Analiză gândul – Cum a crescut prețul benzinei în România, Bulgaria, Ungaria, Grecia în 2011

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 11:21

La doar o zi după ce Petrom a majorat prețul celor mai vândutesortimente de carburanți cu câte nouă bani pe litru companiaRompetrol a scumpit și ea benzina și motorina cu până la nouă banipe litru. După majorarea cu 9 bani, cea mai ieftină benzină ( EFIXBenzină 95) are un preț de referință de 5,3 lei/litru, iar cea maiscumpă (Benzina ALTO) – 5,97 lei/litru. În același timp, litrul demotorină EFIX Diesel – cel mai ieftin produs – s-a scumpit cu 6bani, ajungând până la 5,32 lei. Cel mai mult costă motorina DieselALTO – 5,64 lei/litru, după majorarea cu 9 bani.
Compania, deținută de grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, a făcutacest anunț miercuri dimineață. La doar câteva ore după anunț,întrebat ce părere are despre valul de scumpiri de pe piațacarburanților, ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, arăspuns că acestea sunt nejustificate și că producătorii aveauplanificate deja aceste majorări. „Este un lucru rău că semajorează prețurile, pentru că aceste majorări nu sunt justificate.Mulți producători au spus că din cauza accizelor. Eu cred căproducătorii aveau în plan majorarea prețurilor”, a declarat șefulFinanțelor. El a precizat că „aceste majorări vin și din cauzamodului de privatizare, pentru că privatizarea s-a făcut incorect,după cum a declarat și domnul premier Emil Boc”.
În ceea ce privește măsurile efective pe care le poate lua statulpentru a stopa, eventual, valul de scumpiri, Ialomițianu susține căsingurele pârghii ale Guvernului în ceea ce privește piațacarburanților sunt organele de control, politica de prețuri fiindliberă. „Cer ANAF și Consiliului Concurenței să își continueverificările pentru că aceste prețuri sunt majorate în modnejustificat. Să vedem dacă nu sunt și unele încălcări ale legii”,a precizat ministrul.
Una dintre concluziile prezentate de Fisc Guvernului la câteva ziledupă pornirea investigației a fost și că majorările par hotărâte decomun acord între benzinari, pentru că sunt făcute aproape înacelași timp și cu aceeași sumă, conform Mediafax.În 2011 doar Polonia a avut scumpiri mai mari decâtRomânia

De la începutul anului până la finele lui februarie prețulbenzinei, fără taxe, a crescut cu 1,8% în România, aceasta fiindcea mai mică apreciere de preț din regiune, cu excepția Poloniei.În Ungaria s-a scumpit în același interval cu 4,8%, în Bulgaria cu8%, în Cehia cu 3,1% iar în Grecia cu 5,7%, conform celor mairecente date ale Eurostat. Prețurile luate în calcul sunt exprimateîn euro, pentru sortimentul de benzină Euro-Super 95 și nu conțintaxe.


În ceea ce privește prețul propriu-zis al litrului de benzină,exprimat în moneda unică europeană, cel din România, de 59,4eurocenți pe litru, este mai mare cu doi eurocenți decât cel dinPolonia sau Marea Britanie, cu un cent mai mare decât cel dinAustria dar cu un cent și jumătate mai mic decât cel practicat înBulgaria (59,4 eurocenți) și aproape patru cenți sub cel dinUngaria (62,9 eurocenți).
Situația privind scumpirea benzinei în România, luând în calculprețul fără taxe, pentru a evita diferențele datorate diversitățiide niveluri de taxe, este cu totul alta când vine vorba despreevoluția prețului la pompă începând din 2009 până la începutulacestei luni. În timp ce în România benzina la pompă, fără taxe,s-a scumpit cu 122%, respectiv de la 26,7 la 59,4 eurocenți, încelelalte state din regiune, cu excepția Cehiei, majorările au fostsub acest nivel. Astfel, în Bulgaria benzina s-a scumpit în acestinterval cu 109%, de la 29,6 la 61,9 eurocenți, în Polonia cu 121%,în Ungaria cu 111%. În Grecia, Italia și Austria, majorările înultimii doi ani au fost de sub 100%, respectiv 94,8%, 90,6% și96,2%.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Cristian Pomohaci, gest șocant! S-a pozat cu sicriul soției lui Nicolae Botgros și a postat...
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Cum arată cel mai brutal model SUV de la Audi. Are 918 cai putere și...
PNRR României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Cele opt persoane decedate duminică pe DN2 ar fi trăit cu această soluție simplă și...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Furtuna a făcut ravagii în București. O antenă GSM de mari dimensiuni a căzut pe...
Cristian Pomohaci, gest șocant! S-a pozat cu sicriul soției lui Nicolae Botgros și a postat...
Oamenii care au fost răpiți de EXTRATEREȘTRI. Descoperire ULUITOARE făcută de un cercetător rus
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Verdictul îngrijorător pe care medicii i l-au dat lui Dan Capatos. Nu s-ar fi așteptat...
Adevărul trist din spatele depozitelor din emisiunea „Storage Wars”
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Klaus Iohannis, ANUNȚ CUMPLIT pentru toată România: Trebuie să ne pregătim
Natura ne arată cât de mici suntem. România, îngenuncheată după o oră de vreme rea....
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...