfov, atât de aproape de București încât pare incredibil că o lungă perioadă de timp nimeni nu a sesizat absolut nimic, au fost transformate de cei care le coordonau în locuri de tortură și de umilință. ”Beneficiarii” erau nu numai forțați să muncească, jigniți, înjurați și bătuți în repetate rânduri, dar au fost reduși, practic, la statutul de ”sclavi umani”. Nu au mai contat bătrâneațea sau dizabilitățile, empatia personalului acestor azile a fost zero, asistente medicale s-au ”metamorfozat” în torționari.

Tabloul general oripilează. Însă, așa cum reiese din referatul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) cu propunerile de arestare a 24 de suspecți în dosarul ”azilele groazei!, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate, la doar câțiva kilometri de capitala unei Românii membru UE și NATO s-au petrecut atrocități care par inimaginabile într-o societate normală.

Pe de altă parte, tocmai cei aflați la conducerea și în schema de personal a celor trei ”azile ale groazei” din Voluntari și Afumați au trimis în neant ideea de milă, umanitate și bunătate în relația cu alți oameni, indiferent de statutul acestora.

Ancheta DIICOT care s-a desfășurat timp de doi ani a dus la obținerea unor informații de o gravitate extremă, cei internați în aceste ”Azile ale groazei” fiind ținuți, permanent, în condiții inumane.

Patru acuzați pentru ororile din ”azilele groazei”, arestați preventiv

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul fiind plasați în arest la domiciliu:

  • Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

”Cei care suferă de incontinență urinară nu sunt schimbați perioade îndelungate, de până la 9 zile”

În referatul DIICOT se menționează că paturile din ”azilele groazei” nu avea saltele conforme, erau infestate cu gândaci și ploșnițe, iar persoanele vârstnice sau cu deficiențe din aceste centre care nu se puteau spăla singure rămâneau… nespălate. Scutecele – pentru cei care sufereau de incontinență urinară – nu erau schimbate chiar și timp de 9 zile, iar discuțiile interceptate în timpul anchetei au confirmat astfel de anomalii.

Beneficiarii sunt ținuți în condiții inumane de cazare, respectiv paturi fără saltele conforme (burete învelit cu pânză), infestate de gândaci și plosnițe. De asemenea, beneficiarii ce nu au capacitatea să se autoîngrijească sunt ținuți nespălați, iar cei care suferă de incontinență (poartă scutece) nu sunt schimbați perioade îndelungate, de până la 9 zile, aspecte care rezultă atât din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate, cât și din declarațiile date în cauză de colaborator.

De asemenea, beneficiarilor nu le este asigurată o alimentație minimală și din probatoriul administrat a rezultat că aceștia sunt subnutriți și cantitățile, precum și calitatea mâncării, sunt total inadecvate și insuficiente, fiind slabe din punct de vedere nutritiv.

Elocventă în acest sens este situația unui beneficiar care potrivit afirmațiilor aparținătorului său, care îl prelua periodic la domiciliu, pentru scurte interval de timp, a slăbit 6 kilograme în doar șase săptămâni”, se precizează în referatul cu propunerile de arestare din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

”Dar se domesticește ea, ori se domesticește, ori o găsește dracii!”

Din referatul de arestare DIICOT reiese că angajații acestor ”azile ale groazei” nu manifestau nici un strop de empatie în relația cu ”beneficiarii” pe care ar fi trebuit, teoretic, să îi îngrijească, să îi ajute să treacă mai ușor pestre problemele de sănătate și peste toate celelalte griji. Îi tratau cu o superioritate evidentă, aproape cazonă – în sensul rău al termenului -, erau priviți nu ca oameni, ci ca animale care trebuie să se supună, fără să crâcnească, ”stăpânilor” de conjunctură.

În momentul în care unii aparținători ai celor internați solicitau informații despre starea acestora, pur și simplu li se trântea telefonul în nas, așa cum recunoaște, într-o discuție, una dintre asistentele medicale.

Mama unei ”beneficiare” a acestor centre – din discuție reise că este chiar tânăra de 27 de ani care fusese bătută cu o bâtă de inox – toate detaliile AICI – a întrebat, firește, ce mai face fiica sa și cum se mai simte, iar asistenta medicală spune, în timpul discuției pe care o poartă cu o colegă, că ”se f..e, îmi venea să zic!” și că a fost ”călărită la greu!”

”- Nu mă mai interesează, m-au sunat și aparținători, nu am mai răspuns la nimeni!
– Aha, aha…

A lu’ M. mi-a trimis și mesaj, ce face fata mea, se f..e, îmi venea să zic!
– Mami (n.red. – râde)…

Sau s-ar f…e, ce să-ți facă nebuna, face pe nebuna!
Păi, da, când vrea ea, da…

Da, când îi vine pandalia, face, dar se domesticește ea, ori se domesticește, ori o găsește dracii!
– Păi…

Dar i-a dat S., zdravăn!
Lu` M.?

Daaa, i-am zis, dă-i S., că asta nu, asta ne ia de proști!
Aha, aha, da, bine i-a făcut, da!

Așa și pe urmă s-a potolit, ai văzut!
– Păi, crezi că ar sta, mamă, dacă, vă dați seama, cum zicea ea că era bătută, o călăreau, e învățată așa, cu bătaia!

Și călărită!
– Da, da!

Călărită la greu… (…), încheie asistenta medicală, potrivit referatului cu propunerile de arestare întocmit de DIICOT, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

”Jegul și mizeria peste tot și așa mai departe”

Dincolo de modul abject în care se comportau în relația cu ”beneficiarii”, asistentele medicale din ”azilele groazei” erau, totuși, nemulțumite și de salarii.

În aceeași discuție, asistenta medicală se declară supărată fiindcă nu primește nici măcar 5.000 de lei pe lună, încercând și un simulacru de filosofie de viață. Totuși, cu toate că situația din ”azilele groazei” era dramatică, în momentul în care procurorii DIICOT au demarat ancheta, ceea ce spune asistenta medicală la un moment dat este revoltător. În alte perioade, totul era mult mai rău.

”- Iar pe salariu la psihiatrie, și eu vă spun din start, asistentă bună pe 5, nici măcar nu avem, și M. (n.red. –o altă asistentă medicală) are la fel, nici măcar nu avem 5.000!
– Da, mamă!

– Asistentă bună și să-ți lucreze cum vrei dumneata, nu o să vină niciodată!
– Da…

D-ăia care i-ai avut înainte, de ți i-a ținut pe toți călare, jegul și mizeria peste tot și așa mai departe și era futăreala, călăreala și poponorismul și homosexualitate și ce vreți voi, era aici!
– Da… mămică…”, aprobă interlocutoarea, conform informațiilor din referatul DIICOT.

”Pe parcursul zilei am observat că pacientul nu a fost schimbat, a fost lăsat așa până i s-au uscat pantalonii pe el”

Procurorii DIICOT au la dosar și mărturiile unor colaboratori ale căror nume sunt, firește, anonimizate.

Aceștia au confirmat, la rândul lor, informațiile despre umilințele, bătăile și torturile repetate la care erau supuși ”beneficiarii” acestor azile, aducând și noi piese în tot acest puzzle dureros.

”În cursul zilei de 19.04.2023, când am fost să chem pacienții la micul dejun, am constatat că pacientul mai agresiv, (…), avea lenjeria udă de urină, iar acesta era ud pe pantaloni, cu un miros specific pregnant. I-am transmis (…) acest aspect (n.red. – unei asistente medicale), care mi-a spus să îl las așa deoarece făcea noaptea pe el.  Pe parcursul zilei am observat că pacientul nu a fost schimbat, a fost lăsat așa până i s-au uscat pantalonii pe el”, a declarat unul dintre cei care au colaborat cu procurorii DIICOT în timpul acestei anchete de proporții.

Un alt colaborator DIICOT a declarat că, la centrul din Afumați, spre exemplu, mizeria de nedescris era ”la ea acasă” în bucătăria stabilimentului.

”Pe parcursul activităților desfășurate în perioada în care am lucrat în centrul din Afumați am observat gândaci în bucătărie, inclusiv în frigider atunci când l-am curățat. În băi se facea curățenie de cetățenii străini, dar exista un miros pregnant”, le-a spus procurorilor un alt colaborator DIICOT, potrivit referatului cu propunerile de arestare.

Îi îmbrac tot cu alea care îi dezbrac de pișat?”

Dacă umilințele și bătăile făceau parte din programul cotidian al ”beneficiarilor” care au fost internați în ”azilele groazei” din județul Ilfov, lipsa igienei este un alt aspect esențial pe care l-a devoalat ancheta DIICOT.

Dintr-o altă discuție, absolut uluitoare, purtată între două asistente medicale, reiese că baia era un lux pentru bătrânii sau tinerii cu diferite dizabilități. Pentru ca totul să fie cât mai întristător cu putință, una dintre asistente le spune ”copii” celor pe care îi țineau, pur și simplu, nespălați.

”- Ai reușit să faci baie la copii, ieri?
– Ce, fă, păi nu m-am luat cu C.?

– Ă…
Da, că i-am bărbierit ieri și unde să le fac baie?

– Așa…
Și i-am zis, (neinteligibil) S., nu trebuia să le faci, băi? Ba da, mersi că mi-ai adus aminte, parcă eu nu știam!

– Așa…
– Zic, dar nu am schimburi și unde să le fac, la prima gură de apă care o dai drumul la etajul unu, se refulează, unde vrei să le fac băi?

– Și ce a zis?
Aoleu…s-a dus ea cu sticla aia, a mai turnat pe gura pe la canale, pe la p…a în p….ă, ce dracu faci, nimic!

– Degeaba!
– Da…

Și, ce, s-a ofensat că nu le-ai făcut baie la ăia?
– A?

S-a ofensat că nu ai făcut baie?
– Da, da…

Vezi că te doare în cur, vezi de treaba ta!
Da, în c…r mă doare, direct în c…r!

– Lasă, și haine cu ce să-i schimbi dacă mașinile nu merg?
Păi, eu nu i-am spus, zic, hai că arunc o cană, două de apă pe ei și i-am luat mirosul de transpirație pentru zece minute, dar haine, de unde iau?

– Și ce a zis?
Îi îmbrac tot cu alea care îi dezbrac de pișat?”, se mai arată în referatul cu propunerile de arestare întocmit de DIICOT.

Procurorii DIICOT au stabilit în cursul acestei anchete că scopul real urmărit de membrii grupului infracțional, prin exploatarea beneficiarilor, a fost de a obține sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială).

Sumele de bani proveneau din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale din zona București – Ilfov (DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, alte direcții/servicii din cadrul primăriilor localităților Voluntari, Afumați, Ștefănești, Pantelimon).

”Există date că membrii grupului infracțional au dispus în mod discreționar de sumele de bani obținute și prin alte fluxuri, respectiv: indirect de la beneficiari (prin cheltuirea veniturilor acestora din pensii și ajutoare sociale/ de handicap) și din sumele de bani plătite în baza contractelor încheiate cu aparținătorii acestor persoane, pentru îngrijirea acestora în cadrul centrelor”, se mai arată în referatul DIICOT.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

VIDEO | Ștefan Godei, administratorul unuia dintre azilele groazei, generos cu lăutarii. Cum a fost filmat la o nuntă

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat” 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
DOAMNA lumii filmului a murit după Paște: Cea mai mare care a trăit vreodată
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
”Transformă asta într-un circ, într-o mizerabilă sfâșiere” Andrei Păunescu, în război cu sora vitregă pentru...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Amiba mâncătoare de creier poate fi cauzată prin spălături nazale