Am ajuns LANSATORI de forță de muncă pentru Europa. 411 de gorjeni pentru 658 de joburi. Angajator: Când să dea o probă MINIMĂ, pleacă să cumpere o apă minerală ȘI NU SE MAI ÎNTORC

Am ajuns LANSATORI de forță de muncă pentru Europa. 411 de gorjeni pentru 658 de joburi. Angajator: Când să dea o probă MINIMĂ, pleacă să cumpere o apă minerală ȘI NU SE MAI ÎNTORC
Publicat: 19/10/2018, 15:43

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată de AJOFM Gorj la Târgu-Jiu, a devenit mai degrabă o întâlnire a angajatorilor. Printre meseriile solicitate erau: lucrător gestionar, femeie de serviciu, lăcătuș mecanic, sudor, frezor universal, ospătar, muncitor necalificat și inginer, pentru cei cu studii superioare.

Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj a declarat că 61 de angajatori și-au confirmat prezența, oferind 658 de locuri de muncă. La Bursa locurilor de muncă s-au prezentat 411 de persoane, din care 362 absolvenți.

12 persoane au fost angajate pe loc și 196 au fost selectate pentru interviu sau probă de lucru.

„Ca și ocupații în care sunt oferite locuri de muncă sunt pentru sudori, ospătari, bucătari, paleta este destul de variată. Cele mai multe locuri de muncă sunt date de un angajator care oferă 58 de locuri de muncă în domeniul construcțiilor. Pentru studii superioare avem 44 de locuri de muncă vacante, agent asigurări, inginer geolog, inginer în construcții”, a declarat corespondentului Mediafax, Romeo Chiriac.

Femei de serviciu, lăcătuși și ospătari, căutați la Bursa locurilor de MUNCĂ Gorj

Patronii susțin că se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, în toate domeniile de activitate.

„Avem un loc de bucătar, unul de ajutor, două posturi de pizzer și cameriste. Am încercat și cu partea din Moldova, nu se prea leagă, ei nu au actele, decât până la trei luni. Noi avem flux continuu. Tot aici încercăm să găsim ceea ce ne trebuie. În ultimul timp e foarte greu. În vară am angajat patru tineri absolvenți. După ce au învățat circa o lună și jumătate-două, au plecat. Unul a plecat că și-a găsit postul de pizzer în Spania, altul în Italia, ospătar. Și așa mai departe. Le dăm peste 100 de lei pe zi, mâncare și cazare, îi și înveți, că nu știu nimic în bucătărie și tot nu vor să stea. Suntem lansatori de forță de muncă pentru Europa. Vom continua să ne închidem,”se plânge Constantin Pănescu, administratorul unui complex turistic din zona Montană Rânca.

Cu aceeași problemă se confruntă și patroana unui salon de înfrumusețare din Târgu Jiu.

„Avem libere două posturi pe coafură, două pe manichiură și tot două posturi pe make-up artist. Cerințele sunt minime, adică să aibă măcar studii minime. Dacă nu au calificare, obțin calificare la locul de muncă. Mi-aș dori foarte tare să găsesc personal, caut de foarte mult timp. Am încercat și prin anunțuri. Au venit, au întrebat, în momentul în care sunt puse să dea o probă minimă, adică să realizeze un machiaj, își găsesc o scuză, pleacă să cumpere o sticlă cu apă și nu se mai întorc. Se blochează când este vorba de muncă, nu la salariu,” povestește Adriana Loga, o femeie de afaceri din Târgu Jiu.

O femeie din Lelești vrea să se angajeze, însă cu o condiție: locul de muncă să fie aproape de casă.

„Eu vreau orice. Am avut grijă de o femeie bătrână și a murit din păcate. Acum am hotărât să intru în șomaj și dacă mi se oferă un loc de muncă în apropiere de Lelești, unde locuiesc, atunci da. Altfel, nu. Aș vrea acolo, nu contează unde. Am terminat liceul, am făcut cursul de bucătar și aș lucra oriunde. Nu aș vrea prin oraș, că am doi copii. Salariul minim e suficient,” explică Oana Ilioaie (31 de ani).

O altă absolventă de liceu a plecat imediat, după ce primul angajator a anunțat-o că trebuie să renunțe la șomaj.

„Noi am venit să vă angajăm acum, vă dăm posibilitatea prin munca noastră să creăm locuri de muncă, prin împrumuturile noastre bancare, prin stresul nostru, să vă oferim dumneavoastră, tinerilor, locuri de muncă, dacă dumneavoastră stați în șomaj. Atunci să vă dea doamna Olguța, că a creat șomaj pentru tineri care nu au măcar o zi de muncă făcută,” i-a transmis angajatorul.

În prezent, în județul Gorj sunt înregistrați aproximativ 6.000 de șomeri, dintre care peste 2.000 primesc indemnizație, 190 dintre ei fiind absolvenți de studii medii și superioare.

Foto: Hepta

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Cât costă o ședință la psiholog în România. Tot mai mulți români au început să...
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 5 cele mai bune mașini pentru șoferii începători. Care sunt criteriile importante
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Motivul pentru care testamentul prințului Philip va fi ținut secret timp de 90 de ani
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Salariații din România care vor ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Milioane de...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Pfizer l-a retras de urgență și din România
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....