Analiză gândul – Cum a crescut prețul benzinei în România, Bulgaria, Ungaria, Grecia în 2011

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 11:21

La doar o zi după ce Petrom a majorat prețul celor mai vândutesortimente de carburanți cu câte nouă bani pe litru companiaRompetrol a scumpit și ea benzina și motorina cu până la nouă banipe litru. După majorarea cu 9 bani, cea mai ieftină benzină ( EFIXBenzină 95) are un preț de referință de 5,3 lei/litru, iar cea maiscumpă (Benzina ALTO) – 5,97 lei/litru. În același timp, litrul demotorină EFIX Diesel – cel mai ieftin produs – s-a scumpit cu 6bani, ajungând până la 5,32 lei. Cel mai mult costă motorina DieselALTO – 5,64 lei/litru, după majorarea cu 9 bani.
Compania, deținută de grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, a făcutacest anunț miercuri dimineață. La doar câteva ore după anunț,întrebat ce părere are despre valul de scumpiri de pe piațacarburanților, ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, arăspuns că acestea sunt nejustificate și că producătorii aveauplanificate deja aceste majorări. „Este un lucru rău că semajorează prețurile, pentru că aceste majorări nu sunt justificate.Mulți producători au spus că din cauza accizelor. Eu cred căproducătorii aveau în plan majorarea prețurilor”, a declarat șefulFinanțelor. El a precizat că „aceste majorări vin și din cauzamodului de privatizare, pentru că privatizarea s-a făcut incorect,după cum a declarat și domnul premier Emil Boc”.
În ceea ce privește măsurile efective pe care le poate lua statulpentru a stopa, eventual, valul de scumpiri, Ialomițianu susține căsingurele pârghii ale Guvernului în ceea ce privește piațacarburanților sunt organele de control, politica de prețuri fiindliberă. „Cer ANAF și Consiliului Concurenței să își continueverificările pentru că aceste prețuri sunt majorate în modnejustificat. Să vedem dacă nu sunt și unele încălcări ale legii”,a precizat ministrul.
Una dintre concluziile prezentate de Fisc Guvernului la câteva ziledupă pornirea investigației a fost și că majorările par hotărâte decomun acord între benzinari, pentru că sunt făcute aproape înacelași timp și cu aceeași sumă, conform Mediafax.În 2011 doar Polonia a avut scumpiri mai mari decâtRomânia

De la începutul anului până la finele lui februarie prețulbenzinei, fără taxe, a crescut cu 1,8% în România, aceasta fiindcea mai mică apreciere de preț din regiune, cu excepția Poloniei.În Ungaria s-a scumpit în același interval cu 4,8%, în Bulgaria cu8%, în Cehia cu 3,1% iar în Grecia cu 5,7%, conform celor mairecente date ale Eurostat. Prețurile luate în calcul sunt exprimateîn euro, pentru sortimentul de benzină Euro-Super 95 și nu conțintaxe.


În ceea ce privește prețul propriu-zis al litrului de benzină,exprimat în moneda unică europeană, cel din România, de 59,4eurocenți pe litru, este mai mare cu doi eurocenți decât cel dinPolonia sau Marea Britanie, cu un cent mai mare decât cel dinAustria dar cu un cent și jumătate mai mic decât cel practicat înBulgaria (59,4 eurocenți) și aproape patru cenți sub cel dinUngaria (62,9 eurocenți).
Situația privind scumpirea benzinei în România, luând în calculprețul fără taxe, pentru a evita diferențele datorate diversitățiide niveluri de taxe, este cu totul alta când vine vorba despreevoluția prețului la pompă începând din 2009 până la începutulacestei luni. În timp ce în România benzina la pompă, fără taxe,s-a scumpit cu 122%, respectiv de la 26,7 la 59,4 eurocenți, încelelalte state din regiune, cu excepția Cehiei, majorările au fostsub acest nivel. Astfel, în Bulgaria benzina s-a scumpit în acestinterval cu 109%, de la 29,6 la 61,9 eurocenți, în Polonia cu 121%,în Ungaria cu 111%. În Grecia, Italia și Austria, majorările înultimii doi ani au fost de sub 100%, respectiv 94,8%, 90,6% și96,2%.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....