EFECTELE #COVID-19 | Veste extraordinară pentru cei care doresc să muncească în Germania. „S-a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne”

EFECTELE #COVID-19 | Veste extraordinară pentru cei care doresc să muncească în Germania. „S-a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne”
Germania permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară
Publicat: 03/04/2020, 07:56
Actualizat: 07/04/2021, 02:16

Pentru a putea rezolva problema recoltatului fructelor și legumelor, Executivul de la Berlin a decis să permită muncitorilor străini să intre în țară, prin relaxarea restricțiilor de călătorie impuse anterior în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

Țările membre al blocului comunitar (UE27), inclusiv Germania, au introdus controale la frontieră în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.

Însă, un efect secundar generat de aceste controale a fost și acela de împiedicare a muncitorilor transfrontalieri să ajungă la locurile lor de muncă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Joi, 2 martie 2020, Ministerul german al Agriculturii a anunţat a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară în luna aprilie şi altor 40.000 în luna mai.

Forța de muncă sezonieră ar trebui să călătorească în principal cu avionul, astfel încât să se autoprotejeze de riscul infecţiei cu coronavirus, conform indicațiilor reprezentanților Ministerul Agriculturii din Germania.

Totodată, pentru a putea merge la muncă în Germania, sezonierii din agricultură vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii. Mai exact, sezonierii din agricultură ar urma să fie supuşi unui control medical, să respecte condiția de distanțare socială între ei în timpul lucrului, în timp ce spaţiile de cazare vor trebui să conţină doar jumătate din numărul obişnuit de persoane.

De asemenea, cele două Ministere au transmis că vor încerca să atragă un număr suplimentar de 10.000 de persoane din Germania să vină să lucreze în ferme, inclusiv şomeri, studenţi, solicitanţi de azil şi persoane aflate în şomaj temporar.

Anual, Germania primeşte circa 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol. Majoritatea acestora provind din țări ale fostului bloc comunist, și anume România şi Polonia, conform statisticilor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă necesară recoltatului.

Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc funcții critice de recoltare

Luni, 30 martie 2020, Executivul de la Bruxelles a emis noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, în special cei care exercită ocupații critice în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu.

Sunt incluși aici, printre alții, lucrătorii din sectorul sănătății și din sectorul alimentar, precum și din alte servicii esențiale cum ar fi cele de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă, ca și personalul critic pentru serviciile de utilități publice.

Împreună cu Liniile directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, emise tot luni, aceste orientări răspund solicitărilor formulate de liderii blocului comunitar la 26 martie și urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și ale societăților afectate de măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului, precum și ale autorităților naționale care pun în aplicare măsurile.

Deși este de înțeles că statele membre au introdus controale la frontierele interne pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, este imperios necesar ca lucrătorii critici să poată ajunge fără întârziere la destinație.

În acest context, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Mii de femei și de bărbați care lucrează din greu pentru a ne garanta tuturor siguranța, sănătatea și alimentele trebuie să traverseze granițele din UE pentru a merge la serviciu. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ne asigurăm că ei nu sunt împiedicați să circule, luându-ne în același timp toate măsurile de precauție pentru a evita răspândirea în continuare a pandemiei”.

În privința lucrătorilor sezonieri, în special din sectorul agricol, se solicită statelor membre să facă schimb de informații cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători, în scopul de a răspunde deficitelor de forță de muncă rezultate în urma crizei.

Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc, în anumite situații, funcții critice de recoltare, de plantare și de îngrijire. Într-o astfel de situație, statele membre trebuie să le trateze pe aceste persoane ca pe niște lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a furniza protecție adecvată în materie de securitate și sănătate.

Sursă foto: Pixabay/Elias Shariff Falla Mardini/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Cât câștigă un croitor în România. Salariul e uluitor
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...